DOLAR 32,4677 -0.06%
EURO 34,8463 -0.01%
ALTIN 2.500,390,66
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20883471,25%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“TMO, gerçek maliyete göre fiyat açıklamalı”

“TMO, gerçek maliyete göre fiyat açıklamalı”

ABONE OL
3 Haziran 2022 10:40
“TMO, gerçek maliyete göre fiyat açıklamalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, buğdayda yapılan maliyet hesaplamasına göre başlangıç fiyatının en az 8 ila 8,40 lira düzeyinde olması gerektiğini belirterek, TMO’nun gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması gerektiğini söyledi.

“HASAT BAŞLADI HALA FİYAT YOK”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, Adana bölgesinde buğday hasadının başladığını ancak hala buğday fiyatının açıklanmadığını belirterek, “Ülkemizin bazı bölgelerinde  kuraklık, bazı bölgelerinde de  elektrik kesintisinden kaynaklı sulama yetersizliği nedeniyle ve yöremizde de kışın soğuk ve ilkbaharda ise havanın beklenenin altında serin gitmesi, gübresiz ekim ve yeterli gübre kullanılamaması gibi değişik nedenlerden dolayı ülke genelinde ve yöremizde buğday rekoltesinde düşüş beklenmektedir. Ayrıca fiyatların açıklanmaması nedeniyle bazı bölgelerde çiftçi buğdayını erken hasat ederek silaja vermekte ve yemlik olarak kullanmaktadır. Bu durum buğday ürünlerinde fiyatların artmasına neden olacaktır” dedi.

“BUĞDAY BAŞLANGIÇ FİYATI 8- 8,40 DÜZEYİN OLMASI GEREK”

Buğdayda yapılan maliyet hesaplamasına göre başlangıç fiyatının en az 8 ila 8,40 lira düzeyinde olması gerekmekte olduğunu belirten Yanılmaz, “TMO’nun derhal gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması gerekmektedir. Türkiye genelinde bazı bölgelerimizde hasada yakın bir dönemde, buğdayın serbest piyasada 7 bin lira/ton düzeyinde oluşan fiyatına karşın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklamaması, bazı yörelerimizde geçen kuraklık döneminden sonra azalan rekolte ve yağışların yeterli olduğu denilmesine rağmen bir müjde olarak 20 milyon tonların üzerine yeniden çıkacağımız belirtilmesine rağmen, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kuraklık, Şanlıurfa’da Adana’da ve birçok ilimizde yaşanan don ve dolu zararları gibi nedenlerden dolayı buğday rekoltesinin bu yılda 19 milyon tonun üzerine çıkmayacağını düşünmekteyiz.”dedi

“TEMEL TALEBİMİZ TMO TARAFINDAN HAFTALIK FİYAT GÜNCELLEMESİ YAPILMASI”

Yanılmaz, “TÜİK’in en son 25.05.2022 tarihinde açıkladığı tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 105, gübre fiyat endeksi yüzde 228 ise gübre türüne göre maliyetler yüzde 300-600 arasında değişiyorsa TMO’nun da derhal gecikmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması, alım garantisi vermesi, dünyadaki fiyatları da dikkate alarak 15’er günlük haftalık fiyat güncellemesi yapması ve çiftçiye fark ödemesi yapması temel talebimizdir. Maliyetler üzerinden çiftçilerin baskılandığı bir ortamda, farklı maliyet hesaplarının gündeme getirildiği bir ortamda Edirne de yaptığımız çalışmalarda ve maliyet hesaplarına göre; bizim 400 kilogramlık verime göre bu yıl maliyet en az 5,96 TL’ dir. Yüzde 30 çiftçi karı ile de olması gereken fiyat 7,75 TL. yani ilk fiyatın en az 8 lira düzeylerinde açıklanması gerekmektedir. Biz burada İl Temsilciği olarak Edirne’miz ile birlikte Türkiye’nin de gerçek gündemini hem mühendis boyutunda hem de bir çoğumuzda çiftçilik yaparak edindiğimiz bilgiler ve veriler doğrultusunda gerçek gündemi kamuoyuna açıklayarak sizlerle paylaşmak istedik. Ayrıca, Amerika Tarım Bakanlığı dünya tarımsal üretim istatistiklerinde TÜİK’in 17,6 milyon ton açıklamasına karşılık 16 milyon ton açıklama yaptı. Zaten kamuoyunda TÜİK verilerine olan güvensizlik bir kez daha ortaya çıkmış oldu. İthalat bağımlılığı buğday da devam edecek olduğu görülüyor. İçeride uygulanan buğday taban fiyatlarının hala 2 bin 250 -2 bin 450 TL de kalan fiyatların hasat dönemi öncesi açıklanmamasının nedeni bizler ve çiftçiler tarafından da bir türlü anlaşılamıyor. Bu önerdiğimiz fiyatlar ekmek fiyatlarının artışına neden olacak fiyatlar değildir. Çiftçilerin yeterliliği sağlayacak üretimi yapabileceği fiyatlardır. Küresel sisteme bağımlılık ve ithalat bağımlılığı ekmek fiyatlarını yükselten fiyatlardır. Biz yerli üretimimizi iç yeterliliğimizi sağlayacak şekilde planlayarak üretmeyi başarırsak ekmek fiyatları ucuzlayacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde buğday ürünlerinde fiyat artışlarını maalesef bekliyoruz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.