DOLAR 32,5630 0.06%
EURO 35,0201 0.49%
ALTIN 2.427,580,19
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094941-3,76%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Tohum Takas Şenliği düzenlendi

Tohum Takas Şenliği düzenlendi

ABONE OL
21 Mart 2022 10:53
Tohum Takas Şenliği düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi tarafından yerli tohumu gelecek nesillere taşımak adına gerçekleştirilen 2. Tohum Takas Şenliği Edirne Kent Ormanı’nda gerçekleşti. Etkinlikte vatandaşlara atalık tohumlar dağıtıldı.

Edirne Belediyesi’nin bu yıl 2’incini düzenlediği Tohum Takas Şenliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“TOHUMU SİYASETE KURBAN EDERSENİZ GEMİLERLE YAĞ GELSİN DİYE BEKLERSİNİZ”

Tohum Takas Şenliği’nin açılışında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tohumun siyaseti olmayacağını belirterek, “Tohumu siyasete kurban ederseniz bugün bir yerlerden gemilerle yağlar gelsin diye beklersiniz. Belediye meclis üyelerimiz burada, sivil toplum örgütü başkanlarımız burada. Kısacası Bir avuç tohumun toprak, o toprağın vatan, o vatanın da bağımsızlık olduğunu, özgürlük olduğunu bilenler burada. Hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Elbette belediyelerin görevlerinden biri de kentlinin yaşamındaki vazgeçilmez unsurlarla ilgili önemli farkındalıklar yaratmak. Kuşkusuz belediyeler yönetiminde bulunduğu kentlerde insanların daha sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmesi için her noktaya müdahale etmek zorunda. İnsanların toplumun yöneticilerin dikkatini çekmek zorunda. Bugün Türkiye’de siyasi parti ayrımı yapmadan söylüyorum. Tohumun, toprağın, üretimin farkına varan. Pandemiyle beraber özellikle sağlıklı gıdanın farkına varan birçok belediyemiz tohumla ilgili tarımla ilgili üretimle ilgili, hayvancılıkla ilgili gerçekten Çok kayda değer, çok geleceğe matuf çalışmalar işler yapıyorlar. Bunu önemsiyoruz. Pandemi bize birçok şey öğretti. Ama öğrettiklerinin belki de en önemlisi sağlıklı gıdanın vazgeçilemez olduğu” dedi.

“HİBRİT TOHUMDA 700, 800 KİLOYA ÇİKABİLİYORUZ”

Pademinin tüm dünyaya çok şey öğrettiğini belirten Gürkan, “Canlı yaşamanın devam edebilmesi yani bir anlamda soyumuzun sürdürebilmemiz için cep telefonlarımıza ihtiyacımız yok, internete ihtiyacımız yok. Lüks araçlara ihtiyacımız yok, anlı, şanlı otoyollara, köprülere ihtiyacımız yok. Ama iki şey vazgeçilmez; biri temiz, sağlıklı içme suyu, ikincisi sağlıklı gıda. Kuşkusuz yerli tohumun dezavantajları var. Üretim kapasitelerini çok fazla artıramıyoruz. Hibrit tohumlar bu anlamda muhteşem. 200 kilogram ürün aldığımız yerli tohum buğdaydan, hibrit tohum olduğunda 700-800 kiloya kadar artırabiliyoruz. Bu elbette gittikçe artan dünya nüfusu için vazgeçilmez. Ama hibrit tohumun içinde neler olduğunu siz üretebilirseniz bilebilirsiniz. Sizin üretemediğimiz hiçbir şeyi kontrol etmeniz mümkün değil” dedi.

“GELECEĞİMİZE VE KARAKTERİMİZE DÖNÜK UYGULAMALAR YAPILSIN”

“Yerli tohum üretmek pahasına insanları açlığa mahkum edilemeyeceğini de biliyoruz. Ama tohum çalışmaları yapılıyorsa tıpkı Trakya Tarımsal Enstitüsü gibi tarımsal araştırma enstitüsü gibi başarılı çalışmalar yapılsın istiyoruz” diyen Gürkan, “Toprağımıza, doğamıza, iklimimize hepsinden önemlisi geleceğimize ve karakterimize dönük uygulamalar yapılsın istiyoruz. Bu anlamda buna gönül vermiş herkesi kutluyorum. Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten cansiperane, yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu uğurda çalışma yapan tüm belediyelerimizi, tüm paydaşlarımızı, tüm dostlarımızı yürekten alkışlıyorum. Bakınız, bu soğuk günde bu soğuk günde bu işe gönül vermiş, bu işe inanmış, bütün Edirneliler burada. Bütün hemşerilerimiz burada. İyi ki varsınız” dedi.

“YERLİ TOHUMUN SERTİFİKASINI ALMADAN SATMAK SUÇ, TAKAS YAPABİLİRSİNİZ”

İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer de yerli tohumun sertifikasını almadan satmanın suç olduğunu belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer. Seferihisar’da Can Yücel’in ailesinden de aldığımız izinle ve sonrasında bir protokol de yaptık biz onlarla. Can Yücel Tohum Merkezleri kurmaya başladık. 2010 yılında biz tohum takasları başlattığımızda siyasi bir engellemeye de maruz kalmıştık. Tohum yasası çok sert bir yasa. Aslında biraz bunları da belki konuşmak gerekiyor sonrasında. Çünkü tohumun yerli tohumun sertifikasını almazsanız satamazsınız. Suç işlersiniz ve çok da ağırdır bunun suçları. Ama takas yapabilirsiniz. Dolayısıyla hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“KENDİ ATA TOHUMUMUZU GELECEK NESİLLERE BİRAKMAMİZ GEREKİYOR”

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da “Bizler Trakyalılar olarak tarımın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bir zamanlar tüm Trakya’da ayçiçeği, buğday, arpa, kanola ekili tarlalarla doluydu. Zamanla tarımsal desteklerin azalmasıyla birlikte çiftçilerimiz tarlalarını satmak zorunda kaldı. Verimli topraklarımızda fabrikalar bolca var oldu. Ancak bu süreçlere üzülmekle beraber sadece üzülmenin yeterli olmadığını da vurgulamamız lazım. Üretim potansiyeli yüksek bu güzel ülkemizde bu kadar dışa bağımlı hale düşürmenin ülkemize yapılan en büyük haksızlık olduğunu vurguluyorum. Çok geç olmadan çiftçilerimizi destekleyerek üretimimizin arttırılması gerektiğini vurguluyor. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıda bırakmamız gerektiğini söylüyorum. En başta söylediğimiz gibi çocuklarımıza bırakabileceğimiz belki de en önemli miras tohumlarımız” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterisini gerçekleştirdi. Daha sonra Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ve davetliler kurulan stantları gezdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.