DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20799733,15%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şehitlerimize vefa

Şehitlerimize vefa

ABONE OL
19 Mart 2022 11:59
Şehitlerimize vefa
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Asker Hastanesi Şehitliğinde gerçekleştirilen törende, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yıl dönümünde kahramanlık destanı yazan şehitlerimiz Edirne’de bir kez daha saygı ve minnetle anıldı.

Anma programı; Çanakkale Şehitliğinden sonra ülkemizin ikinci büyük şehitliği olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliğinde gerçekleştirildi.

Törene Edirne Vali Vekili Dr. Yusuf Güler, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya kurum müdürleri ile Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Faruk Çiftçi ve gaziler katıldı.

Anma programı, çelenklerin sunulması ile başladı. Ardından vatanı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız okundu. Edirne Vali Vekili Dr. Yusuf Güler, günün anlam ve önemine ilişkin duygularını Şehitlik Defterine yazdı. Anma programına katılanlar ile birlikte Şehitlik gezilerek, anıta karanfiller bırakıldı.

Program sonunda Edirne İl Vaizi Adem Demir eşliğinde, vatanı ve milleti uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimiz için dualar edildi.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE ANMA PROGRAMI

Ardından Halk Eğitim Merkezinde devam eden kutlamada 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yılı ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla İlhami Ertem Lisesi öğrencileri tarafından program düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirtilen konuşma Bakım Yüzbaşı Gökhan Çelik ve Edirne Vali Vekili Dr. Yusuf Güler  tarafından yapıldı.

“ÇANAKKALE SAVAŞI TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMAYACAĞININ EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ”

107 yıl önce 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterildiği belirten Yüzbaşı Çelik, “Bu tarih Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anma ve şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer istiklal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. 18 Mart 1915’te Amiral Dero ve komutasındaki itilaf devletleri Çanakkale Boğazı’nı geçmek için büyük bir taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra müttefik donanmasının üç zırhlısı, Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ya da tabyalardan yapılan top atışlarıyla batmıştır. Ayrıca 2 muhrip ve 7 mayın tarama gemisi de batırılmıştı. Donanmaya 800 kişilik asker kaybı da eklendiğinde itilaf devletleri donanmasının savaş gücünü 3’te 1 oranın da yitirdiği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında panikleyen itilaf devletleri donanması Çanakkale Boğazı’mızı terk etmiştir. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarım Adası’na çıkarma yaparak, Boğaz’ı geçmeyi denemiş ancak Çanakkale Savaşları’nda askeri bir deha olan Yarbay Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğü sayesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Çanakkale Savaşı, Türk Milleti tarihinde bağımsızlığımızın ve toprak bütünlüğümüzün bozulamayacağının en güzel örneklerinden birisidir” dedi.

“36 YIL ÖNCE BİRİNCİLİK GETİREN KOMPOZİSYON”

36 yıl önce lisede birincilik aldığı 18 Mart konulu ‘500 bin ruh üzerine’ başlıklı kompozisyonunu okuyan Edirne Vali Vekili Yusuf Güler de “Çanakkale’de bir savaş verdik; soylu ve yüce bir savaş. Tüm savaşlarımız gibi. Fakat bu savaşın başka bir özelliği vardı. Türk’ün can evine el uzatmanın tarihte eşi, benzeri görülmedik bir karşı koyuşla kırılması bu savaştaydı. Çanakkale Savaşı, o zamanlar dünyaya bir milletin sarsılmaz kararını ferman etmişti. Bu büyük olaya bir destan yazıp gök tavanına çıkmalıydı ki her güneş bu destanı söyleye söyleye doğsun. 500 bin ruh, kafile kafile bu mısraların peşinden uçtu sonsuzluğa, cennet köşklerine. Çanakkale’de zafer, milletimize gülmüştür. Bu zafer, kendine en yakışan şekilde kutlanmalıdır, tebrik edilmelidir. Binlerce şehidin manevi huzurunda tüm milletle beraber saygı duymak ve daha sonra millet adına hazırlanmış buketi göklere ulaştırıp, bu ruhlara takdim edebilmek” diye söyledi.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmalarından ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 18 Mart Şehitler Günü konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Program İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan gösterinin sahnelenmesinin ardından sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.