DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 34,9637 -0.34%
ALTIN 2.324,200,22
BIST 9.086,790,08%
BITCOIN 2259752-0,63%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SİSİFOS’UN TAŞLARI

ABONE OL
17 Eylül 2020 10:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Irmak tanrısı Asopos’un kızı kaybolur bir gün.

Asopos ne kadar arasa da bulamaz kızını.

Daha sonra olayın aslını bilen Sisifos gidip bu tanrıya der ki: “Ben biliyorum senin kıza ne olduğunu. Bir şartla söylerim ancak.”

Sisifos’un da şöyle ufak, mütevazı bir krallığı vardır o sıra. Krallığına bir ırmak bahşetmesini ister Asopos’tan. Karşılığında da kızını Zeus’un kaçırdığını söyler.

Zeus bu ihanet karşısında çok sinirlenir. Ölüm tanrısı Thanatos’u gönderir bu kâfirin canını alması için.

Ancak Sisifos yaman delikanlıdır, zincire vurur Ölüm’ün ta kendisini.

Hal böyle olunca kimse ölmez olur. Yeraltı tanrısı Hades, Zeus’a gidip;  “Bak şunun çaresine” der.

Zeus da bu kez savaş tanrısı Ares’i gönderir yeryüzüne. Ares güçlü bir tanrıdır.

Yakalar Sisifos’u, götürür yeraltına.

Ölüm’ü de kurtarır gitmişken. Her şey yoluna girmiştir.

Sisifos’un kafası zehir gibi. Hades’i kandırıp yeraltından da kaçmayı başarır. Gider yeryüzünde yaşlanıncaya dek tanrılara yakalanmadan yaşar bir şekilde.

Gün gelir, Sisifos yaşlanır. Eski mecali kalmamıştır, kaçamaz tanrılardan daha fazla. İşte o zaman Zeus ona cezasını vermeye hazırdır.

Dimdik bir dağın eteğine bırakır Sisifos’u, Zeus. Kocaman da bir kaya koyar önüne. “Bu kayayı bu dağın tepesine çıkaracaksın” der.

Çıkarır Sisifos kayayı çıkarmasına. Ama en tepeye gittiğinde kaya hep geri düşer. Sonsuza dek bu şekilde lanetlenmiştir Sisifos.

Albert Camus’yu çok etkilemiştir bu hikaye.

Albert Camus’ya göre Sisifos bir kahramandır.

Sisifos her seferinde kayanın düşüşünü izler. Daha sonra başına gelecekleri bilmesine rağmen aşağı iner ve tekrar taşımaya başlar her seferinde. Camus, Sisifos’un mutlu olduğunu söyler. Ona göre Sisifos’unki bir boyun eğiş değil, başkaldırıdır.

Biz de bu günleri tevekküle bırakmayacak önlem için gerekenleri yapıp hem kendimizi hem de çevremizi koruyacağız. Tedbir derken hakkını ve haddini bilmenin önemi büyük bence.

Bu kadar savaştan sonra insanoğlu gerçek düşmanını gördü. Sınırları hiçe sayan virüs için birleşip tek ülke dünya olarak tedaviyi bulacak ve onu yeneceğiz. Umarım bu kısa zamanda olur ve insanoğlu taşı en tepeye ulaştırmışken yani aşıyı bulmuşken bugünleri unutup tekrar hırslarına yenilmez…

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.