DOLAR 32,5698 0.16%
EURO 34,8953 0.63%
ALTIN 2.433,390,04
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21719000,76%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TBMM’de engellilerin sorunlarına dikkat çekti

TBMM’de engellilerin sorunlarına dikkat çekti

ABONE OL
13 Mayıs 2022 10:29
TBMM’de engellilerin sorunlarına dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda engellilerin sorunlarına yönelik yaptığı konuşmada, “Engelli vatandaşlarımızın önündeki suni engelleri kaldırarak tam eşitliği sağlamak içerisinde bulunduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Engelli vatandaşlarımıza acıyan gözlerle bakmak yerine bir an önce hayatlarını kolaylaştıran adımlar atarak onların yanında olmalıyız” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda Engelliler Haftası ve engellilerin sorunları hakkında yaptığı konuşmada, OECD, Avrupa Birliği ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin engelli bireylerden oluşmakta olduğunu belirterek, “Yani dünyada 1 milyar engelli insan yaşamaktadır. Bu nedenle, engelli insanlar dünyadaki “en büyük azınlık” olarak nitelendirilmektedir” dedi.

Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Tabanına göre engelli birey sayısının 1 milyon 559 bin 222 olduğunu ancak bu rakamın gerçek rakam olmadığı belirten Milletvekili Çakırlar, “9 milyon civarında engelli bireyinin olduğu söylenmektedir” dedi.

“İLKOKULDAN SONRA OKULU BIRAKAN ENGELLİ ORANI YÜZDE 60”

Milletvekili Çakırlar, Avrupa Birliği ülkelerinde ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranı yüzde 25, İsveç’te yüzde 11’ken, Türkiye’de ise bu rakamın yüzde 60 olduğuna dikkat çeken Milletvekili Çakırlar, “Avrupa Birliğinde engellilerin yüzde 29,9’u yoksulluk-sosyal dışlanmışlık riski altında yaşarken Türkiye’de bu oran yüzde 77,1’dir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına göre engellilerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır” dedi.

“BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA KALIYOR”

Milletvekili Çakırlar, toplumun parçasını oluşturan engelli vatandaşların eğitim, sosyal ve iş hayatında türlü ayrımcılıklara uğradığını, sadece engelli vatandaşlarımız değil ailelerinin de birçok sorunla karşı karşıya kalmakta olduğuna işaret ederek, “Engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından biri de ulaşım problemleridir. Halen daha ülkemizde birçok toplu taşıma aracında rampaların olmaması veya bozuk olması sebebiyle Tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız sosyal hayata erişilebilirlikte büyük problemler yaşamaktadır. Bu sorun engelli vatandaşlarımızın yaşam mücadelesi zorlaştırmakta; onları adeta evlerine hapsetmektedir” dedi.

PANDEMİDE RUHSAL, DUYGUSAL VE FİZİKSEL KAYIPLARI OLDU”

Engelli vatandaşların eğitim hayatlarında da birçok zorbalığa maruz kalmakta olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Eğitim hayatına yeni başlayacak olan engelli kardeşlerimiz daha okul kayıtlarında birçok problemle karşılaşmakta kayıtlarının yapılmaması için ailelerine karşı adeta yıldırma politikası yürütülmektedir. Kaydı yapılan birçok engelli gencimiz ise eğitimde gerekli özenin gösterilmemesi ve dışlanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun sonucu eğitim hayatına çok erken yaşlarda veda etmektedirler. Yakın zamanda ülkemizin de içinde bulunduğu Koronavirüs salgınında; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve üniversitelerde öğrenim gören engelli öğrencilerimiz evlerde kapalı kalmıştır. Ruhsal, duygusal ve fiziksel kayıpları olmuştur.  Buradan soruyorum; Acaba bu çocuklar için Uzaktan Eğitim adına ilgili Milli Eğitim Müdürlükleri ve Üniversite Rektörlükleri ne yapmıştır? Sosyal devlet anlayışı ile hareket edilerek engelli vatandaşlarımızın bütün problemlerine çözüm üretilmesi toplumda yaşayan bütün bireyler gibi eşit haklardan yararlanması adına daha duyarlı ve dikkatli olmalıyız” dedi.

“HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYI”

Her insan bir engelli adayı olduğuna vurgu yapan Milletvekili Çakırlar, “Engelli vatandaşlarımıza sadece bir hafta değil, tüm yaşamları boyunca sahip çıkmamız gerekmektedir. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeli ve engelli insanlarımızın daha rahat yaşam süreceği bir toplumun neferleri olmamız gerekmektedir” dedi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN ÖNÜNDEKİ SUNİ ENGELLERİ KALDIRILMALI”

Milletvekili Çakırlar, engelli vatandaşların yaşamın her alanında etkin olarak yer alması gerektiğini belirterek, “Fizikçi Stephen Hawking bu anlamda nelerin mümkün olduğunun bir örneğidir.  İşinin ehli olan, iyi yetişmiş eğitimcilerin istihdam edildiği engelsiz kurumlarda, nitelikli ve erişilebilir bir eğitim almalarını arzuluyoruz. Sosyal yaşamda aktif, yaşamlarını sürdürebilecek yeterliliğe sahip bireyler olarak yaşamlarını güven içinde sürdürebilmelerini istiyoruz. Engelli vatandaşlarımızın önündeki suni engelleri kaldırarak tam eşitliği sağlamak içerisinde bulunduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Engelli vatandaşlarımıza acıyan gözlerle bakmak yerine bir an önce hayatlarını kolaylaştıran adımlar atarak onların yanında olmalıyız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.