DOLAR 32,5920 0.23%
EURO 34,8342 0.47%
ALTIN 2.414,78-0,73
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21566570,17%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şifa deposu mor havuç

Şifa deposu mor havuç

ABONE OL
11 Şubat 2020 10:25
Şifa deposu mor havuç
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Pazartesi pazarında şifa deposu kanserin ve göz rahatsızlıklarının düşmanı mor havuç ilgi görüyor. Doğu kesiminde daha çok kebap olan sofralarda şalgam suyunun ham maddesi olarak bilinen Trakya’da siyah denilen asıl adı mor havuç, sadece sofraları değil, insan sağlığına da büyük bir ilaç deposu olarak katkı sağlıyor. Kansızlığa, kansere ve göz hastalıklarına iyi gelen mor havuç artık sadece kebap sofraları ile meşhur Adana ve doğu bölgesinde değil Trakya’da da rağbet görüyor.

“HEM ŞALGAM SUYU HEM ŞİFA DEPOSU”

35 yıldır pazarcılık yapan Cemal Zülf, “vücut sağlığına, vücudun kan noksanlığına, Allah göstermesin kanserin baş düşmanı olarak ilaç bu. Göz sağlığına, vücut halsizliğine çok iyi gelir. Doğal ilaç bu. Normal havuç gibi soy, rendele sarımsaklı yoğurtlu, zeytinyağı, limon yapabilirsiniz. Salata, garnitür olarakta kullanabilirsininiz. Suyunu çıkarıp posasını içebilirsiniz. Bu siyah havucu şalgam suyu olarakta kullanabilirsiniz genelde restaurantlar ama vatandaşımızda yapabilir.  Çoğu vatandaşımız alıştı artık şalgam suyu olarak kullanabiliyorlar. Öbür tarafta hazır şalgamda katkı maddesi var, bu kendi yaptığında katkı maddesi yok. 2-3 senede bizim Edirneli vatandaşımızda alıştı. Daha önce Trakya kesimi bilmiyordu” dedi.

“EDİRNE HALKI MOR HAVUCA ALIŞTI”

Trakya’da siyah havuç olarak adlandırılan mor havucun genelde yetişme yerinin kebap sofraları ile meşhur olan ve kebap yanında tüketilmeye alışkın olarak gördüğümüz Adana ve çevre civarlarından geldiğini söyleyen Zülf, “Bu Adana, Mersin tarafından geliyor. Vatandaşlarımız 2 senedir alıştı. Daha önce bilmiyorlardı, dışarıdan gelen memur kesimi bunu daha iyi bildiği için, Edirne’de de uyguladığında diğer vatandaşlarımızda öğrendi. Artık yavaş yavaş alıştırlar. Siyah havucun fiyatı 5 lira olarak satılıyor”dedi.

Pazar’daki diğer sebze ve meyve kilo fiyatları ise şöyle, Marul 4 lira, roka 2 buçuk lira, dere otu 3 lira, soğan3 lira, normal havuç 3 lira, turp 3 lira, maydonoz 2 lira, ıspanak 4 lira, patates 2 buçuk lira, armut 3 lira, ayva 2 buçuk lira, sarımsak 20 lira, mantar 7 lira, domates 7 lira olarak tezgahlarda yerini aldı.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.