DOLAR 32,6305 0.41%
EURO 34,7768 0.09%
ALTIN 2.510,651,07
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20173340,23%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Selimiye’de son Cuma namazı kılındı

Selimiye’de son Cuma namazı kılındı

ABONE OL
22 Ocak 2022 11:45
Selimiye’de son Cuma namazı kılındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Camii’nde, 2025 yılında bitirilmesi planlanan kapsamlı restorasyon kapsamında dün son kez Cuma namazı kılındı.

Cuma namazını Selimiye Camii’nde kılan Edirne Valisi Ekrem Canalp, namaz sonrası yaptığı açıklamada caminin girişine geçici ibadet alanı oluşturulacağını belirterek, “Bu cuma bizim açımızdan özellikli bir Cuma’dır. Çünkü bu Cuma Selimiye kubbesinin altında restorasyon süresi boyunca kılmış olduğunuz artık son Cuma’dır. Bundan sonraki üç buçuk yıllık dönem içerisinde bu kubbenin altında namaz kılmak ve cuma namazı kılmak mümkün olmayacak. Bu üç buçuk yıllık süre içinde ibadetlerimizi mihrabın ve minberin olduğu bölümde her iki taraftan da caminin girişinin olduğu ibadet alanında yapılacak.  Ama önümüzdeki 45 günlük süre boyunca buradaki geçici ibadet alanı hazırlanana kadar caminin ana girişindeki bölümünde üstü kapalı bir ibadet alanı olacak ve 45 günlük süre için geçerli olacak. Bu süreden sonra buradaki geçici ana ibadet alanı açılmış olacak. Bu ana ibadet alanı da hem ibadet için hem de ziyaret için 3,5 yıllık süre boyunca açık olacak. Bu 3 buçuk yıllık süre içinde 6 aylık bir dönem hariç, gelen ziyaretçilerimiz buradan baktıkları zamanda iskele ile birlikte dahi olsa kubbeyi de yapıyı da, restorasyon çalışmalarını da kısmen de olsa görme imkanına kavuşmuş olacaklar” dedi.

“KUBBENİN KURŞUNLARI SÖKÜLECEK”

Yapılacak olan restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Canalp, Kubbenin kurşunları sökülecek. Kurşunların altındaki Horasan harçlar yine aynı şekilde sökülecek. Kubbenin ana statiğini ana taşıma elemanları ile ilgili herhangi bir problem var mı bunlar tespit edilecek. Eğer herhangi bir husus tespit edilirse bunlara da gerekli müdahaleler yapılmak suretiyle kubbe güvenli, statik bir yapı haline getirilmiş olacak. Bu yapıldıktan sonra da tekrar Horasan harcıyla kubbenin üzeri kaplanacak. Horasan harcının üzerine de tekrar yeni kurşun kaplamalarla imalat yapılmış olacak. 2. çalışma alanımız minareler. Minarelerde yine aynı şekilde ana statiğini, temel yapısını etkileyecek herhangi bir şekilde taş yenilemesi gerektiren durumlar ortaya çıkarsa bu yenilemeler yapılacak” dedi.

“HOROSAN HARCIYLA YENİLEME ÇALIŞMALARI YAPILACAK”

Kalem işleri tespit edileceği ve camlardaki ahşap kaplamalarında yenileneceğini dile getiren Vali Canalp, “Bunların dışında özellikle şerefelerde kopmuş olan bazı taş parçaları var. Kopmuş olan taş parçaların yerine de yeni taş parçaları yerleştirilecek. Aynı şekilde bütün minarelerin içine kaplama işleri de yapılmış olacak. Bunların dışında cami içinde ana kubbemizin olduğu bölümde kubbe içindeki harçlar, sıvalar kaldırılacak ve sıvalar kaldırıldıktan sonra altında özellikle daha önceki restorasyon bölümünde normal olağan ve kabul edilebilir beton kaplamalarda yine aynı şekilde ortadan kaldırılacak. Bu beton sıvaların ve beton kaplamaların yerine de aslına uygun Horasan harcıyla yenileme ve restorasyon çalışması yapılmış olacak. Görüldüğü gibi bu kalem işleri tespit edilecek ve kalem işleri de aynı şekilde sıfırdan yenilenme imkanına kavuşmuş olacak. Camimizin içindeki bütün camlardaki ahşap işlemeler yenilenecek. Ahşaplarda gene tepeden tırnağa tamamıyla yenileme imkanına kavuşmuş olacak. Camilerimizin ana kapıları da restore edilmek suretiyle geleceğe taşınmasında sağlanmış olacak. Avlu alanında yenileme çalışması yapılacak. Aynı şekilde kubbeler üzerinde bulunan bütün kurşun kaplamalar kaldırılacak. Altlarındaki topraklar kaldırılacak. Üzerine yapılmak suretiyle de yeni Horasan harcı ve kurşun kaplama yapılmış olacak” dedi.

“CAMİNİN ZEMİNİDEN ISITMA SİSTEMİNİN VARLIĞINA İLİŞKİN DELİLLERE ULAŞILDI”

Caminin orijinal zemin ısıtma sistemine değinen Vali Canalp “Cephede imitasyon kaplamalar var. Bu kaplamalarda kaldırılacak, bunların yerine orijinal taş kaplamalarla yeniden kaplama yapma imkanımıza kavuşacağız. Şadırvanda yine aynı şekilde aslına uygun şekilde projesine uygun restorasyona tabi tutulacak. Aynı şekilde yüzeylerdeki bütün zemin üzerindeki temizlik yapılarak açığa çıkarılacak. Ele alınacak konulardan biri de camideki orijinal merkezi ısıtma sistemi ve bunun açığa çıkartılması ile ilgili çalışmalar oluşturulacak. Şu ana kadar yapılmış çalışmalarda belli bir yere kadar orijinal olaraktan caminin hamamından zeminden bir ısıtma sisteminin varlığına ilişkin pek çok delile ulaşılmış durumda. İstanbul’da yapılmış olan büyük camilerdeki restorasyonlarda da aynı şekilde benzer bir ısıtma sisteminin varlığına ilişkin yeterli delillere ulaşıldı. Bu da Restorasyonu ve ilerleyen aşamalarında İnşallah tespitler yapıldıkça aslına uygun bir restorasyon işlemine tabi tutulacak. Yarından itibaren yavaş yavaş camimizdeki halıları kaldırmaya başlıyoruz. Bu 3 buçuk yıllık bir restorasyon süreci olacak ama bu süreç boyunca bizler bütün kamu görevlileri olarak Edirneliler olarak Türk İslam medeniyetinin en muhteşem eseri olarak Selimiye’nin restorasyonu yapabilmenin onurunu şerefini hep birlikte yaşıyor olacağız. Caminin ana statiği ile ilgili hiçbir problem. Yapılacak bu restorasyonda Selimiye’yi inşallah 1 asır daha geleceğe taşıyacaktır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.