DOLAR 32,5921 0.11%
EURO 35,0257 0.52%
ALTIN 2.424,680,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2095206-3,67%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Suiçmez’den Konseye çağrı, “süt fiyatını revize edin”

Suiçmez’den Konseye çağrı, “süt fiyatını revize edin”

ABONE OL
7 Eylül 2022 10:59
Suiçmez’den Konseye çağrı, “süt fiyatını revize edin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üreticilerin hayvanlarını elinden çıkarmak için kışlık hazırlık yapmadığını belirten Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin acilen süt fiyatlarını revize etmesi gerektiğini söyledi.

3-4 sene önce köylerde günlük süt üretiminin 2 tondan 250 kiloya düştüğü, üreticinin kışa girmeden elindeki dişi hayvanları satmaya başlayacağı öğrenildi. Kış ayına girmeden üreticiyi kaybetmemek için fiyatlarda revize yapılması gerektiğini dile getiren SÜTÜB Başkanı Suiçmez, “Kış geliyor, şimdi süt fiyatlarının burada kalmasının da birlikte üretici hayvanını satmayı elinden çıkarmaya uğraşıyor. Bırakıyor. Terk ediyor bu işi. Daha da satacak var. Bunu nereden biliyoruz? Kışlık tedarikini yapmadı” şeklinde uyarıda bulundu.

“GÜNLÜK SÜT ÜRETİMİ 2 TONDAN 250 KİLOYA DÜŞTÜ, ÜRETİCİ BU İŞİ TERK EDİYOR”

Üreticilerin kışa girmeden hayvanlarını elinden çıkaracağını, bunu da kışlık hiçbir hazırlık yapmamalarından anladığını söyleyerek fiyat revize için seslenen Suiçmez Acilen Ulusal Süt Konseyi toplanması lazım. Bunu iki aydan beri dillendirme uğraşıyoruz. Mayıs ayının 15’inde süt 7 buçuk lira oldu. Ama o günden bugüne yani girdi maliyetleri olsun. Sadece girdi maliyetlerini yem maliyeti olarak görmeyin diyoruz. Bu yemin haricinde de bir sürü şeyin fiyatları arttı. Çalışan adamından tutun enerjiye kadar bunları sıralayabiliriz. Bakın önümüzde kış geliyor, şimdi süt fiyatlarının burada kalmasının da birlikte üretici hayvanını satmayı elinden çıkarmaya uğraşıyor. Bırakıyor. Terk ediyor bu işi. Daha da satacak var. Bunu nereden biliyoruz? Kışlık tedarikini yapmadı. Samanını almadı. Yoncasını almadı. Yani ben dedi havalar düzgünken biraz daha hayvanımı bakarım. Kasım aralık ayı gibi aralık girmeden kar yağmadan hayvanları satmayı böyle düşünen üreticilerimiz de var. Bakın köylerde bundan 3 sene, 4 sene önce günlük süt üretimi bir buçuk 2 ton olan köylerde şu anda 300, 250 kilo o civarlarda süt kaldı. Bunda benim kendi köyüm de dahil var. Burada ne yapıp, ne edip, nasıl önlem alırız? Bunu tabii önlem alıcıları düşünecektir mutlaka. Özellikle dişi hayvanlarla ilgili bu dişi düveler, anaç inekler, bunları mutlaka teşvikle özendirici tedbirlerle koruma altına alınmalı. Yoksa bir dişi hayvan 2 buçuk yılda yetişiyor. Verimlilik halini alıyor” dedi.

“KAHVEYE 41 LİRA VERİYORSUN GEL BAKALIM BİR LİTRE SÜT ÜRET KOLAY MI?”

Süt fiyatının 9 buçuk 10 lira civarında olması gerektiği ve bu fiyatı başka kesimlerin çok bulmasına sert dille eleştiren Suiçmez “Bunun birinci parametresi nereden başlayacağız dersek süt fiyatlarının artışından başlamak gerekir. Şu anda sütün üretici fiyatı en az 9 buçuk 10 lira bandında olması lazım üreticinin eline geçecek para. 9 buçuk 10 lirayı bazıları kafasında çok görebilir. Marka ismi söylemeyeyim bir tane kahveyi alıyor eline, 41 lira fincan kahve. Orada burada hava atıyor. Ama maalesef bizim hayvancının özellikle sütüne geldiğinde  ‘süt  8 lira, 9 lira oldu’. Bir tane kahveye kırk lira veriyorsun. Bunun çalımını yapıyorsun bu markayı. Gel bakalım sen bir litre süt üret. Ya da herhangi bir şey. Bir kilo süt yetiştir bakalım kolay mı yetişiyor? Ama oturduğu yerden ahan kesmesini biliyor” dedi.

“SÜT FİYATI İYİ YERELRE GELMELİ Kİ DİŞİ HAYVANLARI SATMAKTAN VAZGEÇSİNLER”

Edirne Ticaret Borsası’nı işaret ederek satılan hayvanları ve o hayvanlardaki dişi satışlarında ciddi artış olduğunu kaydeden Başkan Suiçmez Hayvancılık şu anda en küçükbaş en büyük baş şeyinde çok ciddi sıkıntıda üreticiler. Bunu acilen Ulusal Süt Konseyi Ekim ayını da yemeden bu ay içerisinde Ulusal Süt Konseyi mutlaka bu fiyatları revize etmeli. Bunun daha başka çaresi yok. Bakın bunu defaten sizden rica ediyorum gidin Edirne Ticaret Borsası’ndan pazartesi günleri genelde satış olur büyükbaş küçükbaş, alın son 2 ayın 3 ayın hayvan satış verileri vardır orada, kayıtları vardır.  Burada dişi hayvan kaç tane satılmış? İnek düve olarak geçer orada. Erkek hayvan kaç tane satılmış? Her satışta dişi hayvanlarda erkek hayvanlardan fazla. Satış rakamsal değerleri. Bu çok net bir şey veriyor orta yere. Ya bu dişi hayvanlar satışı o erkek olmayacak. Daha sonra erkek de olmayacak. O erkeği de bulamayacağız satmaya. Bunun birinci parametresi kardeşim nereden başlayacağız derseniz süt fiyatları bunun daha kaçarı uçarı yok. Hala daha bak önümüzde 2 ayımız var. 3 ayımız var. Kış mevsimine girmeden, bu Eylül ayı içerisinde bu süt fiyatları mutlaka revize olmalı. İstediğimiz rakam iyi yerlere gelmeli ki insanlar  bu dişi hayvanları satmaktan vazgeçsinler. Biz her ne kadar buradan, ‘satmayın yönünde üretime devam edelim’ desek de ihtiyaçları var insanların. Onları da anlıyoruz. Burada çünkü ben de bir üreticiyim. Zor zahmet çeviriyoruz çarkı ” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.