DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20758961,97%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sarayiçi ve Hasbahçe’ye dikkat çektiler

Sarayiçi ve Hasbahçe’ye dikkat çektiler

ABONE OL
5 Haziran 2023 10:53
Sarayiçi ve Hasbahçe’ye dikkat çektiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından Av Köşkü’nde, Edirne’nin Doğal ve Kültürel Mirası Sarayiçi Hasbahçe temalı bir program düzenlendi.

Av Köşkü’nde 2 gün boyunca çadır kamp organizasyonu yapılacağını söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Tavuk Ormanı olarak bilinen Hasbahçe’nin korunması üzerine farkındalık yaratmak adına bölgenin hor kullanımını önlemek için bu organizasyonu düzenlediklerini belirtti.

“HAS BAHÇE’YE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN 2 GÜNLÜK ÇADIR ORGANİZASYONU”

Düzenlenen programda konuşan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın ikinci büyük sarayı ve Hasbahçe’nin korunması üzerine farkındalık yaratmak için Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu bölgenin yanlış ve hor kullanımına karşı gerçek değerini anlamak amacıyla iki günlük çadır organizasyonu planladık. Bu alandaki ilişkimiz başlangıçta kaçak ağaç kesimleri haberlerini alıp alana suç duyurusunda bulunarak başladı. Daha sonra bu alanda Edirne’nin Sümbülü endemik bitkisinin olduğunu öğrendik. Ancak dikkatimiz, 2016 yılında ödüllü bir projenin bu alanda dolaşmaya başlamasıyla yoğunlaştı. Edirne Belediyesi’nin Trakya Kalkınma Ajansı’ndan aldığı hibeyle sarayın Has Bahçesi’ne 85 dönüme yapay göl, yüzen havuzlar, 6 kafeterya, 7 km beton bisiklet ve yürüyüş yolları olan bir proje yapılması planlandı. Bu projeyi durdurmak için birçok kuruma yazmaya başladık. Ancak elimizde bu alana dair yeterli veri olmadığı için Trakya Üniversitesi akademisyenleriyle görüşerek bir panel yapma kararı aldık. 2018 yılında arkeoloji, biyoloji ve sanat tarihi akademisyenleriyle birlikte geniş katılımlı bir panel gerçekleştirdik ve doğal ve kültürel açıdan Sarayiçi Hasbahçe konusunu ele aldık. Panel sonuçlarını kamuoyuna ve yetkililere ilettik. O dönemde yaklaşık 2 bin imza toplayarak dönemin valisiyle paylaştık. O zamandan bu yana nelerin değiştiğini tartışma bölümünde ele alacağız. Bu yıl da Dünya Çevre Günü’nde bu alana dikkat çekmek amacıyla iki günlük bir etkinlik düzenleyerek alandaki biyolojik, ekolojik, arkeolojik ve tarihsel değerleri akademisyenlerimizin sunumlarıyla tartışacak, rehberlikler eşliğinde keşif gezileri yapacak ve bölgedeki bitki, böcek, memeli hayvanlar ve aromatik bitkileri gözlemleyeceğiz. Bu çalışmalardan elde edilen sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşacak ve ilgili valilik, kurumlar ve belediyeye ileteceğiz. Sarayiçi Hasbahçe alanındaki çalışmalara katılan değerli akademisyenlerimize burada olanak sağladıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.