DOLAR 32,3830 0.19%
EURO 35,0919 -0.01%
ALTIN 2.325,460,27
BIST 9.090,010,11%
BITCOIN 2280199-0,22%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şifa kaynağı pekmez

Şifa kaynağı pekmez

ABONE OL
13 Şubat 2020 10:55
Şifa kaynağı pekmez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de aktarlık yapan Kamil Güvenbaş, pekmezin çocukların gelişimi için pek çok fayda sağlayabilecek bir enerji kaynağı olduğunu dile getirerek, asitli içeceklere karşı ailelerin çocuklara pekmez suyu içirmesi tavsiyesinde bulundu.

Türk kültürünün geleneksel ürünü pekmez, vücudun ihtiyacı olan enerji, vitamin ve pek çok minerali karşılarken, hastalıklara karşı korunmak ve vücut direncini artırmak için sık sık tüketilen geleneksel lezzetlerin başında geldiği biliniyor.

6 yıldır aktarlık yapan Kamil Güvenbaş, çocuklarını sağlıklı büyütmek isteyen ailelere pekmez suyu önerdi. Güvenbaş, ayrıca sadece çocukların değil Türkiye’de özel günlerden dolayı kan kaybı yaşayan kadınların, vücutta ki kan dengesini tutturması için de hurma, üzüm, karadut gibi pekmezlerin büyük katkı sağlayacağını söyledi.

“HURMA PEKMEZİ KAN ŞEKERİNE VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DESTEĞİ VAR”

Hurmanın her şeye olduğu gibi pekmezinde kan şekerine, karaciğere, bağışık sitemine katkı sağlaması açısından çok olumlu olduğunu belirten Aktar Güvenbaş, “Hurma Pekmezi, Peygamber efendimizin de söylediği gibi çok faydası var. Çörek otunun nasıl her şeye faydası var, her evde mutlaka bir hurma yenmeli. Hurma olmayan ev o zaman ki devirde fakir ev olarak tasrif edilmiş. Hurma kan şekerini dengeliyor, antioksidan özelliği var. Hurmanın cilt lekeleri için kremleri de var. Yenildiğinde kan şekerine, aynı zamanda bağışıklık sistemine desteği var. Normalde sabah akşam iki yemek kaşığı yemeyi tavsiye ediyoruz. Normalde pekmezlerinde genel özelliği gibi hurma pekmezinin de kan yapıcı özelliği vardır. Karaciğere iyi gelir. Karaciğerini değerlerini düzenleyen bünye otomatikman güçlü olur. Bağışıklık sistemini de destekler. Şeker hastası olanların şekerini tetikleyebilir. Ne kadar pekmezler yapılırken ne kadar doğal deseler de içerisine biraz şeker katıyorlar özü daha iyi çıksın diye, o şekerler belki şeker hastalarını hastalığını tetikleyebilir. İkişer yemek kaşığı aldığında hiçbir problem olmayacaktır” dedi.

“DÜNYADA Kİ EN YÜKSEK ANTİOJSİDAN ÜZÜM PEKMEZİNDE”

Hurma gibi antioksidan özelliği yüksek olan üzüm pekmezinin de tüketilmesini öneren Güvenbaş, “Üzüm pekmezi antioksidandır. Antioksidan olduğu için faydası vardır. Ama hurmada antioksidandır. Genelde siyah ürünler karalahana, pancar gibi antioksidan oranları yüksek olduğu için genelde bunu anlatırlar. Üzüm pekmezinin şöyle bir garibanlığı var, üzüm pekmezi Harnup Pekmezi çıktıktan sonra herkes üzüm pekmezini sanki kullanılmayacakmış bir pekmezmiş gibi kıyıya attı. Ama üzüm Ege Bölgesi’nde en çok olan ürünlerden biridir. Aynı zamanda da dünyadaki en yüksek antioksidanlardan biridir. Üzüm suyundan yapma ekstrelerim var mesela yaşlanma karşıtı olarak veriyoruz. Üzüm pekmezi, hurma pekmezi gibi antioksidanları uygun değerlerle vücuda aldığında faydaları her türlü vardır. Fazlasının her şeye zararı vardır” dedi.

“ASİTLİ İÇECEKLER YERİNE PEKMEZ”

Çocuklara olduğu gibi kadınlara da yaşanılan kan kaybı sebebiyle vücut dengelenmesinde pekmezin katkısının büyük olacağını söyleyen Güvenbaş, “Kış ayında hurma, pancar pekmezi, andız pekmezi, keçi boynuzu pekmezi, karadut pekmezini soruyorlar. Aslında tatlı niyetine pekmez yenilmeli. Ben çocuğum ufakken asitli içecekler yerine pekmez veriyordum. Çocuklara da gelişim için pekmez içilmesini tavsiye ederiz. Türk kadınlarının yüzde 90’ında kansızlık görülüyor. Kadınlar özel günlerinden dolayı çok kan kaybettikleri için kan seviyelerinin tamamlanması için pekmezlerin hepsi kadınlar için faydalı” dedi.

Antioksidan özelliği bulunan insan vücuduna katkı sağlayan pekmezlerin fiyatlarına de değinen Güvenbaş, Hurma, andız, karadut ve üzüm pekmezinin 20 ila 30 lira arasında değiştiğini söyledi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.