DOLAR 32,5237 -0.08%
EURO 34,8023 -0.2%
ALTIN 2.420,11-0,40
BIST 9.707,340,65%
BITCOIN 21597630,26%
Edirne
21°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TMMOB 68 yaşında

TMMOB 68 yaşında

ABONE OL
22 Ekim 2022 11:19
TMMOB 68 yaşında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Edirne İKK Sekreteri Egemen Kurtdere, uzun yıllardır devam eden ve her yıl daha da derinleşen ekonomik krizin, tüm halkı olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmakta olduğunu belirterek, “Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor” dedi.

TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu tarafından Mühendislik ve Mimarlık Haftası nedeniyle Oda Toplantı Salonunda basın açıklaması düzenlendi.

Toplantıda konuşan TMMOB Edirne İKK Sekreteri Egemen Kurtdere, toplumun ortak çıkarlarının korunması, meslek alanlarının gelişimi ve meslektaş haklarının savunulması amacıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin 1954 yılında kabul edilen 6235 Sayılı Kanun’la kurulduğunu ve bugün 68’inci yaşını kutladığını söyledi.

Birliklerinin 68’inci yaşını Amasra’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 41 madenci kardeşlerinin acısıyla birlikte idrak ettiklerini belirten Kurtdere, “Kaybettiğimiz kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. TMMOB olarak bu facianın unutturulmasına, üzerinin örtülmesine izin veremeyeceğiz. Sorumluların yargı önünde hesap vermesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

TMMOB’un, meslek alanları ile ilgili her konuda bilgi üretmeyi, üretilen bilgiyi kamuoyu ile paylaşmayı asli görevleri arasında görmekte olduğunu belirten Kurtdere, “Bu doğrultuda yayınlanan raporlarla, açılan davalarla, düzenlenen kongre-sempozyumlarla, yapılan açıklamalarla, bilimin ve tekniğin kamudan, halktan ve doğandan yana kullanılmasıyla başka bir dünyanın mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır” dedi.

Kurtrdere, mesleklerinin sistematik olarak değersizleştirildiğini savunarak, “Uzun yıllardır devam eden ve her yıl daha da derinleşen ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor” dedi.

Özel sektörde çalışan meslektaşlarının tamamına yakınının yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilendiğine dikkat çeken Kurtdere, şunları söyledi;

“İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızı tehdit etmektedir. Birliğimiz ile SGK arasındaki yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi, meslektaşlarımızın düşük ücretlerle sınırsız biçimde sömürülmesine zemin hazırlamaktadır.

Siyasal iktidarın karar ve uygulamaları, meslektaşlarımızı olduğu kadar meslek alanımızı ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkımızı da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniğe aykırı olarak çıkarılan yasalar ve yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması engellenmektedir.

TMMOB, meslektaşlarımızın bu sorunlarının derhal çözülmesi, ekonomik krizin emek yanlısı bir programla aşılması, üreten-sanayileşen-kalkınan bir Türkiye’nin yaratılması için mücadele etmektedir.

TMMOB, halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti alması için mücadele etmektedir.

TMMOB, yaratıcı fikirlerin, aklın ve teknolojinin gelişmesi, öne çıkması ve toplumsal yaşamı kolaylaştırması için mücadele etmektedir.

TMMOB, mesleğimizin gelişmesi, meslektaşlarımızın korunması için mücadele etmektedir. Bu mücadelemizden asla geri adım atmayacağız!

TMMOB kuruluşunun 68. yılında da karanlığa karşı aydınlığı, savaşa karşı barışı, dinci gericiliğe karşı laikliği, faşizme karşı özgürlükleri, ırkçılığa karşı eşitliği, linç kültürüne karşı bir arada yaşamı, rant ve sömürüye karşı emeği, yağma düzenine karşı kamusallığı, emperyalizme karşı bağımsızlığı savunmaya devam etmektedir.

Aradan geçen her yılda, üreterek büyüyen, paylaşarak gelişen bir ülkede insanca ve barış içinde yaşamaya olan inancımız ve kararlılığımız daha da artmaktadır. Odalarımızı ve TMMOB’yi savunmaya, büyütmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.