DOLAR 32,3382 0.17%
EURO 35,1860 -0.05%
ALTIN 2.243,560,01
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2103913-5,06%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Test kuyruğu

Test kuyruğu

ABONE OL
16 Eylül 2020 18:57
Test kuyruğu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAPIKULE Gümrük Kapısından yurt dışına çıkıştan önce PCR (Polymerase Chain Reaction) testini yaptırmak isteyen yolcular, Eski Devlet Hastanesi önünde uzun kuyruk oluşturdu. Güneşin altında test için örnek vermeyi bekleyen yolcular işlemlerin çok ağır ilerlediğini söyledi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden bayram tatili için Türkiye’ye gelen çok sayıda işçi geri dönüşlerdeki gittikleri ülkenin gümrük görevlilerine sunmak zorunda oldukları PCR testini yaptırmak için eski Devlet Hastanesi’ne gidiyor. Test için sürüntü  örneği vermeden önce, ücretini yatırmak için kuyruğa giren yolcular ardından sıra numarası almak için ikinci bir kuyrukta bekliyor. Sıra numarasının ardından da, üçüncü bir kuyruğa girerek test için sürüntü örneği veriyorlar. Para tahsilatı, sıra vermenin aynı kuyrukta yapılmaması nedeniyle üç ayrı kuyrukta beklemek zorunda kalan yolcular, kavurucu güneş altında saatlerde beklemek zorunda kalıyor.

FAKÜLTEDEKİ CİHAZ BAKIMA ALINDI

Eski Edirne Devlet Hastanesi’nde alınan örnekler daha sona uygun ortamda Edirne Tıp Fakültesi’ne gönderiliyor. Fakültede PCR testi yapan cihaz Salı günü bakıma alındı. Bu nedenle alınan örnekler İstanbul’a gönderilmeye başlandı. Bu durum da, sonuçların alınma süresini daha da uzattı. Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde test yapılan cihazın kapasitesinin düşük olduğu, Tıp Fakültesi’ne günde ortalama 300’ün üzerinde örneğin incelenerek sonuç raporu verildiği bildirildi. Yoğun testler nedeniyle, Tıp Fakültesi’nde bulanan cihazın bakıma alınması üzerine yeni bir cihaz alındı. Yeni cihazın isi kalibrasyon ayarlarının yapıldığı ve henüz aktif olarak çalışmadığı öğrenildi.

TESTLER KARIŞTI İDDİASI     

Bayram tatili için Türkiye’ye gelen ve yeniden yurt dışına çıkmadan önce PCR testi için örnek vermek üzere eski Devlet Hastanede kuyrukta bekleyen Ümit Güneş, kendisine yanlışlıkla coronavirüs teşhisi  konulduğunu da öne sürerek şunları söyledi:

“Pazartesi günü coronavirüs testi yaptırdım. Çünkü Bulgaristan hükumeti benden istiyor ki; önce test yaptırayım sonra karantinaya düşmeden, normal hayatıma devam edeyim. Test yaptırdım 12 veya 24 saat arasında sonucun çıkacağını söylediler. Saat sabaha karşı 05:00 gibi e-nabız’ uygulamasına baktığımda testimin pozitif çıktığını öğrendim. Bunu öğrenince Bursa’ya ailemin yanına gidiyim dedim, karantina sürecini geçirmek için. Sonra barkotta bir yanlışlık olduğunu fark ettim. Bunun akabinde beni coronavirüs laboratuvarından aradılar. Nerede olduğumu sorup, beni karantinaya alacaklarını söylediler. Bende barkotta bir yanlışlık olduğunu hastalıkla alakalı hiçbir semptom göstermediğimi anlattım. Daha sonra bana hata yaptıklarını kabul ettiklerini, gerçekten yanlış yaptıklarını, coronavirüs testlerinin karıştığını söylediler. Testin yarı pozitif yarı negatif çıktığını oraya pozitif yazdık gibi şeyler anlattılar.”

LABORATUVAR ÇALIŞMIYORMUŞ

Güneş, Trakya Üniversitesindeki test laboratuvarının çalışmadığını öğrendiğini, son iki gündür toplanan örneklerin gönderilmediği şeklinde bilgilerin dolaştığını, ancak yetkililerin sağlıklı bir bilgilendirme yaptığını anlatarak, “Bu sabahtan sonra da normal sistemin devreye girdiğini söylediler. Ama bu saatten sonra ne değişir bilmiyorum. Üzerinden geçiyor 72 saat benim testimi aldılar 48 saat önce, ne yapacağımı inanın ki bilmiyorum. Buraya Pazar günü geldim hala buradayım bu akşam içinde otelde yer ayırttım. Sınırlı sayıda parayla geldim ve param bitiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Ne Bursa’ya geri dönebiliyorum, ne de Plovdiv’e gidebiliyorum. Buradaki insanlar boşuna bekliyor çünkü burada test yapılmıyor.”şeklinde konuştu.

“ÇOK SIKINTI ÇEKİYORUZ”

Almanya’ya gideceğini ve PCR testi yaptırmaya çalıştığını ve sürecin çok sıkıntı çektiğini anlatan Mehmet Ata Olcay ise “Dün akşamdan beri burada PCR testi için bekliyorum. İşlemlerin uzun süreceğini söylediler. Hastane girişinde sıra sistemi belli değil, bankaya para yatıranlar ya da dün sırada olanlar öne geçiyor. Sabah 06:30 da sıraya girdik en arkaya düştük. Berlin’e geri dönmeye çalışıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz.” dedi.

Hüsnü SARIGÜL        

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.