DOLAR 32,3373 0.17%
EURO 35,1256 -0.21%
ALTIN 2.238,70-0,20
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2061680-5,47%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Şirket araçları ve kiralık araçlar hızla elektriklileşecek”

“Şirket araçları ve kiralık araçlar hızla elektriklileşecek”

ABONE OL
5 Haziran 2023 13:51
“Şirket araçları ve kiralık araçlar hızla elektriklileşecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada hızla artan araç sayısına ve buna bağlı olarak artan hava kirliliğine değinen Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Tüm araç üreticileri bir süredir yeni model elektrikli araçlarını pazara çıkarma yarışına girdi. Yerli otomobilimiz Togg’un satışa sunulması ile birlikte elektrikli otomobil farkındalığı çok arttı. Türkiye’deki toplam 26 milyon aracın 7 milyondan fazlası ise ticari amaçla kullanılan araçlar ve bu araçlar tükettikleri yaklaşık 24 milyon ton akaryakıtı her yıl gaz olarak atmosfere saçıyor. Özellikle şehir merkezlerinde, ciddi bir çevre kirliliği yaratıyorlar. Emisyon oranlarını düşürmek ve sürdürülebilirlik adımlarını takip etmek ile birlikte yakıt tüketim ekonomi sağlamak isteyen şirketler hızla elektrikli araçlara geçmeye başlayacak. Şu anda yaklaşık 3 milyon şirket aracı ve 245 bin operasyonel filo kiralama aracı bulunuyor. 2030’a kadar karayollarında olması tahmin edilen  yaklaşık 1 milyon elektrikli aracın, 550 bin adedinin ticari amaçla kullanılacağını öngörüyoruz. Özellikle şehir merkezlerinde dolaşacak bu araçlar için, şarj istasyonu altyapısını da buna göre kurgulamak gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin birçok şarj operatörüne altyapı sağlayan Sharz.net, ticari amaçla kullanılan araçların bireysel araçlara göre 3-4 kat fazla trafikte daha yoğun seyir etmesi nedeniyle hava kirliliğinde büyük ölçüde rol oynadığına dikkat çekti. Sharz.net, araç filosuna sahip şirketlerin bunu göz önünde bulundurarak hızla elektrikli araç teknolojisine geçiş yapacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “Bir şahıs aracı yılda ortalama 10-15 bin kilometre yol yapmasına karşılık ticari araçlar yılda 30-40 bin kilometre yol kat ediyor. Özellikle şehir içinde dolaşmakta olan hafif ticari araçlar, taksiler, otobüsler veya şirket araçları hava kirliliğinin önemli etkeni oluyor. Ayrıca bu araçlar şehir içinde çok kilometre yapmamalarına rağmen yoğun trafikte beklerken çalışan motorlarından havaya sürekli Co2 salımı gerçekleştiriyor. Yakıt tüketimi fazla olan bu araçların elektrikliye geçmesi hem şirketlere ekonomi sağlayacak hem de şehir içerisindeki hava ve ses kirliliğinin ortadan kaldıracaktır.” dedi.

Başlayan bu dönüşüme ilişkin değerlendirmede bulunan Şengönül, “Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki 6-7 yıllık süreçte elektrikli araca geçiş noktasında hem bireysel araçlarda hem de şirket ile filo kiralama araçlarında ciddi bir artış olacağını tahmin ediyoruz. 2030 yılında Türkiye’de 1 milyon elektrikli aracın trafikte olması beklenirken, bu sayının %55’inin ticari amaçla kullanılan araçlardan oluşacağını öngörüyoruz. Şarj istasyonu altyapısını da buna göre kurgulamak gerekiyor. Bu dönüşümle beraber enerji tüketim verimliliğini hesaplayan yazılımlara ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca şirket personeline göre elektrik tüketim kısıtlamaları, bölgesel seyahat kısıtlamaları yapabilecekleri yönetim yazılımlarına ihtiyaç doğacak. Sharz.net bu konudaki deneyimlerini kendi elektrikli araç filo şirketi müşterileri ile paylaşıyor. Ayrıca elektrikli araç filoları Sharz.net istasyonları ve 20’den fazla ayrı şarj ağı işleticisinin Şarj Kulübü adı altında ortak kullanabileceği binlerce istasyonu da kullanarak elektrikli araç ile seyahat alanlarını genişletebilecekler.” ifadelerine yer verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.