DOLAR 32,3884 0.21%
EURO 35,0912 -0.03%
ALTIN 2.324,890,25
BIST 9.103,540,26%
BITCOIN 2280263-0,52%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şimşek’ten Bakan Kirişçi’ye Afrika eleştirisi

Şimşek’ten Bakan Kirişçi’ye Afrika eleştirisi

ABONE OL
15 Mart 2022 11:24
Şimşek’ten Bakan Kirişçi’ye Afrika eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne 21’inci Dönem Milletvekili Şadan Şimşek, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den çiftçinin alın terinin karşılığının alması ile ilgili müjdeli haberler beklerken, bakan Kirişçi’nin tarımsal üretimi artırmak için Afrika’nın güneyindeki bakir toprakları işaret emesini eleştirdi.

21’inci Dönem Edirne Milletvekili Şadan Şimşek, tarımın durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye eleştirilerde bulundu.

Şimşek, “Yeni Tarım ve Orman Bakanından çiftçimiz girdi fiyatları, üretim desteklemeleri, ürünün hasat zamanı alın terinin karşılığının alması ile ilgili müjdeli haberler beklerken, Bakan ilk demecinde “Afrika’nın güneyinde bakir alanlar var. Yarın, bugünden çok daha güzel olacak, üreticiler emtia fiyatlarını endişe etmesin…” Tabiri caiz ise dakika bir gol bir…  Hayal kırıklığı…” dedi.

Bakan Kirişçi’nin, Rusya-Ukranya savaşından dolayı Afrika’nın gıda krizine gireceğinden, buğday gibi ürünleri ithal ettiğinden haberi olmadığı anlaşıldığını belirten Şimşek, “Tarım ve Orman Bakanından ilk önce evinin önüne, sokağına bakmasını talep ediyoruz. Kendi ülkemizin verimli toprakları dururken, yok edilen tarım ve hayvancılığı nasıl canlandırırız. Bununla ilgili başta Ziraat Odalarımız, Üretici Birliklerimiz, Akademisyenler, Meslek Odalarımızla birlikte, sorunları tespitini yaparak, çözüm yollarını nasıl hayata geçiririz. Bununla uğraşması gerekirken. Başka bir ülkenin toprağına ekip dikmeyi planlıyor. Amacını da tam açıklarsa bizde bilelim. Ne yapmak istediğini anlayalım” dedi.

Şimşek, yeni bakandan çiftçilerin isteklerini ise şöyle sıraladı;

“Çiftçinin girdi fiyatlarının Mazot, Gübre, İlaç vb. gibi.. ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, Ürüne Doğrudan Gelir Desteğinin verilmesi, Hasat zamanı ithalatın durdurulması, Ziraat Bankası, Tarım Kredi başta olmak üzere, çiftçi borç faizlerinin silinmesi, yeniden yapılandırılması, Üretim deseni ve planlamasının acilen yapılması, bölgesel tarımsal teşviklerin belirlenmesi, Yerli gıda ürünlerinin geliştirecek politikaların belirlenerek uygulanması, Kendi tohum bankasının kurulması, Süt ve besi hayvancılığının geliştirilmesi, Kırsal Kalkınma Planlarına ağırlık verilmesi, Gibi… Çiftçi kuruluşlarımız, Meslek Odalarımız ve Akademisyenlerimizle ile birlikte çoğaltabiliriz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.