DOLAR 32,4066 0.2%
EURO 35,0878 -0.12%
ALTIN 2.324,760,23
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23015272,61%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarladan bedava çıksa 2,5 lira maliyet var

Tarladan bedava çıksa 2,5 lira maliyet var

ABONE OL
21 Haziran 2022 10:59
Tarladan bedava çıksa 2,5 lira maliyet var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sebzeden meyveye gıda fiyatlarındaki yükseliş için değerlendirmede bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Türkiye’de yeterli üretim olmadığını, üretim olmadan fiyatların düşmeyeceğini söyledi.

Çarşı ve pazarda vatandaşın artan fiyatlardan dolayı tepkilerin kendisine geldiğini ancak mazot fiyatlarına gelen zamlarla, kimsenin alışverişte fiyatların düşmesini beklememesi gerektiğini dile getirdi.

Maliyetlerin yüksek olması ile fiyatların düşemeyeceğini aktaran Başkan Cingöz, “Pazar da diyorlar ki 5 lira pahalı. Bugün tarladan bedava çıksa, elini sürmeden 2 buçuk lira maliyeti var. Tarladan ekmesi var, ilacı, gübresi, mazotu, işçiliği var. Nasıl düşüreceksin fiyatı” dedi.

“TARLADAN BEDAVA ÇIKSA 2 BUÇUK LİRA MALİYETİ VAR”

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “Üretim olmadıktan sonra fiyatları düşürme şansımız yok. Lakin bugün Türkiye’de yeterli miktarda üretim yok. Kaldı ki gittikçe de daha da zora gireceğini ben düşünenlerdenim. Çünkü bugün sebzenin membaı Antalya, peki Antalya’dan bir araç yüklediğin zaman Edirne’ye kaç paraya gelir sizce? 20 bin liradan aşağı gelmez, gelemez değil, gelmez. Kaldı ki biber patlıcanda 20 tonda koyamaz. Domates, salatalıkta koyar. 20 ton koyarsa kiloda 1 lira nakliye bedeli var. Komisyonu, işçiliği, osu busu derken, bugün tarladan bedava çıksa buraya 2 buçuk lira maliyeti var. Pazar da diyorlar ki 5 lira pahalı. İyi de elini sürmeden 2 buçuk lira maliyeti var. Tarladan ekmesi var, ilacı, gübresi, mazotu, işçiliği var. Nasıl düşüreceksin fiyatı. Fiyatların düşeceğini kimse beklemesin özellikle motorine gelen zam fiyatların düşmesine seyir sağlamaz. Hep ibreyi yukarıya taşır. Çünkü Türkiye’nin şu an ne demiryolu taşıması var ne denizyolu. Türkiye’de taşımacılığın yüzde 95’i karayolu ile yapılıyor. Karayolu taşıması kamyonlarla, tırlarla oluyor. Bu araçlarda yürüdüğü her kilometreye 10 bin lira mazot yakıyor. 1 kilometrede 1 tırın 10 lira yakıt maliyeti var” dedi.

“ALKOL KEYİF İŞİDİR, ASIL TEMEL GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA BAKACAKSIN”

Alkol ve sigara zammının konuşulması yerine temel gıda ürünlerine dikkat çeken Cingöz, “Alkol kullananların eskiye göre yüzde 50’ye yakını kimyager oldu. Alkol ayrı bir şey. Bugün ekmek olmazsa olmaz, peynir olmazsa olmaz, zeytin olmazsa olmaz, yumurta, yoğurt, süt bunlar insanın beslenmesi için gerekli olan temel gıda maddeleridir. Alkol ve sigara keyif işidir. Pahalıysa içmezsin. Bende içiyorum ama niye içtiğimi bilmiyorum. Faydası olmadığı her taraftan söyleniyor. Sen asıl temel gıda maddelerindeki fiyatlara bakacaksın.  Çorlu’da 14 vatandaş sahte içkiden hayatını kaybetti. Bazıları çaresizlikten yapıyor, kimisi alkolün esiri olmuş. Sağlığını düşünen insan zaten kaçak içmez. Çok sağlığını düşünen hiç içmez” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.