DOLAR 32,5152 -0.1%
EURO 34,8076 -0.19%
ALTIN 2.427,55-0,09
BIST 9.700,230,57%
BITCOIN 2153840-0,54%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi çarşılarda korona endişesi

Tarihi çarşılarda korona endişesi

ABONE OL
17 Mart 2020 10:39
Tarihi çarşılarda korona endişesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye’de de görülmeye başlamasından sonra Edirne’de asker, öğrenci, Yunan ve Bulgar vatandaşlarının da ayağını çekmesiyle Tarihi Çarşı Başkanları, ekonomik açıdan çok zor bir süreç gerçekleşeceğini söyledi. Bedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, esnafların şu anki süreçte ekonomik olarak çöktüğü yetkililerin acil bir planına ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, Tarihi Ali Paşa Çarşı Başkanı Yılmaz Sanış ise çarşıların belediye tarafından dezenfekte çalışmasının yapıldığını, ekonomik olarak esnafın kredi, çek, sigorta ödemelerinin olduğunu ve bu zor sürecin birçok esnafı iflasa götürebileceğini söyledi.

“BULGAR YUNAN GELİYOR DİYEREK KİRALARA ZAM YAPILDI, ARTIK O DA YOK, KİRALAR NASIL ÖDENECEK?”

Esnafın virüs sebebiyle sokakların boş kalmasından sonra artık iş yapılamaz hale gelindiğini, esnaflar için bir kolaylık yapılması gerektiğini savunarak Tarihi Bedesten Çarşısı Başkanı Hakan Fındıklı, “Yok olan işlerimiz şu an tamamen bitmek üzere. Çarşılarda, Bedesten de bir Allah’ın kulu yok, kimse gelmiyor. Korona virüsü dedikleri olayı millet ciddiye almaya başladı. Son bir haftadır çarşıda kimseyi göremiyoruz. Son alınan kararlar ile beraber eğlence mekanları, insanların toplu olduğu yerleri kapatmaya başladılar. Muhtemelen sıra bize de gelecek doğru olan da odur. Ama bu dükkan kiraları nasıl olacak malum olduğu üzere yılbaşında Bulgar geliyor yunan geliyor dediler kiralarımızı arttırdılar. Zaten kiralar ödenemeyecek duruma geldiler, iş yapmadan hiç kimsenin ödeme şansı yok artık. Bide bu dükkanlar kapanırsa bu insanların hali ne olur? burada da birilerinin bize destek olmasını kira konularında ne yapacaklarsa. Fransa’da devlet karar almış kiraları biz ödeyeceğiz demiş ama ne kadar doğru ne kadar değildir bunu öğrenme şansımız yok. Doğru da olabilir yalan da olabilir ama bu vakıf kiracılarına da bir formül lazım diye düşünüyoruz. Çünkü şu anda bile lazım açıkta kalsak gelen giden yok zaten kimse sokağa çıkmıyor. Çarşı da kimse yok dün bütün gün aylak oturduk. Önce ki gün öyleydi sınır kapıları kapalı gelen yok giden yok. Şu an bütün esnaf oturuyor ne yapacağız diye düşünüyor. Ödemeleri var, kiraları var, kredileri var bu işin altından bu esnaf zor çıkar. Hatta bir çoğumuz bunun altında kalırız. Burada Valilik, Vakıflar ne yapacaksa ne düşünüyorsa bir an önce esnaf içinde bir kolaylık düşünsün. Bu kiraları ötelerler mi? ödemeyenleri icraya vermeden idare mi? ederler, nasıl yaparlar bilmiyoruz ama bir şeyler yapmalarını bekliyoruz” dedi.

“VİRÜSTEN DAHA ÇOK EKONOMİ VURACAK, SENETLER, ÇEKLER, KİRALAR ÖDENMEYİ BEKLİYOR”

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Sanış, “Malum koronavirüsü var, onunla alakalı tedbirler var. Bu tedbirler kapsamında Edirne’de de Trakya Üniversitesi de boşaldı. Trakya Üniversitesi boşalınca Edirne’nin zaten dar bir ekonomisi vardı. Sınırdan gelenler, asker ve öğrenciyle ekonomi çevirmeye çalışan bir ekonomi yapısına sahip Edirne. Edirne boşaldı. Ekonomik olarak işlerde biraz düşüş var. İnsanlar tek tük olarak sokaklara çıkıyor ama tedirgin olarak çıkıyorlar. Alışverişlerini yapmaya çalışıyorlar. Hafta sonu Bulgar’dan bir iki kişi geldi. O kadar çok aşırı derecede bir yoğunluk yoktu. Gelenler vardı. Şimdi konuyla ilgili bazı tedbirler alınıyor. AVM’ler de saat kısıtlamasına gittiler. Saat 12’de açıp 8’de kapatacaklar. Herhalde yakında bizlerde de böyle bir uygulama olur diye düşünüyoruz. Eğer böyle bir şey olursa bizi virüsten daha çok ekonomi vurmuş olacak. Çünkü Mart Ayı herkesin ağzındandır. Mart ayı dert ayıdır. Vergiler var, kiralar var. BAĞ-KUR var, sigorta var. Bunlarla ilgili mutlaka bir çalışma yapılacağını düşünüyoruz. Bunların belki biraz daha ileriye ötelenmesi ile ilgili. Dükkanlarımızda kazanç elde edip yaşayan insanlarız. Dükkanlar kapalıyken hiçbir ödemeyi yapamayız. Hiçbir ödemeyi yapamadığımız zaman insanlar borçlu duruma düşecekler. Çekler ödenmez, krediler, ödenmez, vergiler, sigortalar, kiralar ödenmez. Bunlar tabi ki sıkıntılı bir durum ortaya çıkartır. Bunun da bu kadar tedbir içerisinde düşünülüp bir tedbir kapsamında çözüme ulaştırılacağını düşünüyoruz. Şimdi bu ne kadar devam eder? Bu tabi ki muamma. Hava sıcaklıkları yükseldiğinde salgın oranı düşecek diyorlardı. Son günlerde Afrika’da, Umre’den gelenlerde de hava sıcaklıklarının yüksek olmasına rağmen oradan da böyle bulgularla insanlar gelmeye başlayınca bunun yaz içinde devam edebileceğini düşünüyor insanlar. Burada herkes hijyen konusunda kendi tedbirini kendi alması gerekiyor sağlık bakımından. Edirne sınır kapılarına yakın bir bölge. Uluslararası kapı olduğu için ne kadar kapanır ne kadar açık kalır. Bunu bilmiyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun. Herkes gibi esnafta tedirgin. Biz yine her şey normal gibi geliyoruz. İşlerimizi, dükkanlarımızı açıyoruz. Tek tipte olsa tabi ki bundan 1 hafta 10 gün önce ki işlerimiz yok. Siftah yapmadan dükkan kapatan insanlar var. Bir parça ürün satıp iş yapan insanlar var. Virüsün iki boyutu var hem sağlık hem ekonomik boyutu var. Tabi ki ilk önce sağlık diyoruz. Sağlığın bir an önce önlemler alınabilir ama bunlar alınırken ekonomik önlemlerinde alınmalı. Bu virüsün eninde sonunda çaresi bulunacak. Virüs ortadan kalkar ama ekonomik olarak esnaf çok zor durumda. Bazıları geri dönemeyebilir, batma ve iflas noktasına gelebilir. Önemli tedbirlerin alınacağını bekliyoruz” dedi.

“O BELGE SAHTE ÇIKTI, YARATILMAK İSTENEN BİR KAOS ORTAMI VAR”

Halk arasında Sağlık Bakanlığı’na ait olduğu iddia edilen ve  cep telefonlarında dolaşan  belgenin sahte olduğunu ve ortaya çıktığını söyleyen Başkan Sanış, “Sahte belge ile alakalı esnaf açısından ir tedirginlik yok. Bazı önlemler alınacağını esnaf biliyor. Böyle belgelerin çıkması, eğlence mekanlarının haricinde bir sürü yerin kapanacağını söylüyordu. En nihayetinde belgenin sahte olduğu ortaya çıktı. Bunlar olmaz değil olabilir, biz burada en yetkili ağızdan çıkan bilgilere inanmamız gerekiyor. Şu anda yaratılmak istenen bir kaos ortamı var. Herkesin yaptığı açıklamayı ciddiye almamız gerekiyor” dedi.

“DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI GENİŞLETİLECEK”

Tarihi çarşı dezenfekte edildiğini ve dezenfekte çalışmalarının ilerleyen günlerde genişletilerek yapılmaya devam edileceğini dile getiren Başkan Yılmaz Sanış, “Geçtiğimiz cumartesi günü Edirne Belediyesi ekipleri çarşılarımızı dezenfekte etti. Bu konu ile ilgili önlemelerimizi alıyoruz. Emeği geçen Edirne Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a, Ertuğrul Tanrıkulu’na ve bu dezenfekte içerisinde çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Önlemlerimizi alıyoruz daha da genişleyecek. Biz önlemleri alıyoruz halkımız müsterih olsun. Bu önlemler hafta içerisinde artarak bazı gelişmelerde olacak. Bu konuda hiç kimsenin sıkıntı duymamasını diliyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.