DOLAR 32,5834 0.29%
EURO 34,7652 0%
ALTIN 2.485,570,06
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20515033,30%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Süte 13 ay sonra zam

Süte 13 ay sonra zam

ABONE OL
15 Aralık 2020 11:26
Süte 13 ay sonra zam
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ sütün referans fiyatının litre başına 2 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıkarıldığını, yeni fiyatın, 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacağını ve 4 ay sabit kalacağını söyledi. Suiçmez ayrıca, çiğ süt destek priminin Nisan 2021’e kadar 30 kuruş olarak uygulanacağını belirtti.

15 Kasım 2019 yılından bu yana litre başına 2 lira 30 kuruş olarak uygulanan çiğ süt fiyatı üreticilerin tepkisi çekiyordu. Ulusal Süt Konseyi 13 ay sonra çiğ sütün referans fiyatını 50 kuruş arttırarak 2 lira 80 kuruşa çıkardı.

Çiğ sütün referans fiyatına yapılan 50 kuruşluk zammı değerlendiren SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, açıklanan fiyatın belirsizliği ortadan kaldırdığını belirterek, bu fiyatın 4 ay sonra tekrar revize edileceğini ifade etti.

“ÇİĞ SÜT LİTRE FİYATI 2.80”

4 aylık bir sürece 30 kuruşluk desteğin çok önemli olduğunu aktaran SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, “Konseyden çıkan fiyatı iki kategoride değerlendirmeyi ben daha uygun görürüm. Birinci kategori olarak açıklanan 2.80 fiyat burada soğutulmuş çiğ süt fiyatı. Bunun üreticinin eline geçecek rakam 2.70 gibi. Bu soğutma giderlerini biz karşılıyor olacağız. Rakamsal olarak baktığımızda üreticinin tam olarak bir fiyat anlamında beklediğini karşılamıştır diyemeyiz. Yani bir 10-15 kuruş daha olsaydı bizim beklentilerimize cevap verecekti. Ancak burada açıklanan şeyde bir bütün bakarsak burada üreticinin destekler kısmında Ekim, Kasım, Aralık ayları daha önceden 40 kuruş olarak açıklandı. Ancak bekleme süresi uzayacak diye sayın bakanımızın talimatıyla bu verilecek 3 aylık 40 kuruş destek Temmuz, Ağustos, Eylül aylarına öne çekildi. Bir an önce üreticiye destek gelsin diye. Bunların ilk iki ayı Temmuz, Ağustos’u aldık. Eylül ayında en yakın zamanda ödenecek. Yalnız bu öne çekilince Ekim, Kasım, Aralık ayları muallakta kaldı. 10 kuruş olarak söyleniyordu. Zaten süt teşviklerini 10 kuruş olarak devam ediyordu. Bu açıklanan fiyatla beraber bakanlığımızın Ekim, Kasım, Aralık aylarına 30 kuruş, ilaveten Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarına da 30 kuruş olarak devam edeceği yönünde ki açıklaması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Öncelikle bunun altını bir çizelim. 30 kuruş bakanlığın verdiği destek güzel bir destek. Ben teşekkür ediyorum” dedi.

“AÇIKLANAN FİYAT BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRDI, BAKANLIĞIN DESTEĞİ ÇOK İYİ BİR DESTEK”

Diğer ikinci iyi bir konu burada hep açıklama yaptık. Herkes şunu gözden kaçırmasın, belki 10-15 kuruş beklentilerimizin altında olmuş ama şöyle de bir ince nokta var. Bu açıklanan fiyat. Aylık bir fiyat. Verilen 50 kuruşluk fark zam 4 ay geçerli. Yani Nisan sonuna kadar. Geçen yıl Kasım ayında yapılan toplantıda verilen zam bize 30 kuruştu. Bu 30 kuruş bir yıllık verildi. 2019’un Kasım ayından Aralık’ın sonuna kadar. 4 aylık bir dönem için 50 kuruşluk bir fark veriliyor. Bizim istediğimiz, konseyin revize edeceği fiyatlar yıllık bazlı değil, 6 aylık mümkünse 4 aylık, yılda 3 defa 3 periyotta değerlendirilsin. Bu isteğimizde kabul edildi mi? Edildi. Nisan ayında bu ulusal süt konseyi, zira komitesi, sanayiciler, üreticiler tekrar bir araya gelecek. Tekrar o günün şartlarında bu fiyatlar o güne göre revize edilecek. Hiç kimsenin endişesi olmasın bu fiyatların geri geleceğinden yana. Bizim öyle bir endişemiz yok. O zaman tekrar bakılacak. Bu yönden de baktığımızda açıklanan fiyat bence bir belirsizliği orta yerden kaldırdı. Bakanlığın vermiş olduğu 30 kuruşluk destek çok iyi bir destek. Bunu 4 ay sonra konseyin fiyatları revize edecek olması da bu da çok iyi bir fiyat. Genel anlamda baktığımızda ben şahsen bir üretici olarak, belki bu konuşmamdan birileri rahatsız olabilir. Asla siyaset yapmıyorum ben üreticiyim. Ben bu ütün maliyetlerini, çekilen sıkıntılarını da biliyorum. Bu 10-15 kuruş daha ileride olsaydı daha da memnun olunurdu. Ama yok beklentilerimizi karşılamadı değil, bana göre beklentilerimizin iki tanesini yerinde karşıladı. Bakanlığın vermiş olduğu 30 kuruşluk desteğin altını çiziyorum. 40 kuruştan 30 kuruşa düşürüldü deniyor. Arkadaşlar bu 40 kuruşu bakanlık açıkladığında belirli sınırlıydı. 3 aylık dönem için açıkladı. O günkü şartlarda üreticiye destek olsun diye açıkladı. Normalde bu süt teşvik primleri 10 kuruş. Açsınlar genelgeleri bir baksınlar” dedi.

“FİYATLAR 4 AY SONRA TEKRAR REVİZE EDİLECEK”

Fiyatların tekrar revize edilecek olmasından memnun olduklarının altını çizen Başkan Mustafa Suiçmez “Sanayicinin vermemiş olduğu 10-15 kuruşluk desteği Sayın Tarım Bakanlığımız Gıda Komitesi bize 30 kuruş olarak Nisan sonuna kadar verdi. Eğer desteği de toparlarsak üretici 2.70, 30 kuruşta desteği koyarsak üreticinin eline geçecek rakam destekle beraber 3 lira. Süt paritesine gelince bu paritelerin hepsinin evrakları var. Süt artışları, süt fiyatlarının değişkenlikleri bizim elimizde mevcut. Yine parite 1.3 gibi belirlenmiş oldu. Lütfen burada dünya ve ülkemiz nerelerden geçiyor bunu da görmek lazım. Sanayici bu 10-15 kuruş vermeliydi. Ama iki yönden seviniyoruz mutluyuz. Yıllık bazda bu üretimi analiz yapamayız biz. Çünkü çok değişken fiyatlar oluyor, her şeyden etkileniyoruz. Yem fiyatlarından etkileniyoruz, elektrikten etkileniyoruz. 4 ay sonra bu tekrar revize edilecek. Muhtemeldir bir artış yönünde olacak. İnşallah hiçbir şeye zam gelmese aynı devam etse. Diğer yandan da sayın Tarım Bakanımız bizi yalnız bırakmadı burada. 30 kuruş destek sütün litre başına güzel destek. İnşallah Nisan Ayı’nda ki toplantıda daha iyi bir değerlendirme olur. Ülkemizde dünyada bu melametten kurtulmuş olur. Biliyorsunuz her taraf kapalı. Ticari bir daralma var piyasada. Bunları da değerlendirmek lazım” dedi.

“KARKAS ET KESİM FİYATLARI DA 2 LİRA ARTTI”

Et kesim fiyatlarına gelen zammın 2 lira olduğunu dile getiren Suiçmez, “Sayın bakanımız Cumartesi günü açıkladı. Pazartesi yani bugün itibariyle karkas kesim fiyatlarında 2 lira bir artış olduğunu sayın bakanımız açıkladı. Et ve süt kurumunun şu anda ki kesim fiyatları 2 lira artmıştır. Karkas et kesim 34 liradan 36 liraya çıkarılmıştır. Az önce Edirne borsasını da takip ediyorum buradan bunun açıklanması ile beraber baskül satış fiyatlarına da bir nebze olsun yansımıştır. Önümüzdeki haftalarda da bu diğer bir iyi destekleme anlamında alabiliriz. 2 lira artış iyi olmuştur. Sayın bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“YEMİN HAMMADESİNİ ÜRETEMEZSEK MECBUR DIŞARIDAN ALIRIZ”

Yemin hammaddesinin ithal edilmesini değerlendiren Suiçmez, “Yemin ham maddesi ithal olarak geliyor. Çünkü maalesef üzülerek belirtmek istiyorum, yem hammaddesini üretemiyoruz. Buda ülkenin bir gerçeği. Sanayi yemi yapacağız, bunun kepeğini dışarıdan getirip üretemiyorsak, soyasını dışarıdan getiriyorsak, mecburen bunun yem olabilmesi için birtakım maddeler lazım. Biz bunu üretemiyorsak ne yapacağız, mecbur dışarıdan alacağız. Böylece fiyatlar artıyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.