DOLAR 32,5241 -0.08%
EURO 34,8059 -0.19%
ALTIN 2.423,62-0,25
BIST 9.729,570,88%
BITCOIN 2157736-0,13%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Selimiye Meydanı hepimizin”

“Selimiye Meydanı hepimizin”

ABONE OL
23 Kasım 2021 21:53
“Selimiye Meydanı hepimizin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Selimiye Meydan Projesi’nin başlayacağı ve çok kısa sürede tamamlanacağı müjdesi ile mutlu olduklarını belirterek, ancak tereddütlerinin olduğunu söyledi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, yaptığı açıklamada, “Kentimizin yüz akı Selimiye Camii ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 29.06.2011 tarihli kararı ile kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dâhil edildi. Bu hepimizi onurlandıran bir karardır” dedi.

Selimiye Meydan düzenlemesi proje uygulaması sürecinde sorunlar oluştuğunu ve Selimiye Meydan düzenlemesi bu güne kadar kaldığını belirten Gökerküçük, “Alan içerisinde yer alan Yemişkapanı, ihya edilsin diyenlerle, zeminde görsel olarak kalsın diyenler arasında yaşandı ki konu hukuka kadar götürüldü. Bu süre zarfında kaybeden kentimiz oldu” dedi.

Yıllarca süren bu bilinmezlik sürecinde Kent Konseyi olarak değişik etkinlikler yaparak, kamuoyuna açık sorular sorarak, dilekçeler vererek veya kapılarını çalarak; yetkili makamları, kentliyi bilgilendirmeye, şeffaf olmaya davet ettiklerini belirten Gökerküçük, “Ancak sağlıklı Maalesef yeterli bilgilere erişemedik” dedi.

AK Parti İl Başkanı tarafından yapılan açıklamada; “Selimiye Meydan Projesi’nin başlayacağı ve çok kısa sürede tamamlanacağı müjdesini” okuduklarını belirten Gökerküçük, “Biz de “büyük mutluluk” duyduk. İl Başkanı; “böylelikle uzun süredir kullanılamayan Meydan, yeni yüzüyle Selimiye’ye, Edirne’miz ve ülkemize yakışır halde düzenlenecektir” diyerek hepimize umut verdi” dedi.

Ancak açıklamanın çok yetersiz olduğuna değinen Gökerküçük, şunları söyledi;

“Farklı anlayışlar uzlaştı mı, dava sonucuna göre mi karar verildi? Yoksa ülkemizin en yetkili kişisi mi karar verdi? 9 Nisan 2012 günü ‘Selimiye İçin İnsan Zinciri’ oluşturarak binlerce Edirnelinin Selimiye’nin gölgesi altında el ele tutuşarak “farkındayız” mesajı vermesini sağlayan, onlarca kez bu konuda farkındalık çalışmaları yapan Edirne Kent Konseyi’nin kentliler adına soru sorma ve çalışmayı takip etme hakkı vardır. Bu hak UNESCO kararlarının ana anlayışı olan sivil örgütlerle paylaşım ve kararlara sivil örgütleri katma ilkelerinden gelmektedir. Dünya Mirası olan Selimiye Camii Külliyesi, sadece bir kişinin, birkaç kurum yetkilisinin ya da bir kuşağın değil yüzyıllardır yaşayan ve yaşayacak olan insanlığın eseridir. Bu nedenle de kentlilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bilgilendirme ile birlikte yapılacak düzenlemenin de UNESCO ilkelerine, kentin kültürüne, akla ve bilime uygun olması zorunludur. Kentimizin anayasası olan “Selimiye Silueti” korunmalıdır. Ayrıca yapılacak her çalışma şeffaf olmalı, kentin yetkili kurulları ile birlikte sivil toplum örgütleri ve akademik camia da katılımcı olmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.