DOLAR 32,5890 0.34%
EURO 34,8039 0.18%
ALTIN 2.497,600,55
BIST 9.456,74-0,71%
BITCOIN 21008585,28%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“TOGG fiyatları ve ikinci el araç pazarına etkileri/görüşler”

“TOGG fiyatları ve ikinci el araç pazarına etkileri/görüşler”

ABONE OL
22 Mart 2023 12:43
“TOGG fiyatları ve ikinci el araç pazarına etkileri/görüşler”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TOGG’un açıklanan fiyatları, sektörde şaşırtıcı derecede beklenenin altında seyretti. Elektrikli otomobil pazarında açıklanan diğer markaların fiyatlarına göre fiyat skalasının bulunduğu sınıf, sunduğu donanım ve teknik özellikler göz önünde bulundurulduğunda çok avantajlı olduğunu düşünüyoruz. İkinci el otomobil pazarında elektrikli otomobillerin pazar payının henüz çok düşük olması sebebiyle, pazara kısa vadede şu an için doğrudan bir etkisinin olmayacağını, ancak ilerleyen dönemlerde TOGG’un üretim adetlerine bağlı olarak pazarda yarattığı hacim üzerinden piyasayı etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Diğer yandan TOGG’a ülke çapında üst düzey bir talep olduğunu biliyoruz. Ne var ki üretim adetlerinin nihai pazarda tüketici nezdinde karşılık bulamayacağı da bir gerçek. Bu anlamda üretim adetlerinin ve satış sonrası hizmetleri kapsayan geniş yelpazeyle beraber Türkiye’de bu konuda TOGG’un iç pazardaki talebin karşılanmasıyla ilgili yeterliliği eline aldıktan sonra, fiyat istikrarını devam ettirirse tüketici açısından olumlu bir yansıma yaparak fiyatlara doğrudan ikinci elde de etki eder ve orta ile uzun vadede ikinci el otomobil fiyatlarında stabilizasyona katkıda bulunur.

Yerli otomobil, Türkiye otomotiv sanayinin beş yılına çok önemli etkilerde bulunacak ve sıfır otomobil bulunurluğu, arz problemleri konularında ciddi bir alternatif olacaktır, ancak otomobilin yeteri sayıda üretim ve arz talep dengesiyle ilgili payını 2023 yılı içerisinde görmemiz mümkün olmayacaktır. Bu yıl hem sıfır hem de ikinci ele olan etkilerini görmek için erken diyebiliriz.

Öte yandan TOGG’un fosil yakıtlı otomobil üretmek yerine doğrudan dünya piyasasına entegre, elektrikli otomobil üretimine başlaması, yüksek bir vizyonla geleceğe yatırım olarak değerlendiriliyor. Özellikle Çin ve Avrupa pazarında üretilen yeni model otomobillere baktığımız zaman artık fosil yakıtlı otomobillerin üretiminin her geçen gün düştüğünü görüyoruz.

Türkiye’deki elektrik şarj ünitelerinin yaygınlığı ve alt yapısının donanımsal olarak yüksekliği ve erişilebilirliği, satış sonrası hizmetleri hem TOGG’un hem de elektrikli araçların ülkemizdeki kaderini belirleyecektir. İç pazarda kendini ispat ettikten sonra ilerleyen yıllarda ülkemize çok ciddi şekilde hem bir marka değeri katacak hem de ihracat potansiyeli yaratacaktır. Bu süreçte Türk tüketicisinin elektrikli araçlara olan bakış açısında da değişimler görebilecek ve ikinci elde anlamlı bir elektrikli araç pazarından da söz edebileceğiz.

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.