DOLAR 32,3812 0.19%
EURO 35,0375 -0.17%
ALTIN 2.324,250,22
BIST 9.091,580,13%
BITCOIN 2272281-0,67%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sıcak ve yem fiyatları verimi düşürdü

Sıcak ve yem fiyatları verimi düşürdü

ABONE OL
13 Kasım 2021 15:35
Sıcak ve yem fiyatları verimi düşürdü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (EDSYB) Başkanı Oğuz Akkuzu, yem fiyatlarının süt fiyatlarına göre yüksek olduğunu değerlendirirken, sıcaklık sebebiyle de süt veriminin düştüğünü söyledi. Süt fiyatlarının arttırılması ile verilen desteğin geri çekilmesinin altını çizen Akkuzu, verilen desteklerin eski rakamlarda kalmasının hayvancılıkla uğraşan insanları rahatlatacağını da söyledi.

“GÜNLÜK SÜT VERİMİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞLER OLDU”

Sıcaklardan ve yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı düşen süt verimini değerlendiren EDSYB Başkanı Oğuz Akkuzu, “Bölgemizde aşırı kuraklık var. Hayvanları meraya salmak çok fazla avantaj sağlamıyor. Evde ne bakılırsa ya da merada ne bulabilirse devam ediliyor. Şu anda sıcaklıklardan dolayı süt verimlerinde çok büyük düşüşler oldu. Hayvan enerjisinin büyük bir kısmını bu sıcaklarla mücadeleyle harcıyor. Malum 170 liraları bulan yem fiyatları var şu anda. Maalesef ki sütten yine pahalı. Durumda. 50 kiloluk çuval şu an 65-70 civarında kullanılabilecek kaliteli yemler.  Örnek vermek gerekirse kendi köyümde yazın ilk aylarında günlük 2 ton sütümüz vardı. Şu anda 1,3 ila 1,4 tonlara düştü. Bu mevsimsel bir durum. Kuraklıkta çok etkili. Otlarda kurudu, hayvanlar verim alamıyor. Üretici ne kadar besleyebilirse omun karşılığını alıyor. Normalde 1 kilo yemle 1 litre süt alman gerekiyor.  Sağlıklı bir hayvana 11-12 kilo yem verilmesi lazım bu rakamlara ulaşmak için ama 10 kilo veren 5 kiloya düşürdü. 8 veren 4’e düşürdü. Yarı yarıya yem girişi azaldı işletmelere” dedi.

“HAYVANCILIĞA VERİLEN DESTEK GERİ ÇEKİLMEMELİYDİ”

Hayvancılık sektöründe biraz kıpırtı ile üreticilerin elindekilerin yüzde 40’ını satabileceğini söyleyen Akkuzu “Hayvancılıkta süte verilen destek, Sütün fiyatını arttırdılar, desteği geri çektiler. Keşke destek eski rakamlarında kalsaydı, insanlar biraz daha rahatlamış olurdu. Geçte olsa destekler yatıyor. İnsanlar derdini birer birer düşüyor. Hayvancılıktan kopuş var. Şu anda hayvan piyasası biraz hareketlense çok daha da azalacak inek satışları. Şu anda aranmadığı için olduğu yerde duruyor hayvanlar. Biraz kıpırtı olsa piyasalarda inek talebi olsa elindeki malın yüzde 30-40’ını eriteceğini düşünüyorum. Ekonomik açıdan girdilerin artması, insanların hayvancılığa bakış açısını değiştirdi. Eskiden düve talepleri olurdu, buzağı, inek alırlardı. Şimdi onlar çok azaldı. Bu girdi maliyetleri ile bir işletme kurmak, hayvan alıp para kazanmaya çalışmak çok zor” dedi.

“İNSANLAR FABRİKADA ÇALIŞMAYI TERCİH EDİYOR”

İnsanların artık köyde hayvancılıkla uğraşmak yerine şehirde maaşlı, tatili olan işleri tercih ettiğini kaydeden Akkuzu, “Baba belli bir yaşa kadar sürdürecek işi. Eli ayağı tutarken yapmaya çalışıyor. Çocuğuna destek olsun diye. Oda belli bir noktadan sonra oda bırakacak. Her şey ekonomiyle alakalı. İnsanlar köyde hayvan bakacağıma, eşimle birlikte karı koca fabrikada çalışırım, geçimimi sağlarım köyden de biraz destek alırım düşüncesi var” dedi.

“İŞİN ADAMINI BULMAK ÇOK ZOR, ÇOBAN YOK”

Yabancı uyruklu çobanlardaki artışı da değerlendiren Akkuzu, “Çobanlıkta işletme sahibi yerli çalışanlardan çok fazla verim alamıyor. İşin adamını bulmak çok önemli. Adam kendi malına bakmıyor, çobanı bulmak çok zor. O da şehre taşınıyor. Kalorifercilik yapacak, fabrikaya girecek. Yabancılar çok ağırlıkta. Suriyelisi, Afgan’ı geliyor, başka ülkelerden gelen var. Onları çalıştırıyorlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.