DOLAR 32,5389 0.24%
EURO 34,7702 0.06%
ALTIN 2.492,801,25
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20628034,05%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Süt üretimi arttı

Süt üretimi arttı

ABONE OL
1 Ekim 2020 10:44
Süt üretimi arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre süt üretiminde yaklaşık 30 ton artışı olduğunu belirterek, bu yılın daha sıcak olmasından dolayı süt miktarında düşüş beklerken, aksine yükseliş olmasının kendileri adına sevindirici olduğunu söyledi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretimine ve hayvancılığa yönelik değerlendirmelerde bulundu.

32 farlı merkezden aldıkları verilere göre; 2019’un Temmuz ayında 840 bin 640 litre sütü üreticilerden aldıklarını belirten SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, “2020’nin Temmuz ayına geldiğimizde aynı merkezlerden toplam 843 bin 672 litre süt alarak pazara arz etmişiz. Temmuz ayında bir miktar artış var. Ama esas Ağustos aylarını 2 yılı kıyaslarsak burada daha gözle görünen bir artış var. 2019 yılı Ağustos ayında 799 bin 668 litre bu yılın Ağustos ayına baktığımızda 826 bin 172 litreye çıkmış. Geçtiğimiz yıl ile bu yılın mevsim sıcaklıklarını kıyaslarsak bu yıl çok daha sıcak geçti. Aslında bu sıcaklıklardan dolayı daha düşük olması lazımdı. Ama buna rağmen yine yaklaşık olarak geçtiğimiz yıla göre kıyasla süt miktarında 30 ton gibi bir artış var” dedi.

“HAYVAN SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Aile işletmelerinde damızlık hayvan sayısının artışından bahseden Suiçmez, “Zaman zaman ulusal basında görüyoruz. Hayvan sayısı azaldı. Hayvanlar kesime gitti. Hiç kimse verim potansiyelindeki hayvanını kestirmez. Dişi hayvanlar kesime gitmiyor mu? Gidiyor. Benimde çiftliğim var. Bende zaman zaman dişi hayvanı üretimden çıkmış, döl tutmayan, yaşlanmış belirli verimin altına düşmüş veya farklı hastalıkları olduğu zaman doğal olarak bu hayvan kesime gidiyor. Şimdi 25 litre süt veren bir ineği hiç kimse süt para yapmıyor, ben bunu kesime göndereyim demez. Üreticiler vicdanen rahatsız olur göndermez. Zaman zaman bakanlarımızdan duyuyoruz. Hayvan sayısında bir artış oldu. Hayvan popülasyonunda son birkaç yıldan beri damızlık hayvanlarda ciddi bir artış var. Köylerde aile işletmelerini görenler birileri kendi köyünde görüyor. Bunu baz alaraktan köylerde hayvan bitti hayvancılık bitti. Bu bir gösterge değil. 2 ineği 5 ineği olan çoğu üreticimiz çeşitli sebeplerden dolayı süt fiyatları ile ilgili de ama sadece onunda ilgili değil. Yaşlanmış bakacak insanı yok adam bulamıyor 2-3 ineği var. Üretici gelmiş 70 yaşına yapacak bir şey yok. Çoluğu çocuğu kasabalarda iş bulmuş çalışıyor. Bu sebepten köylerdeki hayvan sayıları gerçekten azaldı. Bu bir gerçek. Diğer taraftan nereden hayvan sayısı arttı” dedi.

“KURAK GEÇEN SENEYE GÖRE SÜT ÜRETİMİNDE ARTIŞ”

Genç neslin arkasından gelmemesinden dolayı hayvanlarını satan işletmelerinde olduğunu aktaran Başkan Suiçmez, “Hayvancılık sektöründe artış olduğunun gözlemlendiğin söyleyen Suiçmez “Gençlerin bu işi yapanları da var. Son yıllarda öyle şeyler oldu ki; sıfır faizli kredi kullandı. Projesi onaylandı. 3 yıl önce 20 ineği olan bugün baktığımızda 70-80 taneye çıkaranlarda var. Daha profesyonel çiftlik haline getirmiş bunlarda var. Bunlar da hem bizim aile işletmelerimizin büyüme potansiyelleri var. Hem de bazen 500-1000 başlık büyük yatırımcılar yatırım yapıp süt sektörüne girenlerde var. Bu sebepten dolayı hayvan varlığımız gerçek anlamda yükselişte ama aile işletmelerinde üretici bazında baktığımızda azalma yani 2-3 ineği olanlar çeşitli nedenlerden genç neslin arkadan gelmemesi birinci nedenlerden biri budur. Çalışmaya adam bulamıyoruz. Bu nedenden dolayı Türkiye’de süt üretimi geçen yılın Ağustos ayı ile 2020’nin Ağustos ayı arasında Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak aylık bazda 30 ton gibi bir artış var. Bu kadar sıcak şartlarda senenin bu kadar kurak geçmesine rağmen süt üretiminde artış var” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.