DOLAR 32,5240 0.21%
EURO 34,7474 0.03%
ALTIN 2.487,301,03
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20646433,53%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Su fiyatlarında indirim sinyali

Su fiyatlarında indirim sinyali

ABONE OL
9 Kasım 2021 18:31
Su fiyatlarında indirim sinyali
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Belediye Meclis grubunun Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen su indirim talebine Belediye Başkanı Recep Gürkan’a da yeşil ışık yaktı. Gürkan, su indiriminde İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun uyguladığı modeli örnek alacaklarını, konuyla ilgili Plan Bütçe Komisyonu’nun çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

Edirne Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi.

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Başkanlığı’nda toplanan mecliste, 9 gündem maddesi ve 4’te gündem dışı madde olmak üzere 13 madde görüşelerek karar bağlandı.

 

Başkan Gürkan, geçen ay ki toplantı da AK Parti Grubu’nun, su fiyatlarının inmesi için verdiği önerge hakkında yaptığı konuşmada, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun daha çalışmasını bitirmediğini, kendileriyle görüştüğünü ve Ağustos ayı meclisine yetiştirilebileceğini söyledi.

Edirne Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantı öncesinde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 3. yıl dönümünün yaklaştığını belirterek, “Türk Milleti o gece el birliğiyle 15 Temmuz hain darbe girişimi engelledi. Türk Milleti çok büyük bir millettir. O hain gecede şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere sağlıklı uzun ömürler diliyorum” dedi.

 

“MİLLETİMİZİN EL BİRLİĞİYLE HAİNLER ENGELLENDİ”

 

Başkan Gürkan, “2016 yılında 15 Temmuz hain darbe kalkışması olmuştu FETÖ’cüler tarafından. Devletimizin, ordumuzun içine sızmış hainler tarafından. Buradada 250 şehidimiz ve 2 binden fazla gazimiz vardı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet. Türk Milleti çok büyük bir millettir. Tüm milletin el birliğiyle 15 Temmuz hain darbe girişimi engellendi o gece. Yine 15 Temmuz’da vatan için, millet için, devlet için canlarını hiçe sayan kahraman şehitlerimizi rahmetle ve şükranla yad ediyorum. Gazilerimize uzun ve sağlıklı ömürler temenni ediyorum.

 

“MADIMAK OLAYLARINI LANETLİYORUM”

 

Temmuz ayındayız. Günlerden 2 Temmuz. 2 Temmuz 1993’te Sivasta Madımak Otelde 33 vatandaşımız yanarak, yakılarak can vermişti. Bunu lanetliyor ve hepsini bir kaz daha rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyorum.

 

“DAMAT FERİT HÜKÜMETİ, EDİRNE’YE ENVER GİRECEĞİNE, BULGAR GİRSİN DEMİŞTİR”

 

Temmuz ayında bundan 116 yıl önceye denk gelen Balkan Savaşı’nda 26 Mart 1913’te Bulgarlar tarafından işgal edilen ve 21 Temmuz 1913’te de Enver Paşa kurtarılan Edirne’nin kurtuluş günlerinden biridir 21 Temmuz. O günler de Meclis-i Mebusan’da hükümet olan Damat Ferit hükümeti, Edirne’yi Bulgarlar’dan kurtarmak için bir orduyla bir askeri harekatla Edirne’ye gelmek isteyen Enver Paşa’yı engellemeye çalışmışlar ve Edirne’ye Enver gireceğine, Bulgar girsin demiştir. Ama Enver Paşa, İttihat ve Terakki’nin üç paşası olan Enver Cemal ve Edirneli Talat Paşa’nın da olduğu Enver Paşa bir orduyla harekat yaparak Edirne’yi kurtarıp, özgürlüğüne kavuşturmuştur. Bir anlamda da Türkiye Cumhuriyeti’nin batı sınırı, Edirne sınırı o günlerde çizilmiştir” dedi.

 

Edirne Belediye Başkanının konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Toplantı yoklamanın alınması ve bir önceki ay ki toplantıya ait tutanağın okunmasıyla başladı. Ardından Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu’nun aldığı karar görüşüldü.

 

Edirne’de çok uzun yıllar hekimlik yapan ve bir çok insanın sağlığına kavuşmasını sağlayan Dr. Sergülen Tamergil’in ismi bir sokağa verildi.

 

Tamergil’in ismi meclis kararıyla Şükrüpaşa Mahallesi’nde, 142 nolu sokağa verildi.

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Ücret Tarifesi başlığı altında bulunan Genel Hükümlerin bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Gürkan, “Yılbaşı itibariyle başlamış olan Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü çalışmaları hemen hemen sona ermek üzere. Yapısal değişiklikler, yer değişikliği, meclisimizin onayıyla kiralamış olduğumuz yere yakın zamanda taşınacak, su abone birimimiz. Bu bağlamda 2018 yılında meclis kararıyla Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ücret tarifesinin bazı hükümlerinin değiştirilmesi gerekiyor.

 

Geçen ay arkadaşlarımızın vermiş olduğu su fiyatlarında indirim öngören önergeyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonumuz çalışmalarını devam ettiriyor. Ben görüştüm kendileriyle. Prensip olarak buna karşı değil komisyonda, bende. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz. Su daki indirim işte İstanbul örneğinde olduğu gibi mesela. Bir şekilde Plan ve Bütçe Komisyonumuz çalışmasını bitirdikten sonra muhtemelen Ağustos ayında olabilir, getirecek ve meclisimiz de tekrar bu konuyu görüşerek karara bağlayacağız. İstanbul’da başarılı bir uygulama yapıldı bildiğim kadarıyla. Bunun aynısının Edirne’de de olmaması için hiç bir neden yok.

 

“SU FİYATLARINDA İNDİRİM İSTEMEK, VATANDAŞLARIN EN DOĞAL HAKKI”

 

Tabi, burada bir ancak var. Edirne Belediyesi’nin en büyük geliri su. Biz su alacakları konusunda hem ciddi sıkıntıdayız hemde alacaklar biriktiği için vatandaşlarda sıkıntıya girmekte. Elbette kuşkusuz vatandaşın suda indirim istemek hakkı. 3 yıldır Edirne Belediyesi olarak hatta bu 4. yıl, biz meskenlerde kullanılan sulara ve işyerlerinde kullanılan sulara zam yapmadık. 3 lira 15 kuruş.

 

“İSTALBUL’DA 10M3 SU 4 LİRA, BİZ DE 3 LİRA 15 KURUŞ”

 

Dikkatinizi bir hususa çekmek isterim. İstanbul’da 1.kademedeki yani 10 m3’e kadar olan sulardaki fiyat indirimden sonra 4 lira. Bizde indirim yapılmamış, dört yıldır zam yapılmamış hali 10 m3’e kadar 3 lira 15 kuruş, İstanbul’da indirimden sonraki litre fiyatı 4 lira. Ama buna rağmen indirim benim içinde uygundur. Arkadaşlarım nasıl bir planlama yapacaklar bilmiyorum ama o çalışmayı getirdiklerinde göreceğiz.

 

“İKİ FATURA ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE SULAR KESİLİYOR”

 

Ancak İstanbul’da, Tekirdağ’da yani belediye ayrımı yapmaksızın şimdi her ikiside CHP’li oldu ama ikinci fatura ödenmediği takdirde sular kesiliyor. Yani bir fatura tolerans gösteriliyor, ikinci fatura ödenmediğinde ise sular kesiliyor. Biz bunuda mutlaka gündeme almak durumundayız. Çünkü, bir ödeyene haksızlık, ikincisi ise vatandaşlarda bir süre sonra bu borçlar arttığında ödeyemez hale geliyor. O yüzden zaten Edirne Belediyesi’nin abonelerle yapmış olduğu sözleşmelerde iki fatura ödenmediği takdirde suyun kesileceği hükmü var. Dolayısıyla buradan tüm hemşerilerimize, tüm vatandaşlarımıza, canlı yayında yapıyoruz, buradan seslenmek istiyorum. Lütfen su borçlarımızı, su faturalarımızı zamanında ödeyelim. Borçlu olan vatandaşlarımız mutlaka Su Kanal Müdürlüğü’ne, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak bu borçlarını yapılandırarak ödeme içerisine girsinler.

 

“SU YAŞAM HAKKI AMA ÜCRETSİZ DEĞİL”

 

Bizim bu hizmetleri verebilmemiz için, halka hizmet verebilmemiz için, yolunuzu yapabilmemiz için, kaldırım yapabilmemiz için, su şebekesini yenileyebilmemiz için her hizmeti yapabilmemiz için kanunen almak zorunda olduğumuz gelirlerimizi tahsil etmemiz gerekiyor. Su yaşam hakkıdır doğrudur, ama su yaşam hakkı ücretsiz değil. Keşke ücretsiz verebilsek. Keşke böyle bir kanun çıkarsalar ücretsiz deseler, elektrik ücretsiz, doğalgaz ücretsiz deseler ve bizde buna uysak. Ama bizim bütçemizde yer alan bu kalemlerle ilgili bu tahsilatları yapmak zorundayız, bununla ilgili işlemleri de arkadaşlarım uygulamaya başladılar. Su faturalarını ödememeyi süreklilik haline getirmiş, alışkanlık haline getirmiş, gerek işyeri, gerekse konutların sularını kesmeye başladılar. Bundan sonra iki faturanın ödenmemesi halinde suyun kesileceği işlemi kararlılıkla gerçekleştirilecek. Bunu buradan bütün vatandaşlarımıza sevgiyle, saygıyla duyurmuş olayım” dedi.

 

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.