DOLAR 32,5646 0.06%
EURO 34,9415 0.16%
ALTIN 2.423,330,05
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2093946-3,11%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Selimiye’de restorasyon başladı

Selimiye’de restorasyon başladı

ABONE OL
30 Kasım 2021 00:06
Selimiye’de restorasyon başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, restorasyon çalışmalarına başlanan Selimiye Camii’ni ziyaret ederek  firma yetkililerden bilgi adı. Aksal, Selimiye’ye ve Edirne’ye yakışır bir restorasyon olacağını söyledi.

TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren ile birlikte restorasyon çalışmaları başlayan Selimiye Camii’ni ziyaret ederek, yüklenici firma yetkililerden bilgi aldı.

Ardından Milletvekili Aksal ve Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Güneren Selimiye Camii avlusunda restorasyon projesi hakkında açıklamada bulundu.

“2021-2025 YILLARI ARASINDA SELİMİYE’Yİ ELDEN GEÇİRECEĞİZ”

Selimiye Camii’nin Türk İslam Mimarisinin baş yapıtı olduğuna dikkat çeken Milletvekili Fatma Aksal, “Bu baş yapıtı koruyup kollamak hepimizin görevi. Dönem dönem restorasyonlar yapıldı. Şimdi yine çok kapsamlı bir restorasyona başlıyoruz. İhalesini yaptık, yer teslimi yapıldı. Şimdi minarenin en ucundan en küçük noktasına kadar her şey elden geçecek. Minareleri, hasar gören hat yazıları hepsi tek tek elden geçecek. İnşallah 2021-2025 yılları arasını kapsayan bir dönemde Selimiye Camii’ni elden geçireceğiz. Bu süreçte de mümkün mertebe ibadete kapatmadan bunu yapıyoruz. Çok uzun bir süre. Ziyaretçilerimizde gelmek istiyorlar, yine Edirneli hemşerilerimizi nede ziyaretçilerimizi mağdur bırakmak istemiyoruz. Ama doğal olarak bir kısmı kapanmış olacak. Orijinaline uygun olarak. Daha öncede restorasyon çalışmaları yapıldı. O dönemin imkanlarıyla veya anlayışıyla yapılanları bugün doğru bulmadığımız yerler de var. onlar orijinaline dönecek. Halısında kurşun kaplamalarına kadar her şey kaldırılacak. Her yer elden geçirilecek. Kapıları ve camları da elden geçirilecek. Dünya Mirasına yakışır bir şekilde restorasyonunu yapmış olacağız. Selimiye Camii’nin şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı restorasyonu olacak” dedi.

“SELİMİYE CAMİ RESTORASYONU VAKIFLAR ELİYLE YAPILAN EN BÜYÜK PROJE”

Aksal “Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’ne yakışır bir restorasyon olacaktır. Sadece camiyi restore etmiyoruz. Uzun süredir beklenen Selimiye Meydanı düzenlemesini de yapıyoruz. Az önce firma yetkilileriyle örüştüm, çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Çevre düzenleme ve restorasyonla beraber Selimiye’ye ve Edirne’ye yakışır bir restorasyon olacaktır. Selimiye Camii’ restorasyonu Vakfılar Genel müdürlüğü eliyle yapılan en büyük proje. Uzun sürede en büyük proje olacaktır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar yaptığı en büyük proje. Uzun sürede en büyük proje olarak kalacak bir restorasyon olacak” dedi.

“İBADET VE ZİYARETLERE ENGEL OLMADAN ALTYAPIMIZI HAZIRLADIK

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren de Selimiye Camii Restorasyon Projesinin ihalesinin ardından sözleşme imzalandığını hatırlatarak, “Yüklenici firma bugün itibariyle sahada aksiyonuna başladı. Her şeyden önce ciddi bir iskele imalat işi var. İskele kurulduktan sonra her kotuna müdahale edilebilir duruma gelecek. Eğer ulaştığımız kot taş ise onla ilgili yapılacak işlemler yapılacak. Kalem işleri, çini işleri var. Özellikle kubbenin çimento sıva olduğunu biliyoruz. Kubbeye dokunabilir hale geleceğiz. Kubbedeki kalem işlerini rasva edeceğiz, statik açıdan kubbenin durumuna bakacağız. Gözlemlediğimiz kadarıyla bir sorun yok ama, tam soyulduğu zaman bu anlaşılacak. Kurşun örtü kaldırılacak. Kurşun örtü kaldırıldığı zaman çatlak var mı yok mu, yapısal açıdan bir sorun var mı yok mu anlaşılacak. Minarelere çok ciddi iskeleler kurulacak. Taş bozulmaları, imitasyonlar gerekirse yeni taş tamamlamaları gerçekleştirilecek. Yani böylece caminin her santimetrekaresine diyebileceğimiz anlamda, iskelelerimizi kurup, orada ne gerekiyorsa o bölgede o yapılacak. Şu anki programlamamız sürecin 40 ay süreceği yönünde. 2025 yılının Mart ayına tekabül ediyor” dedi.

“PROJE MALİYETİ 109 MİLYON 300 BİN LİRA”

Güneren, “Çok özel bir ışıklandırma projesi üzerinde çalışıldı. Şu anda sadece minarede şerefelerde bir ışıklandırma var. Cami dış duvarlarının da kubbenin de aydınlatılacağı, minarenin aydınlatılacağı bir model üzerinde çalışıldı. Bunların simülasyonları yapıldı. Şimdiki görüntüsünün çok çok ötesinde profesyonel bir şekilde Selimiye Cami’nin aydınlatılması da yapılmış olacak. Yurt dışından, özellikle Yunanistan’dan, 30-40 kilometre öteden dahi görülebiliyor. Çok daha iyi görünür olacaktı. Cami’nin elektrik tesisatında, ısıtmalarında ve ses sistemlerinde sıkıntılar vardı. Caminin bir de Saray Hamamından beslenen Altan ısıtma sistemi mevcut. Bunları halıyı, zemini kaldırmadan çözmemiz mümkün değildi. Bunların hepsi elden geçecek. Bu konuda heyecanlıyız. Şu ana şadırvanlı avlunun ortasındayız. Şadırvanlı avluya nerden ve nasıl su geliyor, bunların hepsini çözümlemiş olacağız. Şadırvanlı avluda sıcak suyla abdest alınan bir düzeneği mutlaka ve mutlaka yapacağız. Yandaki hamamla altyapı bağlantısı çözülmüş olacak. Proje maliyeti şu anda imzaladığımız sözleşme bedeli 109 milyon 300 bin lira, uygulama esnasına farklı bir şey çıkması halinde olurları alınarak bedelde artma olabilir” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.