DOLAR 32,5896 0.35%
EURO 34,8578 0.34%
ALTIN 2.496,120,48
BIST 9.660,711,43%
BITCOIN 21049791,65%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sütte 3 lira beklentisi

Sütte 3 lira beklentisi

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:14
Sütte 3 lira beklentisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süt fiyatının 10 gün içeresinde Ulusal Süt Konseyi tarafından belirleneceğini belirterek, yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle süt fiyatının 2,75 ile 3 lira civarında olmasını beklediklerini söyledi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından önümüzdeki haftada açıklanması beklenen çiğ süt fiyatına ve Venezuela’dan ithal edilecek peynir eleştirilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“SÜT FİYATINI 2,75 İLE 3 LİRA ARASINDA BEKLİYORUZ”

Kovid-19 salgını nedeniyle 6 ayda bir belirlenen süt fiyatlarının belirlenmesinin 1 yılı bulduğunu belirten, SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, “Süt üreticileri olarak biz birkaç aydan beri takip ediyoruz. Süt fiyatları revize edilmeli. Bir hafta 10 gün içerisinde inşallah yeni fiyat belirlenecek, açıklanacak biz bunun takipçisiyiz. Merkez birliği ile görüşüyoruz, sanayicilerle görüşüyoruz şu anda ekonomik kurul son kararını vermek üzere benim tahminime göre aybaşı gibi süt fiyatları açıklanır. Bizim beklentimiz en az üreticinin eline geçecek para 2,75 TL’den aşağı olmamalı, 2,75 ila 3 TL arasında fiyat açıklanmalı. Daha önceden süt fiyatları 6 ayda bir belirleniyordu. Pandemi süreci ile ilgili geçtiğimiz yılın Kasım ayında bir fiyat belirlendi. Biz o zamanda dedik fiyat makul ancak bu fiyatın 1 yıl sürmemesi lazım dedik. Hem Türkiye hem dünya farklı bir durumdan geçti. Fiyatların açıklandığı zaman dünyada ne Kovid-19 vardı ne pandemi süreci vardı.  Biz sabırla üretim zincirini aksatmadan üretime devam ettik. Biz bu durumları Merkez birliğimiz aracılığıyla bakanlığımıza iletiyoruz. Yem giderlerinin yer yer yüzde 30’a kadar maliyetinin arttığını söyledik. Süt üreticine zam verilmeden bazı firmalar, bazı şirketler market raflarındaki ürünlerine zam yaptılar. Tüketicilerimiz yanlış anlamasın bize böyle bir zam yapılmadı. Bunu firmalar yaptı. Biz 2 aydan beri bu görüşmeleri yapıyoruz biz de dedik ki; biz yaklaşık 10 aydan beridir gayret gösteriyoruz, sabrediyoruz ama yem sanayisi durmadı durduğu yerde. Bizde üreticimizin alın terini, el emeğini istiyoruz talep ettik. Son aşamaya gelindi. Bir hafta 10 gün içerisinde yeni fiyat açıklanacak”dedi.

“VENEZUELA’DAN BİN 500 TONA PEYNİR İTHALATI STRATEJİK İLİŞKİ İÇİN ÖNEMLİ”

Venezuela’dan ithal edilecek peynirin eleştirilerini değerlendiren başkan Suiçmez, “Birkaç günden beri haksız yere bir eleştiri var. Toplamda 1500 tonluk bir peynir ve peynir türevi ithalatı söz konusu Venezuela’dan. Bin 500 ton çok büyük bir rakam değil. Burada Venezuela hükümeti ve Venezuela halkı Türkiye’nin stratejik boyutta birtakım ilişkileri var, bunlar bir başlangıç. Türkiye neler satıyor oraya bunu kimse hesaplıyor mu? Dünya’da öyle şeyler olur ki dünya devleti olmuşsun artık. Türkiye hem bölgesinde hem dünyada artık olaylara ya da gelişecek olaylara yön veren bir ülke konumunda. Sadece burada 1500 tonluk ithalattan bahsediliyor çok yüksek bir rakam değil ama diğer yandan açsınlar, baksınlar bunu eleştirenler 2019 yılında Türkiye ne kadar tarım ve hayvancılık süt ve süt ürünleri ve tarımsal ürün ne kadar ihraç etmiş. Ciddi bir boyuta gelmiş bugün Türkiye Cumhuriyeti 120’den fazla ülkeye süt ve süt ürünü ihraç eder konumda bunları hiç kimse gündeme almıyor. Bunlar olacaktır yani uluslararası ticarette buğdayda ithal ediyoruz. Makarnalık buğdayı ithal ediyoruz. Herkes makarnalık buğdayın ithalat kısmına bakıyor. Türkiye’nin makarna ihracatı konusunda ilk beşin içinde olduğunu da kimse söylemiyor. Türkiye İtalya ile rekabet eder bir konumda. Türkiye aldığı ürünlerin bir kısmını işleyip tekrar yurt dışına ihraç ediyor” dedi

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.