DOLAR 32,5689 0.13%
EURO 34,9194 0.66%
ALTIN 2.433,000,02
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21652440,45%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarım ve çiftçilerin sorunlarını sordu

Tarım ve çiftçilerin sorunlarını sordu

ABONE OL
6 Kasım 2020 10:43
Tarım ve çiftçilerin sorunlarını sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, Edirne ve Türkiye genelindeki tarımın sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlıkların 2021 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi ele alındı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görev alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, komisyona sunum yapmak üzere gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Edirne ve Türkiye genelindeki tarımda yaşanan sıkıntıları sordu.

“ÇİFTÇİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR, MALLARI İPOTEKLİ”  

Çiftçinin AK Parti döneminde uygulanan tarım politikaları soncunda yüksek girdi fiyatları ve sürekli düşük tutulan ürün alım fiyatları nedeniyle borçlandığını belirten Gaytancıoğlu, “Bu borç siz iktidara geldiğinizde 1 milyar TL iken bugün 160 milyar TL’yi  aşmıştır. Çiftçimiz borçlarını ödeyememekte, tarlasını, traktörünü, ahırını ipotek ederek üretime devam etmektedir. Bu borçlar öyle bir duruma dönüşmüştür ki, çiftçimiz artık sadece borcun faizini ödeyebilir duruma gelmiştir. Bakanlık olarak çiftçimizin borçlarının faizini silmeyi, borçlarını uzun vadeye yayarak yeniden yapılandırmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı?” dedi.

“DESTEKLEME BÜTÇESİ NEDEN ARTIRILMADI”

Gaytancıoğlu, bütçe rakamlarını incelediğini ve 2020 ile karşılaştırıldığında 2021 destekleme bütçesinin yüzde 4’ünün yani sadece 1 milyar TL arttığını belirterek, “Resmi enflasyonun yüzde 12, piyasadaki gerçek enflasyonun en az yüzde 40’larda olduğu ve Dünya ülkelerinin pandemi nedeniyle tarıma daha fazla destek vererek destekleme bütçelerini çok ciddi artırdığı bu ortamda çiftçi bütçesi neden artmaz. Devletin kanını emen 5 müteahhide milyarca para ödeyen, yandaşların vergi cezalarını affeden hükümetiniz destekleme bütçesini neden arttırmadı, bunu bize açıklar mısınız?” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ İTHAL ÜRÜNLER CENNETİNE ÇEVİRDİNİZ”

Türkiye’yi ithal ürünler cennetine çevrildiğine işaret eden Gaytancıoğlu, “Biz ne üretiyorsak siz aynılarını ithal ettirmeye çalışıyorsunuz. Buğday, ayçiçeği, soya, çeltik, mısır, tütün, mercimek, fasulye, pamuk, kırmızı et, canlı hayvan, ithalatına dövizin kıt olduğu, ekonominin bozuk olduğu bu dönemlerde 9-10 milyar dolar para bulabiliyorsunuz da, neden bu parayı Türk çiftçisine bu parayı yönlendirmeyi düşünmüyorsunuz? İthal ettiğimiz, bizim topraklarımızda rahatlıkla yetişen bu ürünleri üretmeye yönelik bir planlamanız var mı?” dedi.

“GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLAMA POTİKASINDAN VAZGEÇİLECEK Mİ?”

Bazı bakliyat ve ette gümrük vergilerinin sıfırlandığına da dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Neden sürekli buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, canlı hayvan, kırmızı et, fasulye, mercimek ithalatında gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz? Dünyada artık fiyatlar daha pahalı bunun farkında değil misiniz? Örneğin daha bu sabah ayçiçeği gümrük vergisini 2021 Haziranına kadar sıfırladınız. Ne oldu biliyor musunuz? 560 dolar olan ayçiçeği CIF fiyatı, şu anda 580 dolara çıktı. Kime para kazandırdığınızın farkında mısınız? Siz artık Türk çiftçisine para kazandırmayı bıraktınız, başka ülkelerin çiftçilerini destekliyorsunuz. Bu politikadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

“GENÇLERİ KÖYDE TUTACAK ÇALIŞMA VAR MI?”

Tarımsal nüfusun yaşlandığına da vurgu yapan Gaytancıoğlu, “Köylerde artık gençler durmuyor. Köylerde yaş ortalaması 55 civarında. Gençleri köyde tutmaya yönelik bir politikanız neden yok. Böyle bir çalışmanız olacak mı?” dedi.

“2021’DE KAÇ MÜHENDİS ALINACAK”

Bakan Pakdemirli’ye bakanlığın 2021 yılı içinde mühendis ataması olup olmayacağını da soran Gaytancıoğlu, “Çok açık ve net soruyorum. Çok açık ve net bir cevap bekliyorum. 2021 yılı için ne kadar Ziraat Mühendisi, Veteriner, Gıda Mühendisi, Su Ürünleri Mühendisi atamayı düşünüyorsunuz?” dedi.

“EDİRNE’DEKİ BARAJLAR NE ZAMAN TAMAMLANACAK?”

Tarımda sulamanın önemine işaret eden Gaytancıoğlu, “Edirne’mize can verecek Çakmak Barajı başta olmak üzere, Hamzadere Barajının bağlantıları, İpsala Korucuköy Barajı, Çömlekköy Barajı, Suakacağı Barajı, Gölbaba Barajı, Kemalköy Sulaması gibi önemli yatırımlar adeta kaplumbağa hızıyla devam etmektedir. Bu barajlar ne zaman tamamlanacak. Bilgi verir misiniz?” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.