DOLAR 32,6032 0.39%
EURO 34,7999 0.17%
ALTIN 2.503,270,77
BIST 9.477,29-0,50%
BITCOIN 21100635,90%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sendikalar asgari ücret için bir arada

Sendikalar asgari ücret için bir arada

ABONE OL
20 Kasım 2021 11:17
Sendikalar asgari ücret için bir arada
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hak- İş Konfederasyonu Edirne İl Başkanı ve Öz sağlık İş Edirne Şube Başkanı Emre Promet, Asgari ücretin belirlenmesinde üç konfederasyon ortak hareket edeceklerini duyurdu.  Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işbirliği yapmak amacıyla Hak İş, Türk İş ve DİSK olarak bir araya gelerek ortak hareket etme kararı aldıklarını belirten Başkan Promet, yüksek enflasyon, yüksek döviz ve artan hayat pahalılığından dolayı, 2022 için belirlenecek asgari ücretin her zamankinden daha büyük anlam ifade ettiğini söyledi.

“HAK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRET BELİRLENMESİNDE 5 TALEP”

Asgari ücret tespitinin kapsam bakından, yapılan en büyük Toplu iş sözleşmesi olduğunu vurgulayarak Hak İş’in 5 talebi olduğunu söyleyen Promet “Asgari ücretle çalışan sayısı bakımından Türkiye Avrupa’dan farklı, Avrupa’da asgari ücret ile çalışan oranı yüzde 1 ila 2 iken Türkiye’de yüzde 42’dir, 6,5 milyon emekçiyi kapsıyor. Aileleri ile beraber yaklaşık 30 milyonun üzerinde bir kesimi doğrudan ilgilendiriyor.  Hak İş olarak 5 talebemiz; bir, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değişmesini istiyoruz. İki, bağımsız ve aynı zamanda güvenilir bilim insanlarının da içinde bulunduğu bir yapının objektif kriterleri belirleyip asgari ücretin buna göre belirlenmesini istiyoruz. Üç, asgari ücretin, çalışan bir emekçi üzerinden değil, evli ve iki çocuklu bir aile üzerinden değerlendirilmesini istiyoruz. Dört, belirlenecek olan asgari ücretin dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek oranda olmasını istiyoruz. Beş, asgari ücret ve ücretler üzerindeki vergi yükünün büyük ölçüde azaltılması ve kaldırılmasını istiyoruz” dedi

“ENFALSYONA GÖRE BELİRLENECEK ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI MEMNUNİYET VERİCİ”

Hak İş’in beş talebinin uygulanabilmesi için çalışmaların, geniş katılımlı bir uzlaşma ile sürdürülmesi gerektiğini belirten Promet, “Emek örgütleriyle Hak İş’in bu talepleri ışığında birlikte çalışacaklarını ve bu talepleri dile getirmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı, bakanlar ve muhalefet partisi liderlerinin asgari ücrette enflasyonun üzerinde artış yapılmasına dair açıklamalarını memnuniyet verici olarak görüyoruz.  Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek yeni bir asgari ücreti iktidarıyla, muhalefetiyle, emek örgütleriyle hep birlikte oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“İŞVERENLER TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI”

Fedakarlığı hep işçilerin yaptığını vurgulayarak, ellerini taşın altına koyması gerektiği konusunda iş verenlere çağrıda bulunan Başkan Emre Promet “Buradan işverenlere çağrıda bulunuyorum: Emekçiler pandemiye rağmen çalıştılar ve ürettiler. Pek çok sektörde ihracat rekoru kırıldı. Bütün fedakarlığı hükümetten bekleyip her türlü teşviklere rağmen daha fazlasını isteyerek bu sorunu çözemeyiz. Lütfen gözünüzü kulağınızı tıkamayın. İşverenler olarak da fedakarlık yapmanız gerektiğini unutmayın. Hak-İş olarak demokratik sendikacılığı ülkemizin demokrasisinin geleceği için önemli görüyoruz. Bir ülkede sendikal hareket ne kadar demokratik, ne kadar güçlüyse demokrasi de o kadar güçlüdür. Sendikalar demokrasinin en temel taşlarından biridir. Hak İş temsil ettiği dünya, değerler, ortaya koyduğu ilkeleri, hedefleri, dünden bugüne gerçekleştirdiği faaliyetleriyle bu sorumluluğu en fazla üstlenmesi gereken örgüt olmuştur” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.