DOLAR 32,5940 0.29%
EURO 34,7939 0.09%
ALTIN 2.490,140,25
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20708424,08%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Testler negatif geldi, karantina kalkıyor

Testler negatif geldi, karantina kalkıyor

ABONE OL
7 Ekim 2021 10:59
Testler negatif geldi, karantina kalkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Edirne Merkez ve Havsa’ya bağlı bazı köylerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı sebebiyle karantinaya alınan bölgelerde son testlerin negatif çıktığını ve yakında karantinanın kalkacağını aktardı.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, Edirne’nin bazı köylerinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda ortaya çıkan mavi dil hastalığına yönelik açıklamalarda bulundu.

Kentte küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığının sivrisinek kaynaklı olduğunu belirten Çakır, bu hastalıkla mücadelede üreticilerin ön yargılı olmayıp devlet aşısına güvenerek hayvanlarını aşılatması ile hastalıkla karşı mücadele edilebileceğini kaydetti

“SONUÇLAR NEGATİF GELDİ KARANTİNA YAKINDA KALKACAK”

Karantinaya alınan bölgelerin yakında kalkacağı ve tehlikenin olmadığını belirten Çakır, “Tarım İl Müdürlüklerinden birebir öğrendik. Tarım İl Müdürlükleri herhangi bir korkulacak durumun olmadığını söylediler. Ama tabi ki burada süreç, sahadaki resmi veteriner hekimler bu tarz ihbarların geldiği gibi hemen reaksiyona geçmesi gerekiyor. O bölgeye giderek sahadan numuneler alır. Alınan numunelerin test sonuçları gelene kadar bölge karantinaya alınır ki dağılımın önüne geçilsin. Burada bu süreç işlendi. Kurban Bayramı öncesi Pınarhisar bölgesi de bir mavi dil şüphesi çıktı. Bu şüpheyle birlikte o bölgedeki 10 kilometrelik alanda karantina bölgesi ilan edildi ve aşılama devreye sokuldu. Havsa’nın bir köyünde de aynı süreç işledi. Dönemsel olarak kurban bayramı öncesi çıkan bu hastalık o bölgedeki hayvan hareketini engelledi ve bu bölgedeki hayvan üreticilerine büyük maddi sıkıntılar oluşturdu. Havsa’da karantinaya alınan bölgedeki hastalık şüphesi sonuçları negatif olarak geldi. Şu anda hastalığın olmadığı belirlendi. Edindiğim bilgiye göre karantina kalkacak, tehlikeli bir durum yok” dedi.

“MAVİ DİLLE MÜCADELEDE DEVLET AŞILARINA GÜVENMELİLER”

Sivrisinek sebebiyle hayvanların mavi dil hastalığına yakalanabildiğini ve aşılarını yaptırarak bu hastalıkla mücadele verileceğini dile getiren Çakır, “Mavi Dil hastalığının nedeni sivrisinektir. Yapılacak ön önemli şey devletin uyguladığı mavi dil aşılarını mutlaka yapılması gerekli. 2012 yılında Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında görüldü bizim ülkemize de girdi. Büyük kayıplara yol açtı. Aşılarla ve önlemlerle bunun önüne geçilebildi. Aşılamalarla bu hastalığın önüne geçilebiliyor. Ne kadar olursa olsun üreticinin aşıya karşı üreticilerin ön yargıları var. Bu da tabi ki her aşıda olduğu gibi hayvansal aşılarda da yan etkiler var. İnsanlar yan etkilerden etkilenmemek adına aşı yaptırmaktan kaçınıyorlar. Benim hayvanım gebe, şartlar uygun değil gibi aşıları göz ardı ediyorlar. Devlet aşılarına sonuna kadar güvenebilirler ve yaptırmalılar. Başka türlü biz bu hastalıklarla mücadele edemeyiz. Daha sonra sivrisinek mücadelesi veya işletmenin etrafındaki sivrisineğin üremesine neden olarak sazlık gibi yerlerin azaltılması bizim mavi dilden korunmamız için en büyük önlemlerimizden birisidir bu mücadeleler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.