DOLAR 32,4900 -0.17%
EURO 34,9553 0.31%
ALTIN 2.430,420,31
BIST 9.801,410,82%
BITCOIN 2062872-4,52%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı kalitesini tescilledi

Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı kalitesini tescilledi

ABONE OL
3 Mart 2023 16:24
Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı kalitesini tescilledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Avrupa Patoloji Derneği (European Society of Pathology) tarafından 2022 yılında yürütülen kalite değerlendirme süreçlerini başarıyla geçti.

Türkiye’de Tıbbi Patoloji alanında mezuniyet sonrası eğitim süreçlerinde ilk akredite olan ana bilim dalları arasında yer alan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Avrupa Patoloji Derneği’nin, 2022 yılında yürüttüğü dış kalite değerlendirme süreçlerinden de başarıyla geçti.

Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı bünyesindeki Moleküler Patoloji Laboratuvarı, sunulan hizmet kalitesi ve hizmet değerlerinin ortaya konulması amacıyla kalite yeterlilik testlerine tabi tutuldu. Avrupa Patoloji Derneği ESP/QuIP Lung EQA Kalite Programı kapsamında tüm kalite ve güven testlerinden başarıyla geçen Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı Moleküler Patoloji Laboratuvarı, uluslararası kalite belgeleri almaya hak kazandı. Moleküler Patoloji Laboratuvarı’na, sunulan hizmetler boyutunda birden çok kalite belgesi verildi.

Yeni nesil dizileme, ALK ve ROS-1 testlerinin kalitesi, 2017 ve 2018 yıllarında Avrupa Patoloji Derneği Kalite-Akreditasyon Kurumu tarafından belgelenmiş olan Moleküler Patoloji Laboratuvarı, artan başarısı ile kalitesini 2022 yılında da tescilledi. Moleküler Patoloji Laboratuvarına, 2022 yılında ALK füzyonu (ISH), ALK (ihc) analizi, BRAF, EGFR, KRAS mutasyonları, ROS1 füzyonu (ISH) ve ROS1 (ihc) analizlerinin tamamı için %100 doğruluk oranı ile Avrupa Patoloji Derneği Kalite-Akreditasyon Kurumu tarafından kalite belgeleri verildi.

Her geçen yıl daha ileri analizleri dünyada kullanılan en güncel yöntemler ile yapmayı kendilerine hedef belirlediklerini aktaran Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Usta, “Moleküler Patoloji Laboratuvarımızda faaliyete geçtiği günden beri yeni nesil dizileme, floresan in situ hibridizasyon (FISH), dual kromojenik in situ hibridizasyon (dual-CISH), polimerize zincir reaksiyonu (PCR) yöntemleri ile genetik ve moleküler testler yapılmakta, ayrıca immunohistokimya yöntemi ile MSI ve PDL-1 çalışmaları yapılmaktadır.” dedi.

PROF. DR. USTA: YILDA BİNDEN FAZLA NUMUNEYE TEST UYGULUYORUZ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Onkoloji Hastanesi ile Türkiye ve Balkanlar başta olmak üzere en gelişmiş olanaklar ile çok geniş bir coğrafyaya nitelikli sağlık hizmetleri sunduklarını dile getiren Prof. Dr. Ufuk Usta, “Onkoloji alanında bölgenin en kapsamlı hastanesi olan Trakya Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde tedavi görmekte olan hastalar için laboratuvarımız, tedavi seçeneklerini yerinde sunan bir merkez olarak büyük avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinden gönderilen yıllık binden fazla numuneye talep edilen tüm genetik testler uygulanmakta ve Türkiye genelinde sunulan bu hizmet ile ihtiyacı olan binlerce hastaya tedavi imkânı sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Moleküler Patoloji Laboratuvarı’nda hâlihazırda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ufuk Usta, “Güncel olarak 4 ayrı panelde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yeni nesil dizileme yöntemi ile AC Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 57 gen, RNA füzyon analizi ile 25 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi yapabiliyor ve yine Solid Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 55 gen, RNA füzyon analizi ile 53 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Meme, Jinekoloji, Ürogenital Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 45 gen, RNA füzyon analizi ile 23 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi gerçekleştirilmekte, Hematolojik Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 45 gen, RNA füzyon analizi ile 37 gen analizi yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde hastalara patoloji alanında çok geniş imkânlar sunulduğunu ve bölgede öncü bir rol oynadıklarını ifade eden Prof. Dr. Ufuk Usta, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Yüksek disiplin, kalite standartları ve önemli donanıma sahip olan laboratuvarımızın başarısının patoloji alanında Avrupa’nın en önemli kurumu tarafından tescil edilmiş olması Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalımız için büyük gurur kaynağı olmuştur. Türkiye’de sadece birkaç kurumun yakalayabildiği bu başarıda emeği geçen başta Rektörlüğümüz ve Başhekimliğimiz olmak üzere tüm teknik personelimiz ile tüm öğretim üyelerimize teşekkürü bir borç biliriz. Başarılarımızın devamı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.