DOLAR 32,5506 -0.03%
EURO 34,9429 0.13%
ALTIN 2.427,53-0,09
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2171677-0,45%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Sevgililer Günü’nde dolandırılmayın

Sevgililer Günü’nde dolandırılmayın

ABONE OL
14 Şubat 2020 10:46
Sevgililer Günü’nde dolandırılmayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle internet ve sosyal medya platformlarından hediye satışlarında adeta patlama yaşanıyor. Bunu fırsat bilen kötü niyetli kişiler ise tüketicileri mağdur ediyor. Satın alma işlemini yapanlara çoğu zaman sipariş edilen veya tanıtımlarda gösterilen ürünlerin aksine kalitesi düşük ürünler gönderiliyor. Edirneli esnaflarda özel günler başta olmak üzere internet üzerinden alışveriş yapan tüketicileri dolandırıcılara karşı uyardı.

“İNTERNET SİPARİŞ VERİLEN ÇİÇEK GÖRSELİ İLE GELEN ÇİÇEK FARKLI”

14 Şubat sevgililer gününe tüm hazırlıklarını tamamladıklarını ve müşterilerine internet gibi değil, ürünün arkasında duracak şekilde hazır olduklarını söyleyen Çiçekçi Aykut Yaman, “Bugün 14 Şubat sevgililer günü. Çiçekçilerin en yoğun olduğu ve en çok gül ve orkidenin satıldığı gündür. İnsanları mutlu etmek istiyoruz.  Tabii ki amacımız sevgililer gününe değil, insanların birbirine her gün sevmesi ve huzur içinde yaşamamız daha güzeldir. Genelde gül buketi ondan sonra karışık buket birde orkide en çok talep edilen çiçeklerdir. Aranjmanlar ve bunun yanında da orkidelerimizi de süsleyip de veriyoruz. Genelde insanlar fiyatlar pahalı olduğu için, ucuz ürün talepleri var. Evli çiftler genelde kalıcı çiçekler, sevgilisi olanlarda genelde gül buketi ya da karışık buket alıyorlar. Tek gül alan arkadaşlarımız da çok var. En çok talep edilenlerden bir tanesi kutu gül. Kutu güllerin fiyatı 20-25 arası değişiyor. Sevgililer günümüzde amacımız insanlara iyi hizmet vermek. Daha önce ki yıllara göre satışlarımızda düşüş var. Nedeni de insanların ekonomik durumlarından kaynaklanıyor. İnternet sitesi üzerinden yapılan satışlarda genelde müşteriler şikayetçi. İnternette sipariş verilen çiçek ile gelen çiçek arasında görsel farklılıklar oluyor. Bu şikayetleri müşterilerimiz bize anlatıyor. Müşterilerden talebimiz çiçeği çiçekçiden alınması. Talebimiz çiçeği dokunarak almak. Çiçekçi ile muhatap olabilmek. Çiçekçi ile muhatap olunduğu zaman şikayetleri direk çiçekçiye söylemek. Çiçekler internetten alındığı zaman kimseyle muhatap olamıyorlar. Bu konuda mustarip çok müşterimiz var. Bizde müşterimize diyoruz ki Çiçeği çiçekçiden alınız”dedi.

“SEVGİLİLER GÜNÜ İNTERNETTE Kİ DOLANDIRICILARIN GÜNÜ OLDU”

Sevgililer gününde kendilerinin görsel olarak müşterilerine kaliteli ürün sunduğunu, ancak internette ki replika ürünlerin vatandaşları mağdur ettiğini dile getiren Gümüşçü Rabia Ersöz, “14 Şubat Sevgililer Gününden Edirne esnafı olarak hiçbir beklentimiz kalmadı. Çünkü gerekçe olarak birçok gerekçe sunulabilir. Ama başta Türkiye’deki ekonomik sıkıntının bir yansıması Edirne’de fazlasıyla var. Bu konuya önce bir açıklık getirelim. İnsanlar önce karınlarını doyuruyor. Ondan sonra zevk olayında hediye kavramını düşünmeye çalışıyorlar. Ama burada hediyelik şeklinde hitap ettiğimiz genç jenerasyonunda ne yazık ki internet ile ilişkisinin fazla olduğunu görüyoruz. İnternet alışverişlerinin kazancının vergilendirilmemiş olması nedeniyle fiyatların biraz daha düşük ama kalitenin tartışılır olduğu bir ortamda kişiler internet üzerinden almayı tercih ediyorlar. Dolayısıyla bu bizim Edirne’deki beklentilerimizin şu anda ki güne göre yüzde 10 civarında yüzde 90 bir düşüş var. Genç jenerasyonun kız veya erkek arkadaşına ilgisini çekebilecek gümüş sektöründe kolye ve ucuz küçük tarzlarda hediyeler tercih ediyorlar. Ekonomik olarak yıpratmayacak hediyeler tercih ediliyor. Yaklaşık 35 yıldır bu sektördeyim. Bundan 10 yıl öncesine kadar internet alışverişi yoktu. O zamanlar tatminkardı şimdi öyle bir şey yok. İnternet bizi ve diğer sektörleri gerçekten etkiledi. Bugün gazete okurken bile birçok alanda internet üzerinden yapılan satışların vergilendirilmediği konusu var. Maalesef gümüş sektöründe fazlasıyla var. Sevgililer günü bizim için ticari anlamda çok özel günlerden biri, yılın en gözde günlerinden biriydi. Şimdi normal günlerden bir farkı yok. Bir toplu iğneyi bile dolar bazında alıyoruz. Çünkü imalat sektörü kendini dolar bazına ayarladığı için bize yansıması da dolar bazında oluyor. Ama biz Türk lirasına çevirdiğimiz zaman fiyatlarda bir daha artış yapamıyoruz. Dolar yükselse bile bizim fiyatımız sabit kalıyor. Genelde alışverişlerin yüzde 90-95 kredi kartı ile oluyor. nakit akışı pek sağlanmıyor.  İnternet üzerinden yapılan bazı alışverişlerde ticari bir faaliyette olduğum için müşteri yanlış algılayabiliyor. İnternet üzerinden aldığı bir ürünü gelip internetten aldığını söylüyor. Bunun fiyatı nedir? Ben şimdi orada direk yorum yapamıyorum. İçimden geçen ise kalite çok düşük, ama fiyat yüksek. Ürünün orijinal fotoğraflarını sitesinden alıyorlar. O fotoğraf ürünü satışa sunuyorlar. Fakat kargo ile gelen ürün onun çok çok kalitesiz ya düşük ayarlısı ya da replikası gibi bir ürün geliyor. Sonrada benim düşündüğüm gelmedi deyip değiştirmek istiyor. Müşteriye söylediğiniz zaman kendisi satış yapmak istediği için böyle söylüyor diyorlar. Aslında sevgililer günü bir nevi internetteki dolandırıcıların günü oldu diyebiliriz”dedi.

“BİLDİĞİN İNANDIĞIN KUYUMCUDAN ALACAKSIN, İNTERNET ASLINA UYGUN DEĞİL”

İnsanlar bildiği kuyumcudan bir ürün aldığı zaman direk muhattap bulabildiklerini, internet gibi olmadığını ifade eden Edirne Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Kalkan, “14 Şubat Sevgilier Günü bizde eskiden daha yoğun geçerdi. Fiyatlar çok yukarda olduğu için bu birçok kişinin de şevkini kırmıştır. Dolayısıyla altına pek sokulamıyor. Cüzi hediyeler kolye, tek taş yüzük alınır. Tek taş yüzük dediğimiz 400 lira ile 800 lira arasında pırlanta olmayan, bir de 300 liralık ince ufak tefek kolye türleri satılmaktadır. Ama geçmiş sevgililer gününe istinaden çok sönük geçiyor. Ekonomik sebepler bugünü yavan geçiriyor. İnternet satışları bize göre dezavantajlı. Gördüğün ürünü alamıyorsun. O fiyatlara ürün yok ama internette üç kağıt çok fazla. İnternette daha çok insanlar pırlantaya talep ediyor ama o da aslına uygun değil. Kimseye tasvip etmiyorum. En iyisi inandığın bildiğin kuyumcudan alacaksın, ne alacaksan. Bir sıkıntı olursa da muhattap bulabilirsin. Öbür türlü internetten alışverişte de muhatap bulamayabilirsin. İnsanların internette sırf altın değil hiçbir şey de aldanmaması lazım. İnternet alışverişi doğru değil” dedi.

“ONLAR MASRAFI YOK DÜŞÜK SATIYOR BİZ YÜKSEK SATIYORMUŞUZ GİBİ SANILIYOR”

Artık sevgililer gününün normal bir gün olduğunu kaydeden 30 senedir oyuncak ve hediyelik eşya işinde olan ve Ali Paşa Çarşı esnaflarından Hasan Koca, “Talep yok gibi bir şey. Bende peluş oyuncakların dışında hediyelik kürede var. En çok satılacak bir şey ama 1-2 tane ancak vermişimdir. Hiçbir özelliği kalmadı. İnternette tabi satış daha kolay oluyor. Toptancılar satış yapıyor. Eleman derdi yok çok kolay yapıyor. Kargo anlaşmalı 5 lira ile çok kolay gönderiyor. Bize verdiği fiyatın altında satanlar bile var. Elinde az kalıyor mal onu bitirmek için, atıyorum 25 toptan veriyorsa 20 liraya internetten satıyor, daha kolay satıyor. O zaman biz pahalı satmış gibi gözüküyoruz, ama aslında tam tersi oluyor. Büyük marketlerde var bunun yanı sıra. Bizim bir üründen alacağımız maksimum belli. Bir üründen alacağımız maksimum 10 tanedir. Adamın 9 bin mağazası var, 10 tane aldığı zaman 90 bin almış oluyor. Bir de ürünü biraz değiştirip, kaliteden ve ebatlardan ödün verip 5-10 lira da ordan kırpıyor, nakliyesini de kendi yaptığı için bizim aldığımızın altında satabiliyor. Ben çok yaşadım bunu. 70 liraya kaydırak aldım, satacağım 100 liraydı, bana tek paket göndereceğine 2 tane ayrı göndermiş 25 lira da nakliye ile 95 oldu ben 100 liraya sattım 5 lira kar edebildim. Aradan birkaç ay geçti mahallelere giren üç harfli market 65 liraya satıyor. Bu sefer insanlar orada görüyor, 65 liralık ürünü 100 liraya satıyor diyorlar benim için. Rekabet etme şansımız yok. Nakliyesini kendi yapıyor, ithalatta yapıyor. Geçmiş yıllara göre sevgililer günü normal gün gibi hiçbir farkı yok. Şu an etkilenmeyen şey internet üzerinden yapılan satış. Bu özel günde onlar yüksek cirolar yapacak, kaçınılmaz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.