DOLAR 32,5643 0.12%
EURO 34,9218 0.69%
ALTIN 2.436,860,18
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21711260,23%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TİKA’dan Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu Personeline Eğitim Desteği

TİKA’dan Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu Personeline Eğitim Desteği

ABONE OL
20 Nisan 2022 13:42
TİKA’dan Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu Personeline Eğitim Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) ve Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu işbirliğinde Karadağlı acil sağlık personeline “Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş Eğitimi (ADG)” düzenlendi.

TİKA’nın resmi web sitesinde yer alan habere göre; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında 2017 yılında başlatılan proje ile Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) işbirliğinde Bosna Hersekli doktor ve acil tıp teknisyenlerine yönelik eğitim sürecinin sonunda yerel eğitmen kapasitesi oluşturulmuş, eğiticilerin ülke içi ve üçüncü ülkelerde afet ve acil durumlarda müdahaleler konusunda eğitim vermeleri amaçlanmıştı.

Kovid-19 salgınının sebep olduğu kısıtlamaların ortadan kalkmasıyla birlikte Bosna Hersekli ve Türk eğitmenlerden oluşan ekip, 14-15 Nisan 2022 tarihler arasında 19 Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu personeline Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş Eğitimi (ADG) verdi.

TİKA ile AID işbirliğinde Podgoritsa’da düzenlenen ve altı farklı bölgeden gelen 19 Karadağlı doktor ve acil tıp teknisyeninin katıldığı eğitimde, afet durumlarında sağlık hizmetleri, travma ve crush sendromu, triyaj ve olay yeri yönetimi, yaralı taşıma teknikleri temel ve ileri yaşam desteği konularında teorik ve uygulamalı bilgi verildi.

Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavda başarı gösteren Karadağlı sağlık personeline ise düzenlenen törenle sertifika verildi.

Sertifika töreninde konuşan Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu Müdürü Vuk Nikoviç, TİKA’nın bugüne kadar sağlık sektörüne sağladığı desteklerin Karadağ halkı tarafından büyük bir takdirle karşılandığını belirterek, Türkiye gibi sağlık alanında gelişmiş bir ülkenin arkalarında olduğunu hissetmelerinin kendilerine büyük bir güven verdiğini ifade etti. Projelerin devamını beklediklerini sözlerine ekleyen Nikoviç, kurum ve kursiyerler adına TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

TİKA Podgoritsa Koordinatörü Abdurrahman S. Toprak ise yaptığı konuşmada, TİKA’nın 2007 yılından bu yana Karadağ’da yaklaşık 420 proje gerçekleştirdiğini, bunların 50’den fazlasının sağlık sektörüne yönelik olduğunu belirtti. TİKA’nın mesleki gelişime büyük önem verdiğini vurgulayan Toprak, yürütülen eğitim projelerinde nihai amacın ülkelerdeki yerel eğitmen kapasitesinin artırılması olduğunu ifade etti. Bu yaklaşımın sonucu olarak Karadağ’da düzenlenen eğitimde Bosna Hersekli eğitmenlerin görev almalarının mutluluk verici olduğunu ifade eden Toprak, eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederek eğitim konularında gelecek taleplere açık olduklarını vurguladı.

AID adına konuşan eğitmen Dr. Mehmet Eyyüp Hazar, afet ve acil durum müdahaleleri konusunda birçok ülkede eğitimlerin gerçekleştirildiğini ifade ederek Karadağ’da düzenlenen eğitimi organize eden TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

Karadağ Acil Sağlık Hizmetleri Kurumu personeline yönelik ileri seviye eğitimlerin ATKAP bünyesinde sürdürülmesi planlanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.