DOLAR 32,4007 0.15%
EURO 35,3652 0.14%
ALTIN 2.323,350,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22903802,74%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şark kurnazlığı

Şark kurnazlığı

ABONE OL
30 Eylül 2022 12:13
Şark kurnazlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü’nün Meriç ve Tunca Nehirlerinin taşkın sahasına yapılan sosyal tesis ve işyerlerinin yıkılması yönünde başlattığı tebligatın altından tam bir skandal ortaya çıktı. Esnafı huzursuz eden tebligatları yapan DSİ, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un Tunca Nehri kıyısına neredeyse sıfır noktaya kaçak olarak yapılan ve mahkemenin yıkımına karar verdiği ultra lüks villa için, ‘görev yetki ve sorumluluklarımız arasında değil’ dedi.

Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Tahir Sarıca imzası ile Meriç ve Tunca nehirlerinin 1858 tarihinde belirlenen taşkın sahasında denetim yapıldığı bölgedeki sosyal tesis ve işletmelere bildirildi. Yapılan denetimlerde, taşkın sahasına müdahalede bulunulduğu, yapılan inşa edildiği bildirilen yazıda, taşkın sahasındaki her türlü yapıların feyezanlar esnasında suların kabarmasına ve taşkınlara sebebiyet verildiği kaydedildi.

YIKIN TALEBİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Tahir Sarıca imzalı yazıda, parseller üzerindeki yapının yıkılması, kaldırılması istenerek bu çalışmaların da fotoğraf ve görüntülerinde kuruma bildirilmesi istendi. DSİ yıkımın sorumlular tarafından yapılmaması halinde, 4373 Sayılı Taşkın Yasası hükümlerine göre, izin alınmadan yapılan suyun akmasına veya suyun seviyesinin yükselmesine neden olan tesisat, inşaat, dikilen fidan veya ağaçların mahalli Su İşleri Müdürünün yoksa, Nafia (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ve Müdürünün teklifi üzerine valilik kararı ile yıktırılacağı ve masraflarında tahsil edileceği hatırlatıldı.

DSİ MAHKEME KARARI İÇİN İSE KAÇAMAK CEVAP

Taşkın Yasasını uygulamak konusunda hassasiyet gösteren Edirne’de bir çok esnafı tedirgin eden tebligatları yapan DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün ayni bölgede kaçak bir tesis konusunda ise farklı bir yaklaşım gösterdiği ortaya çıktı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt’un Tunca Nehri yatağına neredeyse sıfır noktaya yaptığı ultra lüks villası için belediye tarafından ruhsatsız yapıldığı gerekçesi ile yıkım kararı verildi. Edirne Belediye Başkanlığı’nın yıkım kararının iptal edilmesi yönünde Zıpkınkurt’un Edirne İdare Mahkemesine yaptığı talebi kabul edilmedi. Mahkemenin kararının 30 gün içinde uygulanması hükmüne rağmen belediye başkanlığı bu konuda ısrarla adım atmaktan kaçındı.
Edirneli esnaf ve sosyal tesislerin yıkımını isteyen DSİ 11. Bölge Müdürlüğü resmi yazısında ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un mahkeme kararı ile yakılmasına hükmedilen kaçak villa için, ‘Söz konusu mahkeme kararının belirtilen yıkım kararlarının uygulanması işlemi idaremizin görev, yetki ve sorumlulukları arasında bulunmamaktadır” dedi.
Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise Vali Dursun Ali Şahin imzası ile kaçak villanın yıkımı konusunda, “Edirne Belediyesi yetki alanında kalmakta olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılacak herhangi bir işlem bulunmadığı’ şeklinde görüş bildirildi.

ELME İLE ARMUT TOPLANMAZ

Tunca Nehri yıkısına kaçak villa yapan ve mahkemenin yıkımına hükmettiği ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, DSİ’nin son hamlesinden sonra ortaya çıktı. Zıpkınkurt, mağdur olacak esnafı koruma görünümü altında kendi kaçak villasını kurtarmak için adeta kamuoyu oluşturma girişimi başlattığı gözleniyor. Uzmanlar, Zıpkınkurt’un kaçak villasının hukuki durumu ile DSİ’nin başlattığı işlemin ayrı olduğunu bunun ayni kefeye koymanın elma ile armutu toplamaktan farsız olduğu yorumunu yaptı.

TARIM VASFINDAN ÇIKARMA GİRİŞİMİ

Bilindiği gibi Edirne Belediyesi Protokol evinin devamında Meriç Nehri kenarına yapılan yürüyüş yolu çalışmaları Zıpkınkurt’a ait arazisine geldiğinde durdu. Bu noktaya kadar olan arazı sahipleri yürüyüş yolu yapılması için ücretsiz olarak arazilerinden geçişe izin vermişti. Ancak Zıpkınkurt arazisinin kenarından yürüyüş yolu yapılması yönündeki talebi kabul etmedi. Daha sonra da Meriç Nehri kenarındaki arazisinin yapılaşmaya açılması için öncelikle Tarım İl Müdürlüğünden tarım vasfından çıkarılmasını talep ettiği iddia edildi. Hatta yetkilileri ikna etmek için taşkınlarla araziye kumun geldiği ve bu konuda karar alınması için bastı yapıldığı iddiaları da gündeme geldi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in de bu konudaki girişimleri yakından bildiği ileri sürüldü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.