DOLAR 32,5516 0.02%
EURO 35,0261 0.43%
ALTIN 2.423,390,02
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2088572-3,80%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Şiddet AİHM’e taşınacak

Şiddet AİHM’e taşınacak

ABONE OL
12 Mart 2020 10:41
Şiddet AİHM’e taşınacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Avrupa’ya geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen sığınmacıları ziyaret ederek, sıkıntılarını dinledi. Feyzioğlu, Yunanistan’ın sığınmacılara yönelik insan hakları ihlalleri açısından yaptıklarını belgelediklerini belirterek, Yunanistan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) davalar açacaklarını söyledi.

Edirne Barosunun meslekte 40. 50. 60. yılını doldurmuş avukatlara şilt takdim töreni için Edirne’ye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasında sığınmacıların beklediği tampon bölgede incelemelerde bulundu. Feyzioğlu’na Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar ve bazı avukatlar eşlik etti.

Burada sığınmacıların sorunlarını dinleyen Feyzioğlu, ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın sınırı geçmek isteyen sığınmacılara yaptığı işkenceler nedeniyle AİHM’ne dava açacaklarını vurgulayarak, “Sığınmacılar lehine tek tek Yunanistan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde davalar açacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi insan haklarını koruyan bir üst mahkemeyse, bu delillerle kaçabileceği veya topu taca atabileceği bir ihtimal yok. Delillendirme ve fotoğraflama işlemi tamamalandı. Aklıma ilk gelen cümle, içeride gezerken, ‘Allah hiç kimseyi vatansız ve devletsiz bırakmasın.’ oldu. İkinci cümle de şu ‘İyi ki Türkiye var. Vatansız ve devletsiz kalan bu insanların iyi ki Türkiye’si var.’ Türkiye sivil toplumu, Türkiye seferber durumda” dedi.

“BUNA ARTIK KİMSE İNANMAZ”

Yunanistan’ın sığınmacılara uyguladığı müdahalelerin Avrupa’nın ses çıkarmamasın atıfta bulunan Feyzioğlu, şöyle konuştu: “Şimdi bana hiç kimse bu gördüklerimizden sonra ‘Yunanistan hukuk devletidir, Avrupa Birliği hukuk devletinin banisi, koruyucusudur.’ hikayesini anlatmasın. Buna artık kimse inanmaz bu manzaradan sonra. Kaynar suyla yüzü haşlanmış, şakağından gaz fişeğiyle vurulmuş ve kıyafetleri çıkarılarak geri gönderilen, coplanan, gazlanan, öldürülen ve haşlanan insanlar bunlar. Edirne Baromuzla birlikte delillendirmelerimizi yapıyoruz. Türkiye Barolar Birliğinin adli yardım fonunu devreye soktuk. Bu fon vasıtasıyla talep sahibi olacak, eziyet görmüş, dayak yemiş, işkence görmüş insanların vekaletlerini almaya başladık, Edirne Baromuzun uzman kadrosu. O uzman kadronun arkasına Türkiye Barolar Birliğinin dünya çapında uzman olan mülteci hakları çalışma grubunu da koyduk. Bundan sonra ilk adımda Yunanistan makamlarına gerekli suç duyuruları yapılacak. Bir şey beklediğimden değil, tüm dünya Yunanistan’ın bir hukuk devleti olmadığını görsün. Sivil, silahsız ve masum insanları, vatansız kalmış insanları haşlayan, eziyet eden, öldürmeye teşebbüs eden memurları hakkında kılını kıpırdatıyor mu tüm dünya görsün.”

“TOPU TACA ATABİLECEĞİ BİR İHTİMAL YOK”

İşkence gören sığınmacılar için tek tek dava açılacağını ve başarılı olacaklarını düşündüklerini anlatan Feyzioğlu, “Başvurucular lehine tek tek Yunanistan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde davalar açacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi insan haklarını koruyan bir üst mahkemeyse, bu delillerle kaçabileceği veya topu taca atabileceği bir ihtimal yok. İşi hükümetlerin siyasetinden çıkarıp, mahkemelerin objektifliğine emanet etmek istiyoruz. Yunanistan ile ilgili umudum zayıftır ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde başaracağımızı düşünüyorum.

“HANGİ YÜZLE DUBLİN ANLAŞMASINDAN BAHSEDİYORLAR”

Şimdi bize hangi yüzle geri kabul anlaşmasından, hangi yüzle Dublin Anlaşması’ndan vesaireden söz ediyorlar. Bırakın Allah aşkına. Sen 10 bin, 20 bin mülteciyi içeriye almayayım diye Avrupa Birliğinden acil 700 milyon avroluk fon getirtiyorsun. 2 milyon düzensiz sığınmacı Türkiye’ye gelmişken yapılan anlaşmanın şartları yerine getirilmedi, 5,5 milyona dayandı, 2 milyon da aşağıda Esed’in ordusunun sürdüğü insan var diyoruz. Hem orada Esed’e ‘dur’ demeyeceksin, Türkiye’nin sınırına potansiyel 1,5-2 milyon insanın dayanmasına sesini çıkarmayacaksın hem Türkiye’ye borcunu yerine getirmeyeceksin. Bakın lütuf falan değil. Biz kimsenin lütfuna, atıfetine ihtiyaç duyan bir devlet değiliz. Avrupa Birliği yükümlülüğünü yerine getirmesi lazım.”

Feyzioğlu bir gazetecinin Yunanistan’ın terör örgütü üyelerini ülkesine almasıyla ilgili soruya ise “Yunanistan tırnak içinde bir hukuk devletidir. Kendini hukuk devleti diye takdim eden, arkasına AB’yi almış, Avrupa’nın şımarık çocuğudur adeta. Yunanistan 80 bine yakın FETÖ kaçağını barındırmaktadır ama 3-5 bin göçmen oraya sığınmak istediğinde ki Yunanistan’da kalmayacaktır ve oradan geçecektir aslında, kapılarında en olmadık eziyetleri yapmaktadır. Yunanistan’ın çelişki ve samimiyetsizlik içinde olduğunun bir kez daha ispatıdır” diye yanıt verdi.

EDİRNE HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ

Feyzioğlu, buradaki incelemelerinin ardından Edirne Barosu tarafından düzenlenen meslekte 40. 50. 60. yılını doldurmuş avukatlara şilt takdim törenine katıldı. Feyzioğlu burada uzun yıllardır Edirne Barosunda görev yapan avukatlara plaket takdim etti. Edirne halkına da sığınmacılara yardımlarından dolayı teşekkür eden Feyzioğlu, “Edirne halkına da çok teşekkür ediyorum. Kızanlar aç kaldı deyip varı yoğu seferber etmiş durumdalar” şeklinde konuştu.

Hüsnü Sarıgül

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.