DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BIST 9.125,290,50%
BITCOIN 22800170,40%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi kararın 88’inci yıl dönümü

Tarihi kararın 88’inci yıl dönümü

ABONE OL
6 Aralık 2022 10:21
Tarihi kararın 88’inci yıl dönümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de kadınlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88’inci yıl dönümünü kutladı.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 88’inci yıl dönümü nedeniyle Edirne Kadın Dayanışması, tarafından Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Törene; Edirne Belediye Başkan Vekili Emine Kahyalar, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Edirne Kadın Kolları Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Çiğdem Gegeoğlu ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Anıta sunulan çelengin ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Edirne Kadın Dayanışması adına basın açıklamasını Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Başkan Yardımcısı Kamuran Aladağ okudu. Aladağ, konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934’de tüm dünyayı hayran bırakan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdığını belirtti.

“KURUTULUŞ SAVAŞI’NDA KADINLARIMIZIN MÜCADELEYE KAITLMASI DÜNYA TARİHİNDE SAYGIYLA ANILMAKTADIR”

Aladağ “Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaratıcısı olduğu ‘Ulus Devlet Modeli’ yani Türkiye Cumhuriyeti bir çağdaşlaşma” atılımıdır. Yaşamı boyunca, çağdaş toplum oluşturma mücadelesini sürdüren. Büyük Atatürk, 5 Aralık 1934’te tüm dünyayı hayran bırakan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdı. 5 Aralık 1934’de “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulü ile bu tarih kadın hakları günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Yaşamın her alanında yok sayılan kadın, Cumhuriyet’in ilamı ile birlikte önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmiş, toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur. Büyük Önder’e göre: kadınını sosyal yaşamdan uzak tutan, geri plana atan, tecrit eden, cahil bırakan bir milletin yaşaması, ayakta kalması mümkün değildir: “Bir toplum kadınlardan ve erkeklerden oluşur. Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?” sözü bu konudaki bakış açısının net anlatımıdır. Milli Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük devrimci Atatürk: “dünyada hiç bir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle bunu teyit etmektedir. Atatürk Türkiye’sinde 08 Şubat 1935’de gerçekleşen genel seçimlerde 17 kadın milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Avrupa’nın ve dünyanın büyük kaosa 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği bir dönemde, Atatürk Türkiye’si böylece yine fark yaratmıştır” dedi.

“ATATÜRK’E ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”

Kadınların ilk olarak kendi haklarını biliyor olmalarının gerekliliğinden bahseden Aladağ, “5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28. Bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına Fransa’da 1944. İtalya’da 1945. Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular. Daha demokratik toplumlar için, önce kadın kendi haklarını biliyor ve kullanıyor olmalıdır ki yetiştirdiği bireylerin de temel hak ve özgürlükleri kullanma konusunda bilinçli hareket etmelerini sağlayabilsin.  Millet olarak Atatürk’e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla. Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz. Büyük Atatürk’e minnet duyarak, sorumluluk duygusuyla, büyük özveriyle mücadele veren tüm kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının 88. yıl dönümünü kutluyoruz. Atatürk’le fark yarattık, Atatürkçü Düşünce ile fark yaratmaya devam edeceğiz” diye ifade etti.

Basın açıklamasına Edirne Belediyesi, CHP Kadın Kolları, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi Edirne Şubesi, Kent Konseyi Emekli Meclisi Edirne Şubesi, Tüm Yerel-Sen Edirne Şubesi, Trakya Roman Engeliler Derneği destek verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.