DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20741950,51%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tam donanımlı ambulansların devir teslimi gerçekleştirildi

Tam donanımlı ambulansların devir teslimi gerçekleştirildi

ABONE OL
13 Kasım 2021 15:35
Tam donanımlı ambulansların devir teslimi gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ambulansların Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’ye teslim edildiği törene,  AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç da katıldı.

SIHHAT NEDİR?

SIHHAT (Arapça’da “sağlık ve selamet” anlamına gelir), AB’nin Türkiye’deki mülteciler için 6 milyar Avroluk Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında yer alan kilit projelerden birisidir. Doğrudan sağlanan 300 milyon Avroluk hibe ile 2016 yılından bu yana T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan proje mükemmel sonuçlar doğurmuştur.

SIHHAT, Suriyeli mültecilerin sağlık statüsünün iyileştirilmesini ve herkese ücretsiz, modern sağlık hizmetlerinin sunulmasını amaçlamaktadır.

Proje kapsamında, Türkiye’nin çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan 29 ilinde, 177 Göçmen Sağlığı Merkezi ve 10 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi kurulmuş ve ilaç, vitamin ve aşı dahil, tıbbi malzemeler ve cihazlarla donatılmıştır.

Bu merkezlerde toplam 3.400 kalifiye Suriyeli sağlık çalışanı, kendi yurttaşlarına ana dilleri olan Arapçada, birinci basamak sağlık hizmetlerinden, ruh sağlığı, psikososyal destek, fizyoterapi, rehabilitasyon ve üreme sağlığı hizmetleri gibi uzman hizmetlerine uzanan çeşitli sağlık hizmetleri sunmaktadır

Tıbbi bakıma erişimi herkes için kolaylaştırmak ve acil durumlarda müdahale sürelerini kısaltmak için, seçilen illere dağıtılmak üzere, AB hibesi kapsamında 430 tam donanımlı ambulans ve 112 mobil sağlık aracı satın alınmıştır.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tören münasebetiyle şu açıklamayı yapmıştır: “AB’nin finanse ettiği 430 ambulansın, hem mültecilere hem de ev sahibi topluluklara acil hizmet sunumunu daha da geliştirerek, Türk sağlık sisteminin dayanıklılığını arttırmasını umuyoruz. Bu destek, bilhassa olağandışı pandemi döneminde daha da önem taşımaktadır. Bugün Gaziantep’te bu ambulanslardan 38’unun devir teslimini gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyor ve ambulansların birçok kişnin hayatının kurtarılmasına vesile olmasını diliyorum!”

SIHHAT projesi 31 Ocak 2021’de sona erecek olsa da, AB, projenin devamı olan SIHHAT 2’ye FRİT kapsamında en az önümüzdeki 3 yıl boyunca fon sağlamaya devam edecek.

ARKA PLAN
TÜRKİYE’DEKİ MÜLTECİLER İÇİN MALİ YARDIM PROGRAMI

Avrupa Birliği, 2011 yılından bu yana mülteci krizine müdahale amacıyla Türkiye’ye destek olmaktadır. Bu destek başlangıçta Avrupa Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü (ECHO) tarafından sağlanmış, ancak uzayan kriz karşısında söz konusu yardımlara sonradan AB’nin orta ve uzun vadeli müdahalelere yönelik diğer mali araçları da eklenmiştir. Ocak 2016’da, AB’nin Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programının hayata geçirilmesiyle birlikte sağlanan yardımlar önemli ölçüde arttırılmıştır.

FRİT kapsamında eğitim, sağlık, altyapı, sosyo-ekonomik kalkınma, göç yönetimi ve insani yardım gibi kilit alanlarda destek sağlamak suretiyle hem mültecilere hem de Türkiye’deki ev sahibi toplumlara 6 milyar Avroluk destek taahhüt edilmiştir.

AB’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE SURİYELİLERE VE EV SAHİBİ TOPLUMA DESTEĞİ

AB, tüm mülteci nüfusunun kapsamlı ve kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türk sağlık sistemine, 6 milyar Avro bütçeli FRİT kapsamında, bugüne kadar 780 milyon Avro değerinde programlarla destek olmuştur.

AB’nin FRİT altındaki müdahaleleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri kapsamında sağlık hizmetlerine erişimi arttırmak ve altyapı, istihdam, kapasite geliştirme ve tıbbi cihaz alımına yatırım yapmak suretiyle mültecilerin sağlık statüsünün iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ana uygulama ortağı olarak yer almaktadır, Uluslararası Finans Kuruluşlarından ortaklar da büyük ölçekli altyapı projelerini hayata geçirmektedir. FRİT’in ve AB Güven Fonu’nun (EUTF) insani yardım ayağı kapsamında çeşitli BM ve STK sözleşmeleri hayata geçirilmiş olup, bu şekilde, FRİT’in başlangıç aşamasında sağlık hizmeti ihtiyaçlarının ve belirli sağlık hizmetlerinin karşılanması sağlanmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.