DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20758650,93%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Suya düşen telefon nasıl kurtarılır?

Suya düşen telefon nasıl kurtarılır?

ABONE OL
3 Ekim 2022 11:23
Suya düşen telefon nasıl kurtarılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cep telefonlarının sıvı ile temasında halk arasında uygulanan pirince yatırma tekniğinin şehir efsanesi olduğunu söyleyen Telekomünikasyon sahibi Ziver Akoğlan, o telefonların çöp olmaması için hemen servise gelmesi gerektiğini söyledi.

Akoğlan, özellikle tatil dönemlerinde denize düşürülen, dalgınlıkla tuvalete düşürülen cep telefonlarının derhal tatlı su bulunan torbanın içinde 1 saat sürede kendisi gibi tamir şubesine ya da servise ulaştırılması gerektiğini belirtti. Pirincin nem ve rutubet çektiğinin doğru olduğunu ancak cep telefonlarını pirince yatırmanın daha ufak su dökülme olaylarında olabileceğini kaydeden Ziver Akoğlan, tuvalete düşen telefonları mutlaka tatlı su ile yıkayıp, bir su torbası içinde çok kısa sürede servise ulaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“DENİZE, TUVALETE DÜŞEN TELEFONLARI SU TORBASI İÇİNDE EN YAKIN TELEFONCUYA ULAŞTIRIN”

Denize ve tuvalete düşen cep telefonlarının kurtulması için önerilerde bulunan Ziver Akoğlan, “Şimdi deneyimlerimizde sıvı teması normal tatlı suysa olma, kurtulma ihtimali yüzde 51.  Çünkü tatlı su cep telefonu içinde herhangi bir çürümeye sebep olmuyor. Orada oksitlenme yapıyor ama çürümeye sebep olmuyor. Ama tuzlu su veya affedersiniz tuvalete düşen amonyaklı su olduğu zaman telefonların düzelme, olma şansı son derece düşük. Hemen gelmesi lazım. Denize veya tuvalete düşer düşmez o telefonu tatlı su torbasının içine koyup o tatlı suyla hemen en yakın telefon tamirinin ulaştırması veya servise götürülmesi gerekiyor. O tatlı su telefonun içindeki o amonyağın vereceği zararı engelliyor. Aksi takdirde pirince koymak bunlar rutubeti, nemi önleyen şeyler. O sıvıyı, oksitlenmeyi önlemez ki o pirinç. Zaman kaybı daha beter oluyor telefon. Denize düşürmüş. ‘Gelemem şimdi’ Alıyor pirinci koyuyor. Pirinç de boşa gidiyor. Telefon da gidiyor. Yok öyle bir şey yani” dedi.

“PİRİNÇ NEMİ, RUTUBETİ ÇEKER ANCAK CEP TELEFONUNU PİRİNCE YATIRMAK ŞEHİR EFSANESİ”

Halk arasında pirince telefon yatırmanın tuzlu ve amonyaklı suda işe yaramadığını belirten ve erken müdahale edilmediği takdirde birçok telefonun çöp olduğunu söyleyen Ziver Akoğlan “Üzerine su damladı, döküldü veya soketten girdi çıktı falan. Bu gibi şeylerde olabilir. Pirince saygı duyarız bizde bazı yerlerde okuyoruz. Pirince koydum falan evet pirinç rutubet ve nem çekici bir şey. Ama siz denize düşmüş telefon, tuvalete düşmüş telefonda pirince yatırma olayını uygulamanız işe yaramaz. Denize, tuvalete düşmüş telefonu çıkarıyorsunuz çalışmıyorsa onu hemen bir kere yıkamanız lazım kesin. Artı dediğim gibi tatlı suya koyup en kısa zamanda yarım saat, bir saat içinde açılıp o suyu temizleyip, kurutacak hale getirecek bir servise ulaştırmanız lazım. Bir gün geçti mi çok zor. Yani sıvı temas bana bin cihaz geldiyse bunun 10 tanesi kurtulmuş. Geri kalan denize ve tuvalete düşen zaten o kadar bile değildi oran. Yani denize ve tuvalete düşmüş cihazlar bir müddet sonra gelmiş cihazların hepsi çöp. Ama hemen gelen cihazlardan da denize düşmüş kurtulduğu oldu. Yani hemen dediğim işte buraya geliyormuş almış bana geldi. Daha üzerinde su kabarcıkları duran bir telefonu kurtarma şansınız var. Hemen bizde ilacı var burada. Atıyoruz. Komple telefonu yıkıyoruz, ediyoruz. Özel solüsyonları var. Onlarla yıkıyoruz. Öyle canlanabiliyor. Ama yüzde 100 mü? Hayır. Yani ilerisi için başka hasarlar olabilir. Bazen ses zayıf gidebilir. Şebekede problem olabilir. O yüzden denize veya tuvalete düşürmeyeceksiniz. Düştüğü zaman da dediğim gibi pirinç falan bunlar şehir efsanesi öyle bir şey olmaz” dedi.

“TATLI SUYUN TEMAS ETTİĞİ TELEFON İSE KAPATILIP BİZE ULAŞTIRILMALI”

Tuzlu su veya tuvalet suyuna düşen telefonların tatlı su bulunan torba içinde getirilmesinin yanı sıra tatlı su dökülen telefonları herhangi bir suya koymadan telefonun kapatılıp servise ulaştırılması gerektiğinin altını çizen Akoğlan, “Tatlı suya koyun derken aynı balık koyar gibi. Böyle bırakırız ya balığı getiriyorsunuz, telefonu içine koyuyorsunuz tatlı suya ama denize ve tuvalete düşmüş telefonlar için bu. Normal göle düşmüş, tatlı suya düşmüş telefonlar için değil. Onları en kısa zamanda ulaştırmanız lazım. Telefonun pilini çıkarabiliyorsanız ki yeni telefondan çoğunda çıkmıyor. Pil çıkarabiliyorsanız. Aksi takdirde telefonu hemen kapatma yoluna gidin. Bütün üzerindeki tuşları aynı anda basarsanız 10-15 aniye beklerseniz komple telefon kapanabilir. Bunları deneyin. Kapanamıyorsa da telefon işte dediğim gibi en kısa zamanda ulaştırmanız gerekli. Saç kurutma makinasıylada dışını kurutursunuz. Camı sorun değil. İçine ulaşmanız önemli. İçi açılıp içine ulaşmanız, pili devre dışı bırakmanız lazım. Çünkü ne yapıyor? Pil voltajı bütün her yerde geziyor. Suyu da her yerde verirseniz orada kısa devreler yapıyor. Su iletken bir malzeme kısa devreler yaparaktan cihazın bir sürü şeyini bozuyor” diyerek uyarılarını noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.