DOLAR 32,5261 0.03%
EURO 34,8475 0.51%
ALTIN 2.428,75-0,15
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2155889-0,35%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sütte fiyat artışı memnun etti

Sütte fiyat artışı memnun etti

ABONE OL
1 Aralık 2021 11:09
Sütte fiyat artışı memnun etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatına yüzde 46 zam kararının üreticileri memnun ettiğini açıkladı. Konsey, çiğ süt litre fiyatını 3.2’den 4.7’ye çıkardığı karar ise 8 Aralık’tan itibaren geçerli olacak.

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatına yaptığı artışı değerlendiren SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, bu verilen kararının çok güzel olduğunu 4.7’nin yanında 20 kuruş da devlet desteğinin olduğunu hatırlattı. Suiçmez, olası bir yem fiyatlarının olumsuz gitmesi halinde Ulusal Süt Konseyi’nin tekrar toplanacağını söyleyerek bazı kesimlere olumsuz tablo çizmemesi, gereksiz kötü eleştirilerde bulunmaması gerektiğini söyledi.

“MEMNUN EDİCİ BİR ARTIŞ”

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatın olumlu olduğunu değerlendirerek, “Açıklanan fiyatı bile bazı kişiler eleştiriler şekilde bakıyor. Öyle eleştirilecek bir fiyat artışı değil. Gerçekten memnun edici bir artış. O yaklaşık olarak yüzde 45-46 gibi bir fiyat artışı. Bunun önünde yeme çok şiddetli zamlar geldi zaten hep anlattık. Bu fiyat açıklanmadan önce parite 1 bile değildi. 1.1’e düştüğü anda tehlike başladığında tekrar toplanacak. Bunun bir süresi yok. Yem fiyatları, bu aradaki parite olumsuz yönde açılıyorsa Ulusal Süt Konseyi tekrar toplanacak. Ama şu anda baktığımızda bu fiyatlar iyi bir fiyat” dedi.

“OLUMSUZ TABLO ÇİZMEK ÇOK KOLAY, İŞİN KOLAYINA KAÇMAYALIM”

Ülkenin zor dönemlerden geçtiğini ve herkesin sabırlı olması gerektiğinin altını çizen Suiçmez, “Tarımda asla ve asla üretimden vazgeçmeyelim. Hep bunu söyledik bunu söylemeye devam edeceğiz. Şu anda diğer tarım ürünlerinde de çok ciddi artışlar var. Ama yeni mahsulü aldığımızda o bir fiyatlandırmaya bakmamız lazım. Bunu söylüyoruz. Bazı şeyleri karalamak ya da olumsuz tablo çizmek çok kolay. İşin kolayına kaçmayalım. Bu ülke hepimizin. Zor dönemlerden geçtiğimizin herkes farkında. Ve biraz sabırlı olacağız biraz gayret göstereceğiz ama asla ve asla üretimden vazgeçmemiz gerekir diye düşünüyorum” dedi.

TARIMSAL, ET VE SÜT ÜRÜNLERİNDE CİDDİ İHRACAT TALEBİ VAR”

Ekonomik olarak vatandaşın rahatlaması için devletin ekonomi modeli getirmeye çalıştığını ve bunun yanında sınır kapılarında ihracat için büyük bir talep patlaması olduğunu kaydeden Suiçmez, “Bizim burada Üretici fiyatımız açıklanmadan önce zaten rafları yine gözlemliyorduk. O zaten raflara yansımıştı. Bundan sonra yansımayacak diye söylemek olmaz. Yansır. Ancak önümüzdeki hafta asgari ücret açıklanacak. Ben o konuda da iyimserim. Bakın göreceksiniz asgari ücretle bir tatmin edici bir fiyat açıklanacak. Yeni yılla birlikte kamuda çalışan ya da emeklilerimizle ilgili devletimiz bütün kesimleri düşünmeye uğraşıyor, adaletli bir şekilde de yeni bir ekonomik model getirmeye uğraşıyor. Ben başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Yeter ki üretimden vazgeçmeyelim. Bu olayı sadece bir açıdan bakmayalım. Türkiye’de çok ciddi bir ihracat durumu var hepiniz Kapıkule’yi görüyorsunuz. Bu özellikle tarımsal ürünlerde. Yakın bir zamanda göreceksiniz ihracat sonuna kadar açılacak. Şu anda çok ciddi müracaatlar var. Özellikle Orta Doğu‘da Arap ülkelerine et ve süt ürünleri ile ilgili ihracat etme talepleri var sanayicilerin. Bunlar izin bekliyor. Eğer biz üretimi devam ettirip ihracatı da arttırırsak bazı oyunların beli kırılacak. Biz kesinlikle üretimden vazgeçmemiz lazım” dedi.

“YEM ARTIŞLARINA GÖRE ULUSAL SÜT KONSEYİ TEKRAR TOPLANACAK”

Beklentilerinin karşılandığını ve herhangi bir durumda konseyin tekrar toplanacağını dile getiren Suiçmez, “Çiğ süte oransal olarak baktığımızda ilk defa böyle bir zam geldi. Ama gelmeliydi de. Temmuz ayından beri süreçte ekonomik krizle beraber girdi maliyetlerini ciddi zamlar gelmişti. Bizim beklentilerimizi karşılanmış durumda. Dediğim gibi önümüze bakalım. İnşallah olumsuz yönde gitmez bu yem artışları. Öyle bir durumda da tekrar ulusal Süt konseyinin toplantı yapacağını ben söyleyebilirim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.