DOLAR 32,5248 -0.08%
EURO 34,8042 -0.2%
ALTIN 2.431,890,09
BIST 9.734,000,92%
BITCOIN 2112437-2,62%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Su ile ilgili sorunlar bitecek”

“Su ile ilgili sorunlar bitecek”

ABONE OL
25 Ağustos 2021 11:27
“Su ile ilgili sorunlar bitecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, eski borulardan kurtulup, yeni sisteme geçildiğinde su ile ilgili sorunların biteceğini söyleyerek, “Çocuklarımıza, torunlarımıza sağlıklı bir içme suyu sağlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, belediye meclis salonunda alt yapı çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Alt yapı çalışmalarının planlandığı gibi devam ettiğini vurgulayan Tetik, “Bugüne kadar içme suyunda işin gerçekleşme oranı yüzde 40, atık su işinin gerçekleşme oranı yüzde 76, yağmur suyu gerçekleşme oranı yüzde 45 tir” dedi.

Tetik, belediyenin olanaklarıyla bu yaz döneminde 25 bin ton asfalt çalışması yapıldığını belirterek, kasım ayı ortalarına kadar 40 bin ton asfalt yapmayı planladıklarını söyledi.

“ANA TAŞIYICI BORULARDA SU PATLAKLARI OLUYOR”

Tetik, şunları söyledi; “Temiz su tesisat çalışmalarımız, Karaağaç ve istasyon mahallelerimiz de tamamlanmış, Kocasinan, Fatih, Şükrüpaşa ve 1. Murat mahallelerimizde devam etmektedir.

Son günlerde yeni yerleşim dediğimiz bölgelerimizde; ana taşıyıcı borularımızda 22 Ağustos Pazar günü olduğu gibi su patlakları meydana gelmektedir.

“ASBEST BORU PATLAKLARI DÜŞÜK KOTTAKİ MAHALLELERDE OLUYOR”

Patlayan borular 1980’li yıllarda döşenmiş asbestli borulardır. Şebekemizin yaklaşık yüzde 50’si asbest borularla döşelidir. Asbest boruların esneklik özelliği olmadığından, en ufak darbelere ve basınca karşı borunun zayıf yerinden kırılmakta, patlak oluşmaktadır. Asbest boru patlakları, genellikle şehrimizin düşük kotta bulunan mahallelerinde oluşmaktadır.

“ANA KOLLEKTÖR TAŞIYICI ÖZELLİĞİ OLMAYAN ASBEST BRANŞMAN BORULARI İPTAL EDİLİYOR”

Şehrimizin alt yapı çalışmaları yapılmazdan önce su kayıp kaçağımız yüzde 50 seviyelerdeydi. Temiz su alt yapısı bitmiş olan cadde ve sokaklardaki hatları tamamlanmış, Hdpe borularının site, bina vb. yerlerin branşman bağlantıları yapıldıktan sonra, ana kollektör taşıyıcı özelliği olmayan asbest branşman boruları iptal edilmektedir. İçme suyunun yeni tesisat hatlarının yaklaşık yüzde 40 tamamlanmıştır. Bu işlemlerle kayıp kaçak oranımız yüzde 35’lere düşmüştür. Kayıp kaçak oranındaki yüzde 15’lik azalma, mevcut asbest borulardaki basıncı arttırmaktadır. Alt yapı çalışmalarında kırılan boruların suları kesilmekte, işlem bitince sisteme su verilmektedir. Su verilme işlemi yavaş yavaş yapılmasına rağmen, asbest borular içerisindeki hava eskiden binaların su depolarından atılırken, yeni döşenen boruların olduğu bölgelerdeki hava yeterli derecede tahliye edilememektedir. Bu işlem de kollektör görevi gören eski asbest boruların patlamasına neden olmaktadır. Bundan dolayı çok üzgünüz.

Tesisatta kullandığımız Hdpe boruları, yüksek ısıda eritilebilen, kimyasal ve çatlak ilerleme direnci çok yüksek olan hammadde ile üretilmektedir.

“HDPE BORULAR ESNEKTİR, ANİ DEBİ VE BASINÇTAN ETKİLENMEZ, DEPREMLERE DAYANIKLIDIR”

Proje koşullarına göre 50 ile 100 yıl arasında servis ömrüne sahiptir. Bu borularda korozyon oluşmaz. Herhangi bir pas ve mikroorganizma oluşumu olmaz. Bu da uzun ömürlü bir hidrolik sistemin kurulmasına imkan verir. Hdpe borular ani debi ve basınç farklılıklarından dolayı, esneklikleri sebebiyle etkilenmezler. -50 ila +60 derece sıcaklık aralığında güvenle kullanılabildiği gibi depremlerden en az etkilenir. Yeni siteme geçtiğimizde, eski boruları terk edeceğiz. Dolayısıyla bu sıkıntılarımız bitecek, çocuklarımıza, torunlarımıza sağlıklı bir içme suyu sağlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir” dedi.

Başkan Yardımcısı Tetik’in konuşmasının ardından Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Ayhan Özer, slayt görüntüleri eşliğinde içme suyu şebekesi ile ilgili genel durum ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.