DOLAR 32,5217 0.27%
EURO 34,6442 0.21%
ALTIN 2.491,250,34
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 2046780-0,21%
Edirne
23°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sigara içenler risk altında!

Sigara içenler risk altında!

ABONE OL
10 Şubat 2022 10:23
Sigara içenler risk altında!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, sigara kullanan kişilerde hem COVID-19 bulaşma riski ve COVID-19 geçirme sıklıkları hem de ağır hastalık, yoğun bakıma yatma ve ventilatöre bağlanma sıklığı 14 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile Yeşilay Edirne Şubesi ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle ortak bir etkinlik düzenleyerek Saraçlar Caddesi’nde stant açtı ve vatandaşları sigaranın zararlarına karşı bilgilendirdi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Edirne Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne merkez de ocak ayında 244 kişinin sigarayı bırakmak üzere polikliniklere başvurduğunu belirterek, bu kişilerin tedavilerine başladıklarını söyledi.

Alo 171’in çok değerli bir hat olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yıldırım şunları anlattı;  “Bildiğiniz üzere bugün 9 Şubat Sigara Bırakma Günü. Yeşilay ile beraber ortak bir organizasyon düzenledik farkındalık adına. Sigara biliyorsunuz içerisindeki zehirli maddelerden dolayı ağız ve boğaz, akciğerler ve iç organlara kadar birçok organa zarar verebilen bir alışkanlık. Özellikle kronik kalp hastalığı, kalp damar hastalıkları, akciğer kanseri gibi bu tip hastalıklar üzerindeki anormal kötü etkileri sigaranın kanıtlanmış durumda. Hal böyleyken Bakanlığımız tarafından da çok ciddi çalışmalar yapılmakta.

“NİKOTİN BAĞIMLILIĞI DÜŞÜK VE ORTAYSA HASTANELERE BAŞVURULMADAN, YÜKSEKSE HASTANELER DE TEDAVİLERİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR”

Bunlardan bir tanesi Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri. Alo 171 çok değerli bir hat. Bu hattı arayan vatandaşlarımız sigarayı bırakmak istiyorlarsa kendileriyle nikotin bağımlılığıyla ilgili birtakım ölçütler yapılıyor. Bu ölçütler sonucunda eğer nikotin bağımlılıkları orta ve düşük düzeydeyse hiç hastaneye başvurmadan hekime gitmeden sigarayı bırakmalarına, bu esnada çıkan sorunlarıyla baş edebilmelerine dair birtakım telkinler ve eğitimler verilerek sigarayı bırakmaları sağlanıyor.

“SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ’NDE SERTİFİKALI, PROFESYONEL HEKİMLER GÖREV YAPIYOR”

Şu an da bu yapılan uygulama Avrupa ve Dünya’nın çok çok üzerinde. Avrupa ve Dünya’nın yaklaşık üç-dört katı daha fazla bir şekilde sigarayı bıraktırdığımız bu şekilde hastalarımız var. Eğer nikotin bağımlılık ölçütleri yüksekse kişiler hastanelerdeki sağlık kuruluşlarındaki Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne yönlendiriliyor. Burada sertifikalı, profesyonel hekimlerimiz tarafından sigarayı bırakmalarına yardımcı olunuyor.

“SİGARA KULLANIMI, 14 KAT ARTTIRIYOR”  

Biliyorsunuz COVID-19 pandemisi var. Artık bilimsel olarak şu gerçekten kanıtlanmış durumda. Sigara kullanan kişilerde hem COVID-19 bulaşma riski, COVID-19 geçirme sıklıkları hem de ağır hastalık, yoğun bakıma yatma ve ventilatöre bağlanma sıklığı 14 kat daha fazla. Sigara kullanan kişilerde COVID-19’a bağlı ağır hastalık, ventilatöre bağlanma, yoğun bakıma yatma 14 kat daha fazla. Sırf bu bile sigaranın ne kadar kötü etkiler yaptığını, insan sağlığını ne kadar olumsuz etkilediğini göstermekte.

Edirne’mize gelirsek Edirne miz de Sağlıklı hayat merkezlerimizde, merkezdeki Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezimiz de, Sultan 1. Murat Devlet Hastanemiz de, Keşan ve Uzunköprü Devlet Hastanelerimiz de, Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğümüz de sigarayı bırakma polikliniklerimiz var.

“244 KİŞİ SİGARADAN KURTULMAK İÇİN BAŞVURDU”

Örneğin merkez de Ocak ayında 244 vatandaşımız sigarayı bırakmak üzere polikliniklerimize başvurdu ve tedavilerine başladık. Yine sigarayı bırakmak için kullanılan birtakım ilaçlar tamamen ücretsiz bir şekilde Sağlık Bakanlığımızdan temin edilmekte, uygun görülen hastalarda, doktorlarımızın uygun gördüğü kişilerde kendilerine ücretsiz olarak sigara bırakma ilaçları teslim edilmekte.

“VATANDAŞLARIMIZI, ALO 171 VE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİMİZE BEKLİYORUZ”

Bugünün vesilesiyle sağlığımıza inanılmaz zarar veren, kronik kalp hastalıklarına sebep olan, akciğer kanserine sebep olan, insanın yaşam konforunu ve yaşam süresini oldukça kısaltan bu kötü alışkanlığı bırakmak için tüm vatandaşlarımızı, sigara kullanan tüm vatandaşlarımızı Alo 171 danışma hattımıza ve sigara bırakma polikliniklerine davet ediyorum” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.