DOLAR 32,5639 0.02%
EURO 34,8681 -0.03%
ALTIN 2.428,85-0,04
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2077636-4,42%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Proje STK’ların takibinde

Proje STK’ların takibinde

ABONE OL
24 Aralık 2021 10:46
Proje STK’ların takibinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Meriç Nehri kenarında çalışmaları devam eden 3 Nehir 1 Şehir Projesinin ilerleyişini yerinde inceleyerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, Meriç Nehri’nin Selimiye gibi sembol bir değer olduğuna işaret ederek, burada yapılacak her türlü faaliyetin takipçisi olduklarını söyledi.

Meriç Nehri kenarında yapım çalışmaları devam eden 3 Nehir 1 Şehir Projesi’ne yönelik STK temsilcilerine Edirne Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan tarafından projenin ilerleyişi hakkında sunum yapıldı.

Toplantıya, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği, Edirne Kent Konseyi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve bazı STK temsilcileri katıldı.

“EDİRNE’YE DÜNYANIN EN UZUN BİSİKLET YOLU”

Proje hakkında bilgi veren Edirne Çevre Koruma Vakfı Müdürü Ali Eraslan “Hava şişmeli lastik savamız. Bu savamız 4 metre çapında, 210 metre uzunluğunda 3 bölümden oluşuyor. Dünyanın yenilebilir enerji bakımından en ekolojik olanıyla birlikte dünyanın en büyüğünü yapıyoruz. Edirne’ye de dünyanın en büyüğü yakışır. Kırılmaz camla yenilebilir nasıl elektrik ürettiğimizi gösteriyoruz. Bu tesisimizin üstüne profesyonel açık hava konser alanı koyduk. Edirne’mizin ihtiyacı. Yine nehir etrafında dünyada bu alanda en uzun olacak olan kesintisiz bisiklet yolu 30 kilometre. Yenilebilir enerji ile elektrik üretiyoruz. Bunu da kendi E-Bisiklet garajlarımızda halkın kullanımına sunuyoruz. 100 dönüm bir Millet bahçesi projesi var. Peyzaj kısmını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum üstlendi. Ciddi bir alan. İlk faaliyette bölgeyi koruma altına almak. Seyir teras ve seyir balkonlarımız olacak. Doğal bir nehir üstünde doğal yollarla yapılmış olimpik kano kürek parkuru yapılacak. Bütün yapılan çalışmalar yapay yollarla biz doğal yollarla yapıyoruz. Bunlarda canlılara zarar vermemek için çelik halat gergi sistemleriyle suyun üstünde oluşturulan ekipmanlardır. Buradaki tasarımlarla dedik ki Edirne’yi bu proje anlatması lazım. Uluslararası bir proje kapsamında yapılan çalışma. Mimari ve görüntü olarak da bu proje Edirne’yi anlatması lazım. 92 yıl Osmanlı’ya başkentlik yapmış şehir hilal ve yıldızla anlatılır, başkent her zaman başkenttir. Şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentlerinden bir tanesinde yaşıyoruz. Ve köprüye hilal köprü adını ve tasarımını verdik. Önündeki yıldızla çelik gergilerle su üzerinde oluşturduğumuz ışık ve su gösterisi yapılacak mekanizmadır. Dünyanın kesintisiz devam eden spor organizasyonu Kırkpınar, bir tanede pehlivan köprüsü koyduk. Bu köprüler yürüme ve sadece bisiklet yolu şeklinde tasarlanıyor. Büyük alt yapı maliyetleri yok. Dolayısıyla çevreyi bozacak inşaat kısmı da yok. Gergi sistemleri ile küçük bisiklet yolları şeklinde yapılıyor. Sultanlar şehri Edirne’de gün batımını Meriç üzerinden seyredebileceğimiz bir tarihi taş köprü görünümlü küçük bir bisiklet yolunu yürüme yolunu kapsayan köprümüz var. Bu proje alanımızın tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Nehirlerimizin kenarını bu şekilde korumaya devam edeceğiz” dedi.

“PROJEYE HEM TAKİPÇİ HEM MÜDAHİL OLACAĞIZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak “Meriç Nehrimiz önemli bir akarsuyumuz. Akarsu olarak zirai anlamda sulamada kullanılan, bütün Trakya’ya sulaması kullanılan akarsuyumuz. Su yönetimi açısından da ele alınması gereken bir proje. Meriç Nehrimiz sadece nehir değil, Selimiye gibi bir sembol değerimiz. Meriç Nehri kentimizin çevresine de nefes aldıkları bir bölge. O yüzden Kent Konseyi ve Edirneliler olarak hassasız. Burada yapılacak her türlü faaliyetin takipçisiyiz. Bu projede ÇED gerekli değildir kararıyla başlangıçta hareket edilmesi bizi şaşırttı. Halbuki ÇED süreci halkın katılımını da bu projeler sağlar, halkın endişelerini, kaygılarını o süreçte gidermesini sağlar. Biz bugün tersine işlem yaptık. Proje başladı. Kaygılarımız, bilgi eksikliğimiz var. Bu kaygıları gidermek adına Ali Bey’den rica ettik. Tanımı yaptılar, yerinde de inceleyeceğiz. Sivil bir gözle hem takipçi hem müdahil olacağız. O yüzden kendilerine de teşekkür ediyorum” dedi.

Proje tanıtımı ve soru cevap kısmının ardından şantiye alanı STK Temsilcilerine gösterilerek bilgi aktarımı sağlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.