DOLAR 32,3890 0.21%
EURO 35,0619 -0.09%
ALTIN 2.324,800,24
BIST 9.142,400,69%
BITCOIN 2268902-1,63%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Vitanov: Koronavirüs ölü sayısı dört haneli rakama ulaşabilir

Prof. Dr. Vitanov: Koronavirüs ölü sayısı dört haneli rakama ulaşabilir

ABONE OL
16 Nisan 2021 14:38
Prof. Dr. Vitanov: Koronavirüs ölü sayısı dört haneli rakama ulaşabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da NOVA TV’de yayınlanan “NOVA’da Pazar Günü” programına konuk olan koronavirüs salgınının nasıl seyredeceğine dair matematiksel modeller geliştiren bilim insanlarından oluşan ekibi yöneten Bulgaristan Bilimler Akademisinde (BAN) görevli Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Üyesi Prof. Dr. Nikolay Vitanov, “Ülkemizde COVID-19 ile enfekte olan 10 000’den fazla insanın olduğu duruma ulaştık, çünkü Bulgaristan’da önlemlere uymayan yaklaşık 1,5 milyon insan var, onlar için virüs yok. Onlar bir nevi yeni vakalar üreten bir tank. Bu nedenle elverişli senaryodan uzaklaştık ve şimdiki hale geldik. Eğer böyle devam edersek, bizi hiç de iyi günler beklemiyor” diye kaydetti.

Prof. Dr. Vitanov, “Ülkemizde koronavirüs salgınının gelişmesi ve enfekte olanların sayısındaki artış konusunda dört senaryo var” diye izah etti.

Prof. Dr. Vitanov, “En elverişli senaryo herkesin mart ve nisan aylarında yaptıkları gibi birdenbire önlemlere uymaya başlaması. O zaman Ağustos sonunda 11 500, Eylül sonunda ise 13 500 vaka olacak. Böyle olması ihtimali düşük. Nispeten iyimser olan başka bir senaryo daha var. Bu senaryoya göre, önlemlere uyan insanların yüzde 80’i önlemlere uymaya devam edecek, kalan % 20’sinin bir kısmı da önlemlere uymaya başlayacak. O zaman Ağustos ayının sonunda en az 14 000 vaka olacak, Eylül sonunda ise vaka sayısı 20 000’den az olmayacak. Bir sonraki senaryo daha kötümser. Bu senaryoya göre, bu % 80’lik nüfus önlemlere uymaya devam edecek, geri kalanı ise önlemlere uymayacak. Bu durumda ağustos sonunda en az 16 000, Eylül sonunda ise en az 25 000 vaka olacak. Sağlık sistemi çökmeye başlarsa, dördüncü senaryo gerçekleşecek” diye izah etti.

Prof. Dr. Vitanov, “Bulgaristan’da salgın kötü senaryoya göre gelişirse, ölü sayısı dört haneli rakama ulaşabilir. Bu durumda sağlık sistemi çökmeye başlayacak” dedi.

Prof. Dr. Vitanov, “Bu hala nüfusun hızla erimeye başlayacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte toplam vaka sayısının beş haneli olacağının garantisini vermiyorum. Sanırım sonbaharın sonuna kadar, Aralığa kadar vaka sayısı altı haneli olacak.” diye belirtti.

Prof. Dr. Vitanov, “Kendinizi aldatmayın, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Dezenfekte işlemi yapın, ellerinizi yıkayın, halka açık yerlerde dikkatli olun. “Hadi bu hastalığı kapıp geçirelim” diyen insanları dinlemeyin” diye tavsiyede bulundu.

Kaynak:(www.kircaalihaber.com)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.