DOLAR 32,5939 0.36%
EURO 34,8629 0.35%
ALTIN 2.507,610,95
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21028451,57%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sessiz sedasız başladı

Sessiz sedasız başladı

ABONE OL
26 Kasım 2020 09:48
Sessiz sedasız başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saros Körfezi’nde hakkında iptal davası devam eden ve bölge halkı tarafından karşı çıkılan Saros FSRU Gemi İskelesi projesinde inşaat başladı. Tarla sahibi kendisine herhangi bir tebligat yapılmadığını öne sürerek Keşan Kaymakamlığı aracılığı ile Jandarmaya ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. İnşaatın başlamasına CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir tepki gösterdi.

Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan doğal güzelliği ve kendi kendini temizleye bilen Saros Körfezi’ne Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesine sessiz sedasız ilk kazma vuruldu. Bölge halkının tepki gösterdiği farklı kesimlerinden tepkiler üzerine bin 38 kişiyi temsilen açılan dava devam ederken inşaatın başlaması tepkiyle karşılandı.

DEMİR, “HALKIN NE İSTEDİĞİ DÜŞÜNÜLMEDEN İNŞAATA BAŞLANDI”

Konuyla ilgili açılan dava henüz sonuçlanmamışken, limanın inşaatına başlanmasına tepki gösteren İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, bölgenin değerine dikkat çekerek, “Saros Körfezi doğal özellikleri açısından Türkiye’miz için bulunmaz bir Hint kumaşı. Avrupa’ya yakınlığı açısından da ulaşımı kolay. Deniz dibindeki düzenli akıntıları ile de suyu her zaman temiz ve soğuktur. Ancak ülkemizin yöneticileri Kaz Dağlarında olduğu gibi, Ordu’nun yemyeşil dağlarında olduğu gibi, Salda Gölünde olduğu gibi güzel bir şey gördükleri zaman orayı bozmak, zarar vermek için deyim yerindeyse heyecanlanıyor. Bölge halkı burada yapılaşmaya tam anlamıyla karşı. Sivil toplum kuruluşları da daha önce endişelerini dile getirdi. Sürecin iptali adına dava süreci devam ediyor. Ancak halkın ne istediği düşünülmeden inşaata başlandı. Şimdi dünyada sadece 3 yerde bulunan kendi kendini temizleme özelliğine sahip denizimiz tehlikeye atılıyor. İnşaatın iptali için, yarınlarımıza güzel bir doğa bırakmak için konunun peşini bırakmayacağız” dedi.

GAYTANCIOĞLU, “MAHKEME SONUÇLANMADAN BAŞLANDI”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da mahkeme kararı beklenmeden inşaatın başlanmasına tepki göstererek, “Dünyanın kendi kendini temizleyebilen ender körfezlerinden olan Saros Körfezine hukukun ve orada yaşayan yurttaşlarımızın karşı çıkmasına rağmen AKP- Katar ortaklığı Saros’a saldırmaktadır. Hem de bu saldırı mahkeme kararı beklenmeden yapılmaktadır. Mahkemenin daha önce bu projeye dur demesinin ardından Bakanlık hukuku hiçe sayan bir karar almıştır. Şimdi bu karar da mahkemededir. Saros Körfezinde Sazlıdere – Gökçetepe arasına yapılmak istenen FSRU Limanı ve Kara boru hattı projesinde ihaleyi alan şirket mahkeme sonuçlarını beklemeden yağma ve talana başladı. Bir taraftan şantiyeyi kurmaya çalışırken aynı anda limanın yapılacağı yerde kazıya başladı” dedi.

TARLA SAHİBİNE TEBLİGAT YAPILMADI

İnşaatın başladığı tarlanın sahibi olan Mehmet Zeybek’e herhangi bir tebligat yapılmadığını belirten Gaytancıoğlu, “Kazı yapılan tarla sahibine hiçbir tebligat yapılmadı. Adına para yatırılmadı. Mahkeme tebligatı da yok. Tarla sahibi Mehmet Zeybek Bugün 24 Kasım Keşan Kaymakamlığı aracılığı ile Jandarmaya ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Yapılmak istenenler kanunlara ve doğaya karşı suçtur. Bu suçu işleyenler zamanı geldiğinde hesap verecektir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.