DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2074648-2,72%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sergide ortaya çıktı

Sergide ortaya çıktı

ABONE OL
30 Mart 2021 10:56
Sergide ortaya çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi, Balkan Şehitleri Anma Günü’nde etkinliği nedeniyle tarihi belge ve arşivlerden oluşan 50 görselin yer aldığı sergi açıldı.  Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle büyük tepki toplayan ve uzun süre etkinliklerde görülmeyen Genel Sekreter Vekili Cevdet Kılıç sergide tekrar boy gösterdi.  Kılıç’ın yeniden ortaya çıkması, ‘krizin dondurma ve unutturma süreci’ sona erdi olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa Balkan Kongre Merkezi’nde “Balkan Şehitleri Anısına-Balkan Savaşlarında Edirne” konulu sergi düzenlendi. Serginin açılışına, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası’nın Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğinde hazırladığı “26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü Özel Konseri” videosunun izlenmesi ile başlayan etkinlikte Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin ve Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer birer konuşma yaptı.

Daire Başkan Vekili Doç. Dr. Nurten Çetin, Edirne’nin tarihi konusunda bilgiler vererek başladığı konuşmasını, “Şükrü Paşa ve kahraman askerlerimiz, yaklaşık 5 aylık direnişten sonra 26 Mart 1913 tarihinde teslim olmuştur. Sergimizde Edirne’nin 117 günlük esaretini göreceksiniz. Askerlerimiz, Sarayiçi bölgesinde toplanmış ve burada çok zorlu, çok acılı günler geçirmişlerdir. Avrupalı gözlemcilerin ifadelerinden de anlaşılacağı üzere insanlar kendi boylarının yetiştiği yere kadar ağaç kabuklarını yiyerek besin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. Bunların görsellerini sergimizde gözler önüne seriyoruz. Bir taraftan açlık, bir taraftan salgın hastalıklar nedeniyle bu dönemde bir gün içinde yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmiştir. Edirne, büyük kayıplara uğramış; aynı zamanda şehrin maddi ve manevi kültürel değerleri de büyük zarar görmüştür. Edirne’deki erzak depoları Bulgarlar tarafından talan edilmiş, hastaneler kapatılmıştır. O dönemde insanlar süpürge tohumu yiyerek hayatta kalmaya çalışmışlardır.” diye tamamladı.

Doç. Dr. Nurten Çetin konuşmasının sonunda, sergide emeği geçen Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı çalışanlarına teşekkür ederken tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle andığını ifade etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer ise, Balkan Savaşları neticesinde yurt bildiği topraklardan çıkarak muhacir olan, ülkemizin farklı yerlerine dağılan göçmenlerinin acı hikâyesine herkesin tanık olduğunun altını çizerek, “İşte bugün bu acı hikâyeleri, ciltlerce kitapta bulamayacağınız bilgileri bize gösterecek bir sergi ile baş başayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur.’ özdeyişinden yola çıkarak bizlere ve bizlerden sonra gelecek nesillere tarihimizi öğretecek, millî bilincimizi artıracak, geleceğimize projeksiyon tutacak böylesine önemli bir serginin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri iş birliğinde düzenlenen, 25 tanesi arşiv belgesi olmak üzere toplamda 50 görselden oluşan “Balkan Şehitleri Anısına-Balkan Savaşlarında Edirne” sergisi, 2 Nisan tarihine kadar gezilebilecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.