DOLAR 32,5625 0.03%
EURO 34,8662 -0.06%
ALTIN 2.431,120,07
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2105878-3,20%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saman fiyatları yüzde yüz arttı

Saman fiyatları yüzde yüz arttı

ABONE OL
6 Temmuz 2021 11:25
Saman fiyatları yüzde yüz arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, saman fiyatlarının yüzde yüz arttığını belirterek, geçen sene kilosu 50 kuruş civarında olan 1 kilogram samanın bu sene daha şimdiden 1 TL’den alıcı bulmaya başladığını söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla saman fiyatlarının yüzde yüz artarak, 1 lirayı aştığını söyledi.

Gaytancıoğlu, yaşanan ciddi kuraklıktan dolayı buğday, arpa gibi tahıllarda büyük verim kayıpları görülmesi, birçok besicinin kış ihtiyacını şimdiden karşılamak için saman ihtiyacını temin etmek istemesi ile saman fiyatlarının çok yükseldiğini belirtti.

“SAMAN YEM VE SÜTLE YARIŞIYOR”

Gaytancıoğlu samanın yem ve sütle yarıştığını belirterek, “Saman aslında bir yem hammaddesi değil. Çünkü çok yüksek selüloza sahip. Hayvanları sadece tok tutar. Verim verme özelliği hiç yok ama besicilik ve hayvancılık yapan işletmeler sürekli saman peşindeler. Saman dolu olduğu zaman onlarında moralleri yüksek oluyor. Samanın tarladan çıkması, bağlanması, taşınması neredeyse 50 kuruşa geliyor. Başka illere gönderildiği zaman yani kamyon veya TIR’ın üzerine bindiği zaman 1 lirayı geçiyor. Yem neredeyse 3 lira yem kaynağı olmamasına rağmen saman 1 lira ve kuraklıktan dolayı daha da artacak. Bezelye balyaları ise 35 lira biraz daha yüksek besin değerine sahip. Tarlalar ekilmez ise alanlar boş kalırsa maalesef saman fiyatları da artar. Kuraklık olursa, verim düşük olursa, buğday, arpa boy yapmaz ise samanda olmaz. Türkiye bu sene bunu yaşıyor ve birkaç ay sonra bunu daha da hissedecek. Biz sürekli saman ithalatından bahsediyoruz ama hükümet yok böyle bir şey diyor. Ama sonra samanları istasyonlarda, limanlarda yakalıyoruz. Bunun temel nedeni tutarlı ve iyi bir tarım politikası uygulanmamasından geliyor. Eğer buğday yoksa, arpa yoksa, bezelye yoksa, mercimek yoksa otta yok, saman da yok”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.