DOLAR 32,3279 0.23%
EURO 35,0528 -0.24%
ALTIN 2.281,920,21
BIST 8.971,341,87%
BITCOIN 22839181,30%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Tek başına fabrika gibi!

Tek başına fabrika gibi!

ABONE OL
25 Şubat 2021 10:14
Tek başına fabrika gibi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de tamircisi olduğu tarım makinelerini kendi başına üretmeyi başaran Mustafa Çınarkök, Afrika’ya ihraç ettiği makine gibi 20 adet daha üretip sattı. Trakya’da bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Çınarkök, İspanya, Almanya gibi ülkelere toprak işleme makinesi de ihraç ettiklerini ve bunun gururunu yaşadıklarını söyledi.

Kentte Sanayi Sitesi esnaflarından Mustafa Çınarkök, uzun yıllardır tarım makinelerinin tamirini yapıyordu. Ancak daha sonra yeni bir karar aldı ve tamirini yaptığı makinelerin üretimini yapmaya karar verdi. Bu konuda başarı da elde eden Çınarkök ilk ürettiği tarım makinesini Afrika’ya ihraç etti. Yine çalışmalarını ara vermeden sürdüren Çınarkök, şu ana kadar yüzde 80’i öz sermayeye ait 20 adet tarım makinesi de üretip, çok gelişmiş Avrupa ülkelerine dahi bunları satmayı başardı.

Bu işin bir baba mesleği olduğunu anlatan Çınarkök Edirne’den başlayıp önce Afrika’ya ardından Avrupa ülkelerine uzanan serüvenini şöyle anlattı; “Tarım makineleri imalatı yapmaktayız. Baba mesleği. 2011 yılı itibariyle tarım makineleri imal etmeye karar verdik. Ülke ekonomisine nasıl faydalı olabiliriz onu düşündük. Toprak işleme makineleri, gübre serpme makineleri imal etmeye karar verdik. 4-5 yıl önce balya makinesi tamirliği yaparken bu makineyi imal etmeye karar verdik. Tezgah parkını yeniledik. Balya makinesini üretmek için harekete geçtik. Tamirciliği yaptığımız için yeterli altyapı konusunda bilgiye de sahibiz. Ürettikten sonra ilk makinemizi Edirne’de sattık. İkinci makinemizi ise Afrika’ya sattık. Bizde cesaret oluştu. Şu anda 3 tane Afrika’da bir tane Yunanistan’da diğer makinelerimiz Türkiye’de. Üretmeye devam ediyoruz. Pandemi sürecinde de çalışmaya devam ediyoruz. Avrupa ülkelerine İspanya, Almanya, toprak işleme makinesi ihraç ettik. Gururla anlatıyoruz, Avrupa’nın en büyük makine üreticisi bir ülkeye biz makine satmanın gururunu yaşıyoruz. Müşteri doğru yerde doğru kişiden alışveriş yapmak istiyor. Bizi de tercih ettikleri için ben çok gururlanıyorum” dedi.

2 YILDA 20 MAKİNE ÜRETİMİŞ OLACAĞIZ

Ürettiği makinenin yaklaşık 400 parçadan oluştuğunu anlatan Çınarkök, “Bunun yaklaşık yüzde 80’ini biz yapıyoruz. Yüzde 20’sini tedarik ediyoruz. Bu makineyi herkes yapamaz. İmalatımızı kendi öz sermayemizle yapıyoruz. Şu anda 20’nci makinemizi üretiyoruz. 2 yılda 20 makine üretmiş olacağız. Trakya bölgesinde tek üreten firma biziz. Oğlum da Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Bundan sonra yapacağımız işler oğlumla birlikte planlı projeli makineler üretmek. Ürettiğimiz makinelere talep var. Bunun için de biz bunu kurumsal olarak üretmeye devam edeceğiz. Hedefimiz üretimini yaptığımız makinenin daha farklı ve verimli modelleri üzerinde çalışıyoruz. Toprak işleme makinelerini de üretmeye devam ediyoruz. Şimdi Bulgaristan’a gidecek toprak işleme makinesi üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.