DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20883600,98%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saygın, “Harf devrimi en önemli adım”

Saygın, “Harf devrimi en önemli adım”

ABONE OL
2 Kasım 2021 11:32
Saygın, “Harf devrimi en önemli adım”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim İş Edirne Şubesi, 1 Kasım 1922’de Saltanatın kaldırılması ve yine 1 Kasım 1927’de 29 Harften oluşan Türk Alfabesinin kabulü ile ilgili açıklamada bulundu. 1927 yılında Latin alfabesinden yararlanarak Türk alfabesinin hazırlandığını dile getiren Eğitim İş Şube Sekreter Gonca Saygın, ülkeyi çağdaş uygarlık seviyesine taşıyabilmek adına 1 Kasım 1928’de TBMM’de kabul edilmesiyle Atatürk’ün bizzat öncü olarak yurt gezilerine çıkıp alfabeyi tanıttığını, anlattığını ifade etti.

“SALTANAT KALDIRILDI”

Okuma yazma oranının artması için harf devrimine gidildiğini söyleyen Gonca Saygın “99 yıl önce, 1 Kasım 1922 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek halktan aldığı güçle “Saltanatın Kaldırılmasına” karar verdi. Saltanatın kaldırılması ile Osmanlı saltanatı sona ermiş, ulusal egemenliğin tam olarak sağlanması için önemli bir adım atılmış ve Cumhuriyet yönetimine geçiş süreci hızlanmıştır. Cumhuriyet’in ilanının ardından devrimler birbirini izlerken, Türkçe’nin daha kolay yazılıp okunması için alfabenin değiştirilmesi gerektiği düşüncesi doğdu. Bu şekilde okuma yazma oranının daha da artacağı düşünüldü. 1927 yılında kurulan bir komisyon tarafından Latin alfabesinden yararlanarak yeni Türk alfabesi hazırlandı. Harf devrimi bizzat Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, “Bugün yapmak zorunda bulunduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek. Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya, bütün yurttaşlara öğretiniz. Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun yüzde onu ancak okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek” sözleriyle halka duyuruldu” dedi.

“1 KASIM’DA HARF DEVRİMİ”

Harf devriminin meclisten geçmesiyle ulusuna öncü olmak için Atatürk’ün yurt gezileri düzenlediğini söyleyen Saygın, “Atatürk, devrimi anlatabilmek için hemen yurt gezilerine başladı. Birçok yerde tahta başında yeni harfleri yazdı, yazdırdı; yeni yazıyı tanıttı, bu yazının ne denli kolay öğrenilebileceğini belirterek her konuda olduğu gibi bu işte de ulusuna öncü oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Kasım 1928’de, 1353 sayılı yasayla 29 harften oluşan yeni Türk harflerini kabul etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1 Kasım 1928’de TBMM’yi açarken söylediği şu sözler, Harf Devrimini ve önemini çok iyi tanımlamaktadır: “Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme uğraşında başlı başına bir geçit olacaktır.” Harf Devrimi, diğer bütün devrimlerin amacı olan toplumu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmayı sağlamakta atılan en önemli adımdır. Ancak bugün Harf ve Dil Devrimleri üzerinden Atatürk’e saldırılmakta, dilimiz üzerinde oyunlar oynanmakta ve dilimize yönelik saldırılar eğitim üzerinden yoğunlaştırılmaktadır. Bir yandan tüm okullarımız imam hatipleştirilirken, okullarımızda Arapça egemen dil durumuna getirilmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyet değerlerinin, Atatürk ilke ve devrimlerinin savunucusu Eğitim İş, Türkçemizi kuşaktan kuşağa aktararak sonsuza kadar yaşatacak, diline sahip çıkacak, zenginliğini ve canlılığını koruması için üzerine düşenleri her zaman yapacaktır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.