DOLAR 32,3469 0.25%
EURO 35,0983 -0.14%
ALTIN 2.309,101,40
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22839463,16%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi kervansaray kapılarını açtı

Tarihi kervansaray kapılarını açtı

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:09
Tarihi kervansaray kapılarını açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Kanuni döneminin görkemli yapılarından biri olan tarihi Rüstempaşa Kervansarayı 3 yılın ardından Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle tekrar dizayn edilerek kapılarını açtı. Kervansaray’da en ilgi gören yerlerden birisi ise Kanuni Sultan Süleyman ile Mimar Sinan’ın Selimiye Camii manzaralı noktada her akşam kahve içtikleri yer.

Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstempaşa tarafından 1561 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan ve Rüstempaşa Kervansaray’ı 3 yılın ardından, Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle tekrar dizayn edilmesinin ardından kapılarını açtı. Turizm açısından da kente büyük katkılar sağlayacağı düşünülen Kervansaray’ın henüz açıldığı tam olarak duyurulmamışken bile ziyaretçi sayısının bir hayli fazla olduğu görüldü. Cumhuriyet döneminde otel olarak kullanılan Kervansaray yine 90 odasıyla misafirlerini otantik bir ortamda ağırlayacak.

Kervansaray’ın ortağı ve işletmecisi Yusuf Çavdar, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“FORMAT ATILMASI GEREKİYORDU”

Çavdar, “Burası yüzyıllarca çeşitli amaçlarla kullanılmış. Otel, düğün salonu ve bar olarak kullanıldıktan sonra bir tabiri caizse bir format atılması gerekiyordu. Dolaysıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, sayın valimizin, belediye başkanımızın desteğiyle burası ihale üzerinden, yatırımcılara geçti. İki tane değerli yatımcımız var. İnovasyonunu ben yaptım ve işletme grubunu, konsepti kurduk. Pandemiden dolayı açılış biraz gecikti, yaklaşık 5 aydır kapılar kapalıydı. Sessiz sedasız bir açılış yaptık, 2 haftadır açığız. Çünkü öncelikle unuttuğumuz bir şey var mı, eksik olan ve yanlış giden bişey var mı diye değerlendirmelerde bulunduk. Önümüzdeki haftadan itibaren artık açıldığımızı ilan edeceğiz. Tüm mimariyi Selçuklu ve Osmanlı dönemine göre dizayn ettik.

KANUNİ VE MİMAR SİNAN BURADA KAHVE İÇERLERMİŞ

Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan Selimiye’nin inşaatı süresince akşam ezanında burada buluşup kahve içiyorlarmış. Burası kervansarayın ikinci katı.  O yüzden bu nokta, çok tarihi bir nokta. Kendinizi onların yerine koymak istiyorsanız, o anı biraz olsun yaşamak isteyenleri buraya bekliyoruz.”

RÜSTEMPAŞA KERVANSARAYI

Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa, Mimar Sinan’a yaptırtmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin ilginç örneklerinden olup Kanuni döneminin görkemli yapılarındandır. Avlulu hanlar planındadır. Dikdörtgen avlunun çevresine iki katlı odalar yerleştirilmiştir. Katların avluya bakan yüzleri, revaklıdır. Revakların arkasında ocaklı ve nişli odalar bulunur. Uzun yanlarda, karşılıklı olarak yukarı çıkan merdivenler vardır. Üst kat pencere ve kapı kemerlerinde tuğla süsleme ilginçtir. Kesme tas ve tuğladan örülmüş duvarlar yapıya anıtsal bir görüntü kazandırmaktadır Rüstem Paşa Kervansarayı 1972 yılında restore edilerek otel haline getirilmiş ve başarılı görülen bu restorasyonla 1980 yılında Ağa Han Mimarlık ödülünü almıştır.

Hüsnü Sarıgül

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.