DOLAR 32,5260 -0.05%
EURO 34,9972 0.42%
ALTIN 2.431,130,34
BIST 9.806,210,87%
BITCOIN 2064161-4,46%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Süt zammı da kesimi durdurmadı”

“Süt zammı da kesimi durdurmadı”

ABONE OL
13 Aralık 2021 11:15
“Süt zammı da kesimi durdurmadı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekim Odası Başkanı Cengiz Çakır, çiğ süte yapılan zammın ardından damızlık hayvan kesimlerinde bir azalma olmadığını belirterek, her gün bir dişi hayvan kesimi raporladığını söyledi.

“HAYVANCILIK KAYIP İÇİNDE”

Trakya Bölge Veteriner Hekim Odası Başkanı Cengiz Çakır, yaptığı açıklamada, dünyadaki ekonomik krizlere bağlı olarak ülkemizde de ciddi fiyat ve enflasyon artışları olduğunu belirterek, Hayvancılık ciddi anlamda kayıp içindeydi. Son üç dört aydır olan durumda, zam ve belirsizlikler insanlarda umudu yok etti. Ne yazık ki ülkemizde üreten taraf hiçbir zaman kollanmıyor. Sadece destekleme dediğimiz, bakanlığa şikayette bulunduğunuzda onların savunması şu kadar destek, bu kadar destek veriyoruz. Aslında yetiştiricinin desteğe ihtiyacı yok. Üreticinin ürettiğinin maliyetinde olması. Üretici hayat idamesini, çoluk çocuğunu geçindirebilmesi halinde hiçbir desteğe ihtiyaç yok” dedi.

“HER GÜN BİR DİŞİ HAYVAN KESİMİ RAPOR EDİYORUM”

Ülkemizde korkunç bir şekilde maliyet artışları olduğunu dile getiren Çakır, “Buna dayanan olacak, dayanamayan olacak. Şu an ben her gün bir dişi hayvan kesimi rapor ediyorum. Her gün birer birer damızlık hayvanlar azalıyor.  Bu daha da devam edecek. Belki biraz daha bilinçli yapanlar bu işi devam edecek ama köyde yaşanabilmesi için bu insanlar köylerde bir gelir elde etmeli” dedi.

“HAYVANCILIK ÇİFTÇİNİN ELİNDEN BÜYÜK FİRMALARA GEÇECEK”

Eskiye göre artık üreticilerin maliyetler sebebiyle mutlu olmadığını ve hayvancılığın el değiştireceğini vurgulayan Cengiz Çakır “Süte olan zammın yem zammıyla yok edildiğini, yem zammıyla değersizleştirildiğine alıştırıldı insanlar. Bu nedenle insanlar sevinemiyor. Eskiden süte zam geldiğinde hayvan sayılar artırılırdı. Şu anda tam tersine çöküş devam ediyor. Ülkemizde yem yurt dışına bağlantılı. Bu nedenle dolar artınca yem fiyatları da artıyor.  Üç ay öncesinde 160 lira olan kuzu büyütme yemi şu anda 230 bandına geldi. Geçen yıl 30 lira olan kuzu kesimi35 liraya çıktı, ama yine yeterli değil. Eskiden tatmin edilebilirdi ama enflasyon artışıyla insanların geçim ve maliyetleri artınca mutlu etmiyor. Hayvancılık gelecekte el değiştireceğini düşünüyorum. Çiftçinin elinden sanayicinin, büyük firmaların eline geçeceğine inanıyorum. İnsanlar artık motive olmuyor” dedi.

“SÜT ZAMMI KESİMİ DURDURMADI, KESİLEN İNEKLERİN ALTINDA BUZAĞILAR VAR”

Çiğe süte gelen zammın ardından süt üreticilerinin kesiminin önüne geçeceğini zannedildiği ancak kesimlerin durmadığı gibi kötü tablolara şahit olduklarını aktaran Çakır “Ben sahadan bir insan olarak söylüyorum çiğ süte zam hayvan kesimini durdurmadı. Bu senaryolar ilk olan değil, 2-3 yıl öncede yapıldı. Eskiden süt zammından sonra durulurdu piyasa. Biz gebe düve deriz, işe başlayacak insanlar gebe düve alır, hayvan doğurur, sütü sağıp paraya çevirirler. Ama o düve piyasası hızlanırdı. Şu an hızlanma yok. Herkes hayvanını kesiyor. Öyle kötü tablolar görüyoruz kimi mezbahalarda inekler kesiliyor, kesilen ineklerin altında annesinin karnından çıkan buzağılar var. İnsanlar bu hale gelmiş. Dayanacak gücü kalmamış üreticinin. Ne yazık ki böyle” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.