DOLAR 32,5576 -0.11%
EURO 34,9579 0.35%
ALTIN 2.429,080,26
BIST 9.797,000,77%
BITCOIN 2077952-3,84%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Savcı Aslan’a 2 yıla kadar hapis istemi

Savcı Aslan’a 2 yıla kadar hapis istemi

ABONE OL
27 Ocak 2021 10:26
Savcı Aslan’a 2 yıla kadar hapis istemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Adliyesi’nde uzun yıllar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan ve birçok soruşturma yürüten Fatih Aslan bu kez, sanık olarak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Pazarkule Gümrük Kapısı’nda yurtdışından gelirken aracının aranması nedeniyle gümrük görevlilerinden şikayetçi olması ile kamuoyunda uzun süre tartışılan eski Edirne Savcısı Aslan dün yapılan duruşmaya katılmadı.

Lütfü KARAKAŞ’ın Özel Haberi

Edirne eski Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’ın, ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlandı.

Edirne eski Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’ın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçundan yargılanmasına başlandı. Edirne adliyesinde dün yapılan ilk duruşmaya sanık Savcı Fatih Aslan ve mazeret bildiren Avukatı Selçuk Çiftçi katılmadı. Mahkemenin dinlenmesine karar verdiği tanıklarda duruşmaya gelmedi. Mahkeme Başkanı Bülent Çelik, sanık Fatih Aslan’ın, eski Edirne Başsavcısı Muhammed Savran, Hakim Ahmet Soycan’ın tanık olarak verdiği ifadelerin dosyaya geldiğini zapta geçirdi. Yapılan yoklamada, davetiyelerin tebliğ edilmesine rağmen diğer tanıkların gelmedikleri anlaşıldı. Bunun üzerine mahkeme tanıkların zorla getirilmesine karar vererek yargılamayı ileri bir tarihe erteledi.

TANIKLARA FARKLI DURUŞMA SAATİ

Bu arada Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosya kapsamında dinlenmesine karar verdiği tanıklara duruşma saati olarak 14.00 tebliğ edildiği öğrenildi. Duruşma saatinin 14.00 olarak tebliğ edilmesine rağmen dünkü duruşma, sabah saat 09.50’de yapıldı. Tanıkların bir bölümünün duruşma saatini 14.00 olarak bilmesi nedeniyle geldiği öğrenildi.

İDDİANAMEDE NE İLE SUÇLANIYOR?

HSK 2.Dairesinin izni üzerine, Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Oruç tarafından hazırlanan iddianamede, Edirne eski Savcısı Fatih Aslan’ın görevi kötüye kullanmak suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor. Soruşturma Savcısı Oruç, hazırladığı iddianamede, Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yapan Ukrayna uyruklu Anatoliy Goncharyuk’ın getirdiği 853 bin 31 Amerikan dolarına 6 Mart 2017 tarihinde el konulduğunu yazdı. Başlatılan soruşturma sonrasında, Ukraynalı Goncharyuk’ın, Avukatı Çoşkun Molla, yakalanan dövizin ülkeye girişte beyan edildiğini, müvekkilinin otobüs almak izin geldiğini ve ülkeye yasal olarak girmesinde sakınca olmadığını beyan ederek iadesini iki kez başvuruda bulunduğu iddianamede yer aldı.

Soruşturmayı yürüten Savcı Fatih Aslan’ın, ‘El konulan paranın yüksek miktarda olduğu ve dosyayla ilgili biraz daha düşünmesi gerektiğini’ni beyanda bulunduğu ve dosyayı sürüncemede bıraktı ifade edilen iddianamede, gizlilik kararı gerekçesiyle Avukat Coşkun Molla’ya savcılık tarafından dosya incelenmek üzere verilmediğinin bilgileri de iddianamede anlatıldı. Gizlilik kararına rağmen dosyada yer alan bilgilere ulaşan ve taraf olmayanlar dövizin sahiplerine telefonla ulaşarak, ‘Sizin işinizi biz hallederiz, o avukatı aradan çıkaralım yoksa sizin işiniz olmaz’ şeklinde tehdit telkinde bulunu yönündeki tespitlere de yer verildi.

PAZAR GÜNÜ RAPOR

Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Oruç, iddianamede, bu gelişmeler yaşanırken 23 Nisan 2017 Pazar günü Edirne Emniyet Müdürlüğü tarafından dövizin sahibi şüphelinin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ilişkisinin olmadığı yönünde rapor düzenlendi kaydedilerek, Savcı Fatih Aslan’ın, rapordan bir gün sonra, dövize el koyma kararını kaldırarak, Avukat Coşkun Molla’ya haber vermeden tesadüfün o gün Edirne’ye gelen Ukraynalı Anatoliy Goncharyuk’a paraların iade edildiğini yazdı.

TERÖR ŞUBESİNDE İKİNCİ İFADE

Hakim ve Savcılar Kurulu Müfettişleri’nin tespitlerine de yer verilen iddianamede, Savcı Fatih Aslan’ın ilgisi olmamasına rağmen soruşturmayı FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü iltisak ve şüphesiyle genişlettiği, Ukraynalı turizm firması sahibi Goncharyuk’un 6 Mart 2017 tarihinde ifadesinin alınmış olmasına rağmen, bir kez daha 21 Mart 2017 tarihinde Terörle Mücadele Şubesi’nde bir kez daha, ‘bilgi alma’ şeklinde ifadesinin alınmasını sağladığı kaydedildi. Dövizlerin Avukat Coşkun Molla ve Burcu İşbaşaran’ın dövizin iadesi yönündeki taleplerinin Savcı Aslan tarafından reddedildiği ve paraları bilgileri dışında iade edildiğinin altı çizildi.

LÜKS OTOMOBİLLER

Kırklareli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Oruç, iddianamede eski Edirne Savcısı Fatih Aslan’a yönelik HSK Müfettişleri tarafından idari soruşturma sırasında mal varlığına ilişkin tespitlerine yönelik bilgileri de paylaştı. HSK Müfettişleri Savcı Fatih Aslan’ın banka hareketleri ve mal varlığıyla ilgili bilirkişilere de inceleme yaptırdı. Bilirkişiler tarafından, ‘kaynağının soruşturulması’ yönündeki raporlarında yer alan tespitlerde iddianamede yazıldı. Sanık Savcı Fatih Aslan, 2013 ile 2017 yılları arasında, aylık gelirinin büyük çoğunluğunu kapsayacak şekilde, 5 farklı kredi kullandığı, adına kayıtlı taşıtlarının bazılarının lüks araçlar olmasından dolayı, mesleği ve gelir durumu düşünüldüğünde orantısız olduğu iddianamede aktarıldı.

Soruşturma aşamasında, Sanık Savcı Fatih Aslan yazılı savunmasında, Edirne’de annesinin birikmiş parası ile oturmak için aldığını, adına yapılan havalenin liseden sınıf arkadaşı, kardeşinin, annesinin aracının satışı, ödünç verdiği paralar olduğunu, kredileri ise ihtiyaç için çektiği yönünde savunma yaptı. Sanık Savcı Fatih Aslan kendisini, ‘Üzerimize giydiğimiz ve kutsal atfedilen tertemiz mesleki gömleğimizi dünyasal menfaatlere değişmeyiz’  sözleriyle savundu.

2 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ suçundan 2 yılı kadar hapis istemiyle yargılanan Sanık Savcı Fatih Aslan, Edirne’de görev yaptığı dönemde, bir arkadaşı ile yurtdışından dönerken Pazarkule Gümrük Kapısı’nda görevliler tarafından aracının aranmak istemesi üzerine şikayetçi olmuştu. Kamuoyunda büyük tartışma yaratan aramayla ilgili olarak dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tepki göstermişti. Yargılama sonunda, gümrük görevlileri haksız arama suçundan ceza almıştı.

Savcı Aslan, HSK Kararnamesi ile Mayıs 2017 ayında Osmaniye ve son kararname ile Mardin’e atandı. Soruşturma nedeniyle bir süre açığa alınmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.