DOLAR 32,5195 -0.09%
EURO 34,8322 -0.11%
ALTIN 2.425,87-0,16
BIST 9.695,790,53%
BITCOIN 2144269-0,74%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tatlıoğlu, “Edirne fakirleşiyor”

Tatlıoğlu, “Edirne fakirleşiyor”

ABONE OL
1 Ekim 2021 10:25
Tatlıoğlu, “Edirne fakirleşiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Edirne’de ekonomik, tarımsal ve ticari sorunları dinlediğini belirterek, “2010 yılında Türkiye’de ortalama kazancın yüzde 95’i kadar kazanan Edirnelinin bugün Türkiye ortalaması 100 liraysa, 80 lira cebine giriyor. Türkiye fakirleşiyor ama Edirne daha da fakirleşiyor” dedi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, gerçekleştirdiği Edirne ziyaretinin ardından partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenleyerek, Edirne ve Trakya’daki tarım ve ekonomik sorunlara değindi.

Toplantıya İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akalın, İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, İYİ Parti Edirne Merkez İlçe Başkanı Zafer Kaya ve partililer katılım sağladı.

“STK VE ESNAFIMIZI ZİYARET EDECEĞİZ”

Ankara’da taze haberler olduğunu söyleyen İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, “2 gündür Edirne’de çeşitli faaliyetlerimiz, ziyaretlerimiz oldu. Grup başkanımız bu ziyaretlerimize iştirak ettiler. Dün İpsala’daydık bugün Edirne’de sivil toplum örgütlerini, esnafımızı ziyaret edeceğiz. Grup başkanımızın Ankara’dan getirdiği taze bilgiler var. Onları iletecek” dedi.

“EKONOMİK, TARIMSAL, TİCARİ SORUNLARI DİNLEDİK”

Keşan ve İpsala ziyaretlerinde muhtar ve çiftçilerin sorunlarını dinlediklerini belirten, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, “2 gündür Edirne’deyiz. Trakya ve Edirne Türkiye’nin tahıl ambarı. Türk tarımının kalbi. Bu çerçevede program çizgisiyle Keşan’da muhtarlarımızla buluştuk, Yenikarpuzlu’da çeltik hasadıyla ilgili çeltikçileri dinledik. Sonra İpsala Belediyemizi ziyarete ettik. Kel Aliço adına düzenlenen güreş turnuvasına katıldık. Bölgedeki ekonomik sorunları daha ziyade ticaret ve tarımsal ilgili sorunları dinledik. Sabah erken saatlerde Edirnelilerle buluştuk, Sayın Valimizi ziyaret ettik” dedi.

“TRAKYA FAKİRLEŞİYOR EDİRNE DAHA DA FAKİRLEŞİYOR”

2010 yılı ile bugünü kıyaslayarak Edirnelilerin cebine giren paranın düştüğünü ve Edirnelinin fakirleştiğini dile getiren Tatlıoğlu, “Ne yazık ki son 15 yıldır tarım politikaları nedeniyle Trakya’da, Edirne’de, Keşan’da bile bir göç var. Eğer biz Trakya topraklarında iskanı tutamazsak nerede tutabiliriz? Trakya’da Edirne’de, Keşan’da çiftçimizi o topraklarda yaşayan aileler olarak tutamazsak bunu başka yerde başarma ihtimalimiz yok. Edirne’nin ’de Trakya’nın da bir şeyi bilmesi lazım. Türkiye’yi yönetenler son 20 yılda Türkiye 1 büyüdüyse tarım hep yarım büyüdü. 20 yıl önce 2.6 milyar lira borcu olan çiftçinin, tam 65 kat artmış. 170 liraya dayanmış. Geliri de 9 kat artmış. Edirne’de bilsin, 2010 yılında Türkiye’de ortalama 1 kişi 100 lira kazanırken, Edirne’nin cebine 95 lira giriyormuş. Bugün Türkiye’de ortalama bir kişi 100 lira kazanırken Edirnelinin cebine 80 lira giriyor. Türkiye fakirlediği gibi 2012 yılında kişi başı 12 bin 500 dolar milli gelir olan Türkiye’den, 8 bin dolarlara düştük. Türkiye fakirlediği gibi Edirneli de ilaveten fakirleşmiştir. Bu toprağın, tarımın, çiftçinin, esnafın fakirleşmesidir. Bunu söyleyin. 2010 yılında Türkiye’de ortalama kazancın yüzde 95’i kadar kazanan Edirnelinin bugün Türkiye ortalaması 100 liraysa, 80 lira cebine giriyor. Türkiye fakirleşiyor ama Edirne daha da fakirleşiyor. Neyi eksik? Bunları yerinde gördük. İl başkanımızın yerinde programı çerçevesinde ilaveten hissettik. Bu toprakları, üretimleri terk ettiğimiz zaman, çocuklarımızı bütün düzenimizi, daha büyük şehir, daha büyük sanayinin etrafına kurduğumuz zaman bu üretim gücünden yoksunluk Türkiye’yi aşağı çeker. Biz uzun süredir İYİ Parti olarak bunu görüyoruz, çözümlemeleri ile ilgili çalışıyoruz” dedi.

“TRAKYA KADAR TOPRAĞI OLAN HOLLAND’NIN 110 MİLYON DOLAR İHRACATI VAR”

Rusya ve Hollanda’nın tahıl ihracatını işaret eden İsmail Tatlıoğlu, “Çok net söyleyeyim, çiftçinin sistemi zarar etmeyecek bir perspektif içinde. Allah bize güç verir, millet destek verirse çiftçi zarar etmeyecek. Dünyada bu böyle. O nedenle yok dolu yağdı, hastalık vurdu, Polonya’da ürün çok oldu, fiyatlar düştü diye teslim etmiyor dünya. Trakya kadar toprağı anca olan Hollanda’nın 110 milyar dolar ihracatı var. O nedenle giderek pandemide anladık ki stratejik bir ürün tahıl, artık milli güvenlik meselesi haline gelmiş. 25 yıl önce açlıkla sıkıntıları olan Rusya, Ukrayna bugün boğazlardan 110 milyon ton tahıl geçiriyor. Türkiye artık bu meselelerden kopmuş Türkiye var” dedi.

“TÜRKİYE YANLIŞ YÖNETİLMİYOR, TÜRKİYE YÖNETİLMİYOR”

Türkiye’nin yönetilemediğini savunan Tatlıoğlu, “Gerçekten Türkiye’de bugün itibari ile yanlış yönetiliyor dersek doğru değil. Türkiye yanlış yönetilmiyor. Türkiye yönetilmiyor. Bu nereden karşımıza çıkıyor? Dış politikadan karşımıza çıkıyor. Amerika’ya gitmeden Amerika’yı göklere çıkartan geldikten sonra yere vuran, şimdi Rusya’yı göklere çıkartan bir düzeni olmayan, deveye sormuşlar demişler ‘inişi mi seversin, çıkışı mı seversin? Düzü yok mu demiş’. Türkiye’nin ciddi dış politika geleneği var” dedi.

“GÖÇMEN SORUNU 92 MİLYONUN SORUNU”

Göçmen sorununu hem göçmenler adına hem Türkiye adına düzeltilmesi gerektiğini savunan İsmail Tatlıoğlu, “Türkiye’de 8 milyon göçmen var. Bu Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılını etkileyecek. Buna ciddi bir çözüm bulmamız lazım. Hem onlar adına hem bizim adımıza. Bu problem 92 milyonluk Türkiye’nin problemi, 84 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 8 milyonu göçmen, 92 milyonluk Türkiye’nin sorunu. Hem onların hem bizim adımıza” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİ AİLENİN 135 LİRA FİTRE DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği fitre ücretine karşı asgari ücreti işaret eden Tatlıoğlu, “Diyanet fitre rakamını açıkladı. 28 lira. Bir vatandaş günde 2 öğün 28 liraya doyar. 2020’de 27 lira demişti, 1 lira zam yapmış. Bende dedim ki bu diyanet hangi marketten alışveriş yapıyorsa bizde gidelim yüzde 3 zam yapmış oradan alışveriş yapalım. 4 kişilik bir aile 112 lira. Bir ayda 3 bin 360 lira yapıyor. Asgari ücret 2 bin 825 lira. Asgari ücretle çalışan bir ailenin 135 lira fitreye desteğine ihtiyacı var” dedi.

“CUMHURBAŞKANINA YURT SORUNU YAŞAYANLARIN LİSTESİNİ GÖNDERELİM SORUN YOKSA”

Son günlerde öğrencilerin sorunu olan yurt problemine değinen İsmail Tatlıoğlu “Cumhurbaşkanı bu öğrenciler dışarıda yalan diyor. İl başkanımızın telefonları ben geldiğimden beri şu şekilde “Trakya Üniversitesi’nde öğrencimiz var, yurt”. Bende dedim ki bizim partiye gelen listeyi Sayın Erdoğan’a gönderelim de bunlara yer bulsun, sorun yoksa. Benim cebimde listeler dolu. Gözlerimizi kapatınca gece olmuyor. Biz görmüyoruz. Çözüm yok. Bir konu var ki sorun yok. Oraya ne FETÖ’cü, ne engel giriyor. İhale. O ihaleler şakır şakır işliyor. Askere FETÖ girdi, vilayete, kaymakamlara girdi, öğretmenlere girdi, sağlıkçılara girdi. Şu ihaleye FETÖ karışmış diye duydunuz mu? Demek ki sayın Erdoğan isterse koruyabiliyormuş. Bu şirketlere gösterdiği ihtimamı devletin askerine bürokrasisine ve devlete göstermemiş” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.