DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2073557-2,30%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi çarşıda Bulgarca anons başladı

Tarihi çarşıda Bulgarca anons başladı

ABONE OL
23 Eylül 2020 10:38
Tarihi çarşıda Bulgarca anons başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgar turistlerin ve çevre illerden gelen vatandaşların alışveriş için ziyaret ettiği noktaların başında gelen tarihi Ali Paşa Çarşısı’nda iki dilde anonslar yapılmaya başlandı. Hem Türkçe hem de Bulgarca yapılan anonslarda koronavirüs tedbirleri hatırlatılarak, vatandaşların maske ve sosyal mesafe kurallarına uymaları isteniyor.

Komşu ülke Bulgaristan’ın PCR ve Karantina zorunluluğu kaldırmasının ardından Bulgar turistler alışveriş için akın akın Edirne’ye gelmeye devam ediyor. Sınır kapılarında ülkemize giren her araca valilik tarafından maske ve dezenfektan verilirken, turistlerin kente merkezinde yoğun olarak bulunduğu noktalara ise belediye tarafından Bulgarca koronavirüs önlemlerini hatırlatıcı afişler asıldı. Turistlerin uğrak noktalarından biri olan tarihi Ali Paşa Çarşısı’nda da hem Türkçe hem Bulgarca sosyal mesafe ve maske kuralına uyulması yönünde anonslarda yapılmaya başlandı.

Tarihi çarşıda sürekli tedbirlerin alındığını ve vatandaşların memnun olduğunu dile getiren Edirne Tarihi Ali Paşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Sanış, “Sayın valimizin önderliğinde çarşılarımız gün içerisinde saat başı dezenfekte ediliyor. Çarşı içerisindeki dahili anonslardan hem Türkçe hem de Bulgarca maske ve sosyal mesafe konusunda sürekli anonslar yapıyoruz. İnsanlar çarşılarımıza rahatlıkla gelebilirler gerekli tüm tedbirler alınıyor” şeklinde ifade etti.

“TARİHİ ÇARŞIDA HEM TÜRKÇE HEM BULGARCA UYARI ANONSLARI”

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Eylül ayı itibari ile PCR testi olmadan Bulgar ve Türk hükümetinin anlaşması ile beraber 1 aylık bir deneme süresi var. İnsanlar PCR testi yaptırmadan gidip gelebiliyorlar. Tabi bu süre içerisinde sayın valimizin önderliğinde çarşılarımız gün içerisinde saat başı dezenfekte ediliyor. Bu konuda sayın valimize çok teşekkür ediyoruz. Tarihi çarşılara çok önem veriyor. Bununla beraber çarşı esnafı olarak oluşturduğumuz Whatsapp gurubundan gün içerisinde maske hijyen ve sosyal mesafe konusunda esnaflarımıza bildirimler gönderiyoruz. Çarşı içerisindeki dahili anonslardan hem Türkçe hem de Bulgarca maske ve sosyal mesafe konusunda sürekli anonslar yapıyoruz. Tabi bu çalışmaların olumlu sonuçları oluyor. İnsanlar çarşılarımıza rahatlıkla gelebilirler gerekli tüm tedbirler alınıyor. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ortaya çıkmadı. Esnafımızda maske takma konusunda bilinçli bir şekilde kurallara uymaya devam ediyor” dedi.

“GÜNLÜK 20 LİTRE DEZENFEKTAN KULLANIYORUZ”

Sabahları ilk iş dükkanları ve çarşıyı dezenfekte ederek açmak olduğunu ve önlemlerin üst safhada olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz Sanış “sabah çarşı açılmadan önce kendimiz dezenfekte ediyoruz. Onun dışında özel idare ekipleri saat başı gelip dezenfekte ediyor. Bu arada belediye ekipleri de ayrıca dezenfekte ediyor. Onların ne kadar dezenfektan kullandığı konusunda bilgim yok. Ama bizim gün içerisinde kullandığımız dezenfektan yaklaşık 20 litreyi aşkın dezenfektan kullanıyoruz. Çünkü biz sabah kendimiz çarşıyı koridorunu, dükkan içlerini, tezgâh altlarını dezenfekte ediyoruz. Bu konuda önlemler en üst safa da insanların içinin rahat olmasını diliyoruz” dedi.

“HERKES ÇARŞILARIMIZDA RAHATLIKLA GEZİYOR”

Başkan Sanış “aldığımız tedbirler doğrultusunda insanlarda bir güven oluştu. Herkes çarşılarımıza rahatlıkla gelebiliyor. Özellikle gün içerisinde çarşı da dezenfekte yapıldığı zaman hem insanlar bunu görüyor. Bu konuda önem verildiği mücadele edildiğini gördüğü için hakikatten mutlular. İnsanların bu konuda düşünceleri ve söylemleri olumlu yönde oluyor. Olumsuz bir dönüşle karşılaşmadık”dedi.

“BULGAR VATANDAŞLAR MASKE TAKMA KONUSUNDA DİKKATLİLER”

Komşu ülke Bulgaristan’dan gelen vatandaşların kendi ülkelerinde maske takma zorunluluğu olmamasına rağmen ülkemizde maske takmaya dikkat ettiklerini sömeyen Başkan Sanış ““Onların Bulgaristan’da uyguladığı kural onları ilgilendirir. Türkiye’de ülke genelinde maske takma zorunluluğu var. Onlarda bulunduğu ülkenin kurallarına uymak zorunda olduğu için onlar da maske takmak zorundalar ve onlarda maske konusunda dikkatliler. Bu konuda yine Edirne valimizin sınır kapısından girişlerde Bulgar turistlere maske dağıtımı var. Bütün tedbirler oradan da alınıyor. Yani maskemiz yok diye herhangi bir şey ile karşılamazlar ama dediğim gibi maske takma son zamanlarda yaygınlaştı. Önce sağlık diyoruz. Ekonomi ikinci planda çünkü bu dönemi elimizden geldiğince en az hasarla atlatmamız gerekiyor. Yine sosyal mesafe ve maske takma, hijyen kurallarına 3 altın kurala esnaf ve herkesin uymasını rica ediyoruz ”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.